HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Efektivita a obětavost Energie rozhodly

K a r l o v y V a r y - Energetici v utkání dorostenecké extraligy porazili Pardubice 2:1. Pomstili se tak za loňské play-off, kde jim právě tento soupeř překvapivě brzy ukončil sezonu. Dnes však Karlovarští předvedli zodpovědný a obětavý výkon podpořený výtečným brankářem Bendou. Vítěznou branku Energie vstřelil v přesilové hře obránce Jiří Novák.
Extraliga dorostu, 6. kolo, čt 22.9.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
2:1
1:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 15. Ryžuk (Topinka), 45. Novák - 21. Kousal (Dobiáš). Rozhodčí: Zubzanda. Vyloučení: 1:7, navíc Stoklasa (PCE) 10 min za nesp. chování. Využití: 1:0. Diváci: 72. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Benda - Novák, Tollinger, Přindiš, Ryžuk, Tomeček, Jemelyanov, M.Rohan - Chocholáč, Mareček, Kellner, Hudák, Mistoler, Truhlář, Chaljavin, Záhora, Majer, Klcso, T.Rohan, Topinka, T.Polák
Pardubice: Čaladi - Popler, Blažek, Voříšek, Drtina, Krejnus, Rozlivka, Poskočil, Šnejdr - Nykl, Březina, Bendík, Kousal, Stoklasa, Paučin, Dobiáš, Radil, Kopa, Verner, Pilař, Salava

Komentář k utkání

V rámci šestého kola extraligy dorostu na sebe na karlovarském Zimním stadionu narazila mužstva, jež se velmi dobře znají z loňského play-off. Pardubice tenkrát slavně vyřadily Karlovy Vary a i tentokrát se jednalo o zajímavý souboj, neboť obě mužstva se v tabulce nacházela těsně za sebou.

V první části předváděli mladí hokejisté vyrovnanou hru, která vycházela především ze zabezpečených obran. Ani jedna strana se zběsile nehrnula do útoku, a proto jsme vyložených šancí viděli poskrovnu. V první minutě zkoušel pozornost karlovarského brankáře Bendy hostující Nykl, když se snažil bekhendem zasunout z prostoru za brankou, domácí gólman si však svoji tyčku pohlídal. V páté minutě si domácí zahráli přesilovou hru, v níž sice drželi útočné pásmo, leč kromě Tomečkovy střely si větší příležitost nevytvořili. V minutě osmé se v karlovarské defenzivě objevila skulinka a sám před brankou stanul Stoklasa. Benda ale zneškodnil jak jeho střelu tak i následnou Dobiášovu dorážku. Na druhé straně se do situace dva na jednoho dostal Polák s Kellnerem, ale celou akci zmařil výtečným zákrokem brankář Čaladi. V třinácté minuté putoval k časoměřičům za napadení hostující Březina. Domácím se vedlo podobně jako v přesilovce první, uběhlo však jen několik vteřin co se potrestaný hráč vrátil na led a skóre se konečně měnilo. Topinkova přihrávka původně adresovaná někam před branku nakonec doputovala až na modrou čáru, kde stál Jiří Ryžuk, jenž nekompromisní ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Po obdržené brance se Pardubičtí vrhli s plnou vervou do útoku s přáním do konce třetiny vyrovnat, svoji horlivost nakonec přehnal Filip Stoklasa a za vražení na hrazení vyfasoval 2+10 minut. V přesilové hře mohl zvýšit výborně hrající Topinka, jeho střela sice daleko vyjetého Čaladiho překonala, ale na brankové čáře trefila pardubického obránce. Do kabin tak energetici odcházeli jen s jednobrankovým vedením.

O ten hned v čase 20:19 přišli, když nejspíše ještě nezaregistrovali, že začala druhá třetina, a trestuhodně nechali projet svou obranou Robina Kousala. Ani tento šok domácí nevyvedl z útlumu, naopak pokračovali v ospalém výkonu i nadále. Pardubičtí vycítili šanci a Bendu zkoušeli ze všech pozic. Jejich řádění mohl ve 26. minutě učinit přítrž Topinka, jenž sám najížděl na branku. V pozici, ve které měl raději střílet, nakonec raději volil přihrávku, tu však pardubický bek zalehl. V polovině třetiny předvedl hostující Pilař nepěkný zákrok, po němž se postižený Kellner dlouho svíjel na ledě. V správně nařízené přesilové hře se v největší šanci vyskytl Záhora, ale nedal. První a zároveň poslední přesilovou hru si hosté vyzkoušeli v 33. minutě, ale kromě Salavovy střely z pravého kruhu, Benda moc práce neměl. Největší šanci druhé třetiny nevyužil domácí Mareček. Jeho střelu ze střední vzdálenosti Čaladi s problémy vyrazil, zůstal na ledě a polovinu branky nechal odkrytou. Marečkovi stačilo kotouč mírně zvednout a ležícího gólmana přehodit, ale do cesty se mu postavila fantasticky vymrštěná Čaladiova lapačka. Na druhé straně exceloval i Benda, poté co domácí obrana nepokryla Pilaře, a ten si následně v karlovarském brankoviště otevřel doslova soukromou střelnici. Druhá třetina skončila a domácí odcházeli do šaten s vědomím, že svým ležérním výkonem si cestu za vítězstvím řádně zkomplikovali.

To nejspíše nezůstalo bez odezvy trenérů Energie, a tak z karlovarské šatny vyšli hráči jako vyměnění. Z jejich hry byl opět znát zápal a touha po vítězství. Nejdříve sice pozapomněli na hostujícího Dobiáše, ale ten si sám před brankou s Bednou neporadil. Dle omšelého „Nedáš – dostaneš,“ tak padla branka do sítě hostí. V přesilové hře po vyloučení Poplera rozpoutali energetici v útočném pásmu hotové manévry, jejich střelám však jako lev vzdoroval Čaladi. Nedosáhl až na střelu obránce Jiřího Nováka, jenž skrytý za hráčem namířil projektil přesně vedle ramene pardubické opory. Vedoucí branka výrazně povzbudila sebevědomí týmu a hosté museli čelit nejednomu dalšímu ataku. Tato aktivita domácích nedovolila Pardubicím vyvinutí trvalejšího tlaku, na ten se dostalo až v závěrečných minutách. Když neuspěl ani Paučin se svou vyjížďkou napříč karlovarským brankovištěm a po jehož pokusu se Bedna roztáhl jak široký tak dlouhý, došel čas na hru bez brankáře. Tu domácí především díky disciplinované a obětavé hře přečkali bez úhony a nad Pardubicemi po třetinách 1:0, 0:1, 1:0 celkově zvítězili 2:1 a udrželi si tím druhou příčku v tabulce.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Houdek (asistent trenéra K.Varů): V první třetině jsme byli mírně lepší, zato druhá třetina byla hodně špatná, snad naše nejhorší v tomto ročníku. V kabině jsme poté museli použít důraznou domluvu a hráčům zahrát na city. Připomněli jsme jim loňské play-off. Zvedla se tím morálka a i díky brance v přesilovce jsme nakonec šťastně vyhráli.

Jiří Seidl (trenér Pardubic): Vytvořili jsme si sice tlak a spoustu šancí, bohužel Vary hrály v obraně pozorně a měly to podložené vynikajícím výkonem brankáře. To zřejmě rozhodlo. Na loňské play-off jsme již nemysleli, obě mužstva se hodně změnila.