HC Energie Karlovy Vary

Trenér juniorů: Trápí nás produktivita a nedisciplinovanost

K a r l o v y  V a r y - Junioři HC Energie mají za sebou první část extraligy, v níž se střetávali pouze s týmy z české skupiny. V hodnocení uplynulých zápasů přiznává trenér Mikuláš Antonik nespokojenost s produktivitou a hlavně disciplínou svých svěřenců. "Spoustu zápasů jsme ztratili jen kvůli zbytečným faulům." Naopak je potěšen početným zastoupením energetiků v reprezentaci: "Je tu velká hráčská perspektiva," dodává.
Juniorská extraliga má za sebou první část, ve které se střetávají pouze týmy v rámci jedné skupiny. Zápasy s českými týmy však energetikům příliš bodů nepřinesly, v osmnácti zápasech dokázali pouze z pěti vytěžit plný bodový zisk. Ani trenér juniorky není spokojen: “Tato část se nám tradičně nepovedla, už minulý rok jsme s ní měli problémy. Oproti loňsku jsme získali o jeden bod víc než loni.“ Energie se krčila spíše v suterénu tabulky a trenér Antonik přiznává, že návrat vzhůru bude obtížný: “Myslím že vzhledem k vyrovnanosti soutěže budeme muset hodně zabrat, abychom se vrátili na pozice, na kterých bychom správně asi měli být.“ Podobný husarský kousek se Karlovým Varům podařil i v uplynulé sezoně. Po tragické sérii osmi utkání bez vítězství přišlo několik změn v týmu a s nimi i lepší výsledky. V zápasech s moravskými soupeři nepoznala Energie celých jedenáct zápasů hořkost porážky a podařilo se jí nakonec vybojovat postupovou příčku do play-off. Nabízí se tedy logická otázka, zda by se mohla historie opakovat. “Já bych nechtěl předjímat vývoj. Jádro manšaftu nám tu sice zůstalo pohromadě, ale kluci se vyvíjejí a některé meziosobní vztahy se možná mohly změnit. Proto to nemusí být stejné jako loni, i když se určitě budeme snažit, abychom nějakou dlouhou šňůru udělali.“

Velkým problémem energetiků v první části bylo proměňování šancí, v jednom zápase vstřelili průměrně něco málo přes dvě branky. Přesto nevidí jejich trenér problém pouze tam: „V první řadě nás trápila hlavně ta produktivita. Vytvářeli jsme si hodně příležitostí, ale nedokázali je zužitkovat. Ale dle mého názoru nás srážela i velká nedisciplinovanost. Spoustu zápasů jsme ztratili zbytečnými fauly. To se projevovalo nejen tím, že jsme hráli hodně v oslabení, ale i celkově to rozladilo manšaft. Také se neprojevovala tak velká soudržnost, jaká by v týmu asi měla být. Samozřejmě na tom pracujeme, povídáme si o tom, snažíme se dát dohromady. Doufám, že se nám to tedy podaří odstranit.“ Přes nepříliš slavné výsledky v první části soutěže se ale trenér Antonik změnám v týmu brání: “Já nejsem zastáncem nějakých razantních změn. Myslím, že jsme ani nehráli tak špatně, abychom to takhle radikálně řešili. Současný kádr je dostatečně kvalitní na to, aby jakýkoli hráč mohl kdykoli nastoupit.

Nejvíce kanadských bodů za dosavadní průběh soutěže nasbírali útočníci Pavel Kuběna (3+12, 16. místo v extralize), Vít Budínský (8+5, 20. místo) a Jakub Bauer (7+6, 23. místo). Mezi zadáky pak vyniká Vojtěch Kloz (3+6, 4. místo), který si již zkusil, jak se hraje za A mužstvo. Přesto se trenér chválení konkrétních hráčů brání: “Individuální výkony bych vyzdvihovat nechtěl. Bylo tam sice několik zápasů, ve kterých se někteří hráči individuálně prosadili, ale pak zase v jiných zápasech zaznamenali výkonnostní pokles. Myslím, že takto konkrétně nikoho vyjmenovat nemůžu.“ Snad největší ztrátou pro tým byl odchod fenoména loňské sezony brankáře Ondřeje Jirkůva. Zdá se však, že karlovarská líheň mladých gólmanů je opravdu kvalitní, a jejich nedostatku se Energie alespoň v několika příštích letech bát nemusí. S úspěšností zákroků přes dvaadevadesát procent okupuje Pavel Jakubal momentálně sedmou příčku a kladně jeho výkony hodnotí i Mikuláš Antonik: „Myslím, že Pavel podává slušné výkony. Příjemně mě překvapil i Marek Benda z dorostu, kterého jsme na pár zápasů nasadili. Je to velmi vyrovnaná dvojice. Doufám, že se jim bude dařit i nadále a pomohou nám se zvednout.“ Cílem každého týmu v lize je probojovat se do vyřazovacích bojů a nejinak je tomu u karlovarské Energie. Přesto trenér ke konci rozhovoru dodává, že se nejedná o metu pro něj nejpodstatnější: „Jeden z cílů už se nám splnit podařilo, měli jsme sedm hráčů v reprezentaci, z výchovného hlediska je tu tedy velká perspektiva. Do postupové šestky bychom samozřejmě také chtěli, ale zvláště při pohledu do budoucna je to cíl o trošku méně důležitý.“

V druhé části soutěže čekají mladé energetiky duely s moravskými soupeři. Čtyři utkání již stihli odehrát a nevedlo se jim vůbec špatně. Porazili zlínské Hamé a ostravskou Sarezu, bezbrankově remizovali s Vítkovicemi a jedinou porážku si připsali na vsetínském Lapači.


Trenér Mikuláš Antonik při rozhovoru v útrobách karlovarského stadionu



Začátek vítězného zápasu se Sarezou Ostrava