HC Energie Karlovy Vary

Energie zdolala ruského soupeře až v trestných stříleních

HC Energie Karlovy Vary – Dynamo Moskva 2:1 ts (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0)

M a r i á n s k é L á z n ě – Malým hokejovým svátkem byl pro příznivce ledního hokeje v Mariánských Lázních přípravný zápas karlovarské Energie s Dynamem Moskva. Zajímavý duel sledovala velmi slušně zaplněná hala a nakonec se mohla těšit z vítězství českého celku v poměru 2:1 po trestných stříleních. Svou úspěšnou premiéru si ve varském dresu odbyl výborným výkonem brankář Petr Přikryl. Energie se dostala do vedení v průběhu druhé třetiny, kdy nepokrytý Pech nedal svým příklepem brankáři žádnou šanci. Dynamu se sice v závěrečném dějství podařilo srovnat, v doplňkovém rozstřelu se ale stejně radovali energetici. Ve třetí sérii se jako jediný trefil bezchybně provedeným bekhendovým blafákem Petr Kumstát.

Příprava, přát., čt 10.11.2005, Zimní stadion Mariánské Lázně
Karlovy Vary
Dynamo
2:1sn
0:0, 1:0, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 29. Pech (Dvořák), rozhodující nájezd Kumstát - 44. Spiridonov (Shitikov). Vyloučení: 4:8, bez využití. Diváci: 1 000.
Karlovy Vary: Přikryl – Macholda, Ustrnul, Němec, Krajíček, Polák, Kloz – Dvořák, Pech, Košťál – Kumstát, Pavelek, Selingr – Tvrdek, Bednařík, Procházka - od 21. navíc Pražák.

Komentář k utkání

Karlovarští nechali pro utkání s Dynamem odpočívat své nejzkušenější hráče, a proto se na ledě objevilo hned několik nadějných mladíků. V obraně se tak například několika pořádně ostrými zákroky u mantinelu prezentoval nový drtič Vojtěch Kloz, v útoku se zase připomněli Tvrdek s Pražákem.

Z nových tváří hrál ale hlavní roli brankář Petr Přikryl, jenž měl největší zásluhu na konečném výsledku. Už po dvou minutách měl ale pořádné štěstí, když se přes domácí obranu přehnal Michailov a nechytatelnou dělovkou orazítkoval horní tyčku. Opatrnější úvodní třetina přinesla rychlý hokej, k jeho kvalitě však příliš nepřispěl trochu nekvalitní led v mariánskolázeňské hale. K vidění tak byla řada kombinací narušených nečekanými odskoky puku i častá zaškobrtnutí hlavních aktérů čtvrtečního večera. Kuriózní chvilku si prožil i obránce Polák, jemuž se v průběhu hry uvolnil nůž z brusle a dobrou půlminutu musel odolávat náporu soupeřových forvardů poskakujíce na jediné „použitelné“ noze.

Při absenci tradičních lídrů mužstva se role kapitána ujal služebně nejstarší energetik Jan Košťál, a byl to právě on, kdo v první útočné formaci táhl karlovarské ataky. Dvakrát se mu podařilo projet s pukem přes celé hřiště až před brankáře Jeremejeva, jenže důrazné zakončení, ani střela přes obránce úspěch napřinesly.

Zasloužené radosti se promrzlý stadion dočkal až v polovině utkání. Michal Dvořák byl nepříjemně dotěrný u zadního mantinelu, ruský obránce zazmatkoval a před Lukášem Pechem se rázem otevřela ideální pozice na zakončení. Příklep z pravého kruhu zapadl přesně do místa určení – pod vyrážečkou jemně zazvonil o tyč a poté spolehlivě rozvlnil síťku.

Fanoušci byli hodně zvědaví i na výkon dvou výrazných osobností v dresu moskevského klubu. Zatímco Pavel Rosa zaměstnával karlovarskou obranu po celé utkání, běloruský reprezentant Grabovsky zůstával dlouho ve stínu své hvězdy ze světového šampionátu. Výrazně se projevil až ve třetí části, kdy několika nečekanými kličkami zamířil před Přikryla, ten byl však vynikající. Jedinkrát inkasoval až ve 45. minutě, kdy obrana zapomněla na modré na Spiridonova, který svůj únik zakončil rychlou střelou nad lapačku.

Šance rozhodnout zápas pro svůj tým měl v posledních minutách ještě Kloz, jenže jeho chytře ukryté nahození v přesilové hře prosvištělo kolem tyče do rohu kluziště. Po šedesáti minutách tak duel dospěl ke spravedlivé remíze 1:1.

V následujících trestných stříleních se znovu ukázal Přikryl. Parádní bylo především zneškodnění Rosova blafáku nečekaným vytrčením hole. Jako jediný se v rozstřelu trefil Petr Kumstát, jenž škarohlídům ukázal, že i z nájezdu umí vstřelit branku. Proti jeho bekhendovému blafáku a zakončení mezi betony Jeremejev žádný zázračný zákrok nenašel.

Energie se tak s mariánskolázeňským publikem radovala z cenného vítězství nad silným soupeřem a může se nadále s klidem připravovat na pokračování extraligy. V prvním kole po reprezentační pauze míří Karlovy Vary v pátek 18. listopadu na led Vsetína.