HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Pět branek v síti Sarezy

HC Energie Karlovy Vary - HC Sareza Ostrava 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

K a r l o v y V a r y - První zápas po reprezentační pauze vyšel karlovarským juniorům na výbornou. Ostravany sice kromě první třetiny výrazněji nepřehrávali, na rozdíl od ostatních letošních utkání byla však jejich silnou zbraní efektivita. Téměř každou hrubku Sarezy energetici potrestali, čistý hattrick zaznamenal Lukáš Bušta.

Extraliga juniorů, 21. kolo, čt 17.11.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Poruba
5:1
1:0, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 10. Šnajdr (Sedláček, Kloz), 32. Bušta (Kuběna, Jakubal), 40. Bušta (Štourač), 53. Bušta (Budínský, Hamerle), 59. Budínský (Schmidt, Hamerle) - 39. Janečka (Mocek). Rozhodčí: Bolina - Chochola, Marek. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:0. Diváci: 79. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Štourač, Kloz, Karpíšek, Schmidt - Bušta, Hamerle, Kuběna, Jakub Bauer, Sláma, Gasparik, Sedláček, Jan Bauer, Budínský, Šnajdr
Poruba: Štěpánek - Rambousek, dudáš, Mocek, Mlčák, Bílý, Němec, Vajda - Velecký, Dostál, Janečka, Dušek, Minařík, Síkora, Belanec, Jelšík, Mikeš, Křivák

Komentář k utkání

Ve sváteční den, kdy karlovarské ulici skrápěly první sněhové vločky, nastoupily proti sobě juniorské celky domácí Energie a ostravské Sarezy. Do prvního zápasu po reprezentační přestávce vlétli domácí řádně nažhavení, jejich elán však zbrzdil hned v úvodní minutě rozhodčí Bolina. Ten dvěma rychlými vyloučeními naznačil, že nehodlá připustit nečistou hru. Když se opět hrálo v plném počtu hráčů na obou stranách, započali domácí svůj drtivý tlak. První velkou příležitost si vypracovali Jakub Bauer se Šnajdrem, situaci dva na jednoho se prvně jmenovaný snažil řešit střelou nad lapačku, avšak neuspěl. Vyprášit Štěpánkovu lapačku se podařilo o minutu později Slámovi, jenž předvedl pěknou střelu z mezikruží. Tlak Energie stále narůstal, přispěla k tomu i přesilová hra v sedmé minutě. Tu Sareza díky skvělému brankáři sice Štěpánkovi přečkala, ale v desáté minutě již inkasovala. Pokus Sedláčka gólman hostí pouze vyrazil a v následné nepřehledné situaci se důslednost se vyplatila Martinu Šnajdrovi, jenž bez potíží skóroval. Pro hosty mohlo být ještě hůře o dvě minuty později, ale obránce Kloz poslal svoji dělovku pouze do tyče. Kolem patnácté minuty začal konečně v obraně Sarezy panovat řád a hra se zklidnila. Přesto se ještě v sedmnácté minutě do obrovské šance dostal Hamerle, ale ideální Buštovu nahrávku nedokázal využít. Na druhé straně střílel z nebezpečné pozice Síkora, ale ani tento pokus již se skóre první třetiny nepohnul.

Přestože druhá část nenabídla takové útočné hody jako ta první, branek se urodilo více. V úvodu dostali hosté příležitost zahrát si přesilovou hru. Nejlepší střelu předvedl patrně Vajda, na jehož pokus vytasil brankář Jakubal bleskurychlý zákrok betonem. Šanci v přesilové hře měli o několik minut později i domácí. Za brankou operující Budínský našel volného Hamerleho, ale ten neuspěl jak se střelou z voleje, tak ani s následnou bekhendovou dorážkou. Nedisciplinovanost se však nakonec hostům vymstila. Při vyloučení Mocka pohladila Štouračova rána lehce horní tyčku, ale gólová akce přišla až po návratu hříšníka na led. V ten okamžik měl kotouč v držení domácí brankář Jakubal, jenž přesným pasem našel na útočné modré dva zcela volné spoluhráče. Lukáš Bušta s Kuběnou následně předvedli učebnicové řešení situace dva na nikoho a po souhře na jeden dotek dopravil prvně jmenovaný kotouč do branky. Dalším skórujícím energetikem se mohl stát Sedláček, jeho únik od mantinelu však Štěpánek tentokrát pokryl. Naopak se radovali hosté, kteří díky nenápadné střele Petra Janečky snížili na rozdíl jediné branky. Bleskurychle mohl odpovědět opět Sedláček, situaci dva na jednoho však řešil pouze střelou do připraveného brankáře. Ale Karlovarští se ve druhé třetině nakonec ještě jednou dočkali, i když to bylo za pět minut dvanáct respektive v čase 39:59. Boj do posledních vteřin přinesl zaslouženou odměnu Lukáši Buštovi.

Neuplynuly ani dvě minuty třetí třetiny a pojistit výhru mohl opět Bušta. Jeho teč Budínského střely mířila tentokráte mimo branku. To mohlo domácí mrzet, neboť Ostrava rozhodně nepůsobila dojmem rezignovaného soupeře, naopak neustále dorážela a tlačila se do útoku. Nutno však podotknout, že v obraném pásmu zůstávali energetici svými pány a hosty do vyložených příležitostí nepouštěli. Završení hattricku se Lukáš Bušta dočkal v třiapadesáté minutě v situaci dva na jednoho. Tentokrát pro skórování skutečně nemusel udělat mnoho, stačilo mu pouze nastavit hůl přesné Budínského nahrávce a kotouč sám propadl za Štěpánkova záda. Gólový účet zápasu pak dvě minuty před koncem završil Vít Budínský, jenž byl v pravý čas na pravém místě a dopravil puk do poloprázdné klece.

Po třetinách 1:0, 2:1 a 2:0 tak Karlovy Vary porazily Sarezu Ostrava 5:1. Hosté předvedli bojovný výkon a o jejich prohře rozhodly hrubé chyby, které domácí dokázali nekompromisně trestat.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér Karlových Varů): K utkání jsme dnes přistoupili velmi odpovědně, potřebovali jsme doma vyhrát. Naposledy se nám to totiž podařilo snad před dvěma měsíci a hráči již začínali být nervózní. Dnes však podali slušný výkon.

Josef Štoudek (trenér Ostravy): V Karlových Varech jsme určitě nechtěli prohrát. Dostali jsme bohužel dva góly po taktických chybách. Až na první třetinu jsme se Varům vyrovnali a pouštěli je do pásma jen v oslabení. Domácí měli i štěstí a dali z minima maximum. Bod jsme si odtud však mohli klidně odvézt.