HC Energie Karlovy Vary

Podařený závěr zajistil body nad Litvínovem

K a r l o v y  V a r y - Třetí čtvrtinu základní části uzavřela Energie veledůležitou výhrou nad litvínovským Chemopetrolem, který se stále ještě nevzdává šance promluvit do složení postupové osmičky. Vyrovnané klání sice příliš pohledný hokej nenabídlo, potřebné štěstí se však nakonec přiklonilo k domácímu celku. Radost z vítězné trefy si v končící 52. minutě vychutnal obránce Ondřej Němec, do prázdné branky jistil výhru kulečníkovým odrazem o hrazení Michal Dobroň.
Tipsport Extraliga, 39. kolo, út 10.1.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
3:1
0:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 22. Hurtaj (Kumstát), 52. Němec (Skuhravý,Selingr), 60. Dobroň, - 27. Reichel (Prorok). Rozhodčí: Smeták - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10. Bez využití. Diváci: 2800. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Dobroň, Macholda, Řezníček, Němec, Polák - Kumstát, Hurtaj, Selingr - Dvořák, Kraft, Nedorost - Pech, Skuhravý, Košťál.
Litvínov: Altrichter - Poživil, Hranáč, Gýna, Punčochář, Ťupa, Skuhrovec, Morava - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Trávníček - Šaffer, Gombár, Sklenička - Bednařík, Zadina, Charousek.

Komentář k utkání

Závěrečné kolo třetí čtvrtiny základní části soutěže svedlo proti sobě dva podkrušnohorské rivaly k jejich dalšímu derby zápasu. Oba týmy se snaží neztratit kontakt s příčkami zaručujícími postup do vyřazovacích bojů a tak se očekával boj na ostří nože.

Úvodní minuty zápasu však nebyly zrovna ke koukání a kdo očekával atraktivní podívanou musel být notně zklamán. Nepřesné přihrávky, pomalé bruslení a rozehrávka, zakázaná uvolnění a postavení mimo hru. Tak lze stručně popsat hru obou týmů až do poloviny páté minuty. V tom čase přišel první zajímavý moment zápasu. Dvořáka v sólovém nájezdu hákoval Gýna a domácí zcela oprávněně požadovali trestné střílení. Hlavní sudí byl však jiného názoru a Gýnu potrestal vyloučením na dvě minuty. Energetici svého soupeře sevřeli do kleští, vytvořili si tři téměř 100% šance, ale Altrichter na brankové čáře čaroval proti dorážkám Kumstáta i Hurtaje. V 8. minutě se zcela sám zjevil u levé tyče litvínovské branky Pech, ale i proti jeho střele vymrštil litvínovský gólman svůj beton. I hosté dostali možnost předvést své kombinační schopnosti při přesilové hře při vyloučení Selingra, ale hráli snad ještě hůř než při hře pěti proti pěti, a tak se z přesilovky dlouho neradovali neboť Trávníček musel faulovat při šanci domácích. Převaha Karlových Varů se stupňovala a vyústila v další tři přesilové hry, z toho dokonce 1 minutu a 33 sekund pět proti třem. Až do konce 20 minuty se nerozhodný bezbrankový stav nezměnil.

S dopadem puku na led z ruky arbitra Smetáka při zahajovacím buly 2. třetiny zbývalo ještě celých 37 sekund z domácí dvojnásobné početní výhody. Většinu tohoto času však Energie strávila ve středním pásmu a když se jí podařilo se konečně dostat před Altrichtera, zkazila vše strnulou kombinací bez pohybu hráčů a hostům nedělalo žádný problém se ubránit. Vzápětí po návratu obou vyloučených litvínovských hráčů se těsně před Altrichterem dostal ke skákavému puku Hurtaj a zasunul ho pod tělem brankáře poprvé do branky. 1:0. Obdržená branka probudila šípkové růženky z Litvínova a najednou se na pár minut hrál celkem pohledný hokej. Při přesilové hře se vrhly opory hostí do útočné smršti. Mensator musel předvádět veškeré umění, aby uchránil svou branku od pohromy. Zejména při střele Brandy z mezikruží a bombě Reichla od modré se domácí gólman vytáhl a diváci ocenili potleskem jeho efektní semafor. Oslabení přečkali domácí bez úhony a zdálo se, že se vše vrací do starých kolejí. Jak uvařit silou kávu z čisté vody však předvedli Prorok s Reichlem. Rychlým výpadem do útočného pásma na dvě přihrávky zaskočili domácí obranu i Mensatora, který na Albiho švih nad vyrážečku zareagoval s milisekundovým zpožděním a bylo vyrovnáno. Litvínov se až do druhé sirény stal neomezeným vládcem ledové plochy a jen obětavé obranné zákroky a Mensatorův reflex uchránily pro Energii lichotivý remízový stav.

Úvod třetí třetiny se téměř do nejmenších detailů podobal prvním pěti minutám utkání. Možná jen trval dvakrát tak dlouho. Hokej k nekoukání, který měl podobné účinky jako rohypnol. Každý, kdo měl problémy s nespavostí a byl dnes na stadionu má už definitivně po problémech. Škoda, že se ke vstupence nefasovalo lehátko a elektrický přímotop. Z nudy vysvobodil hokej opět Gýna, který stejně jako v první třetině fauloval a dal domácím možnost v přesilovce pohnout stavem ve svůj prospěch. Když doplnil na trestné Gýnu ještě Ťupa, probudilo se i ospalé publikum v předtuše, že by se snad už konečně mohlo něco dít. Dělo se, ale Altrichter je kvalitní gólman. Přesilovka radost domácím nepřinesla, avšak ihned po jejím skončení pokračoval Skuhravý v tlaku, našel krásnou přihrávkou od zadního mantinelu Ondřeje Němce a ten trhal z první síť. 2:1. Hostům nelze upřít snahu, ale Energie si v posledních 4 minutách pohlídala tříbodové vítězství, které při power-play hostí pečetil kulečníkovým úderem o buzara z vlastní třetiny Dobroň.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (hlavní trenér HC Energie): "Jedná se o vydřené vítězství, o to je cennější. Hráči od začátku přistoupili k utkání zodpovědně, v první třetině jsme hráli hodně aktivně. Bohužel góly jsme nedali a ve druhé třetině se to projevilo. Tempo, jaké jsme předvedli v první třetině, se nedá vydržet celý zápas a k tomu Litvínov hrál ve druhé třetině velmi dobře. Jen díky brankáři Mensatorovi to bylo po 40 minutách 1:1. Ve třetí třetině jsme zase hráli dobře my a šlo o to, kdo dá jako první druhý gól."

Petr Fiala (asistent trenéra Litvínova): "Určitě jsme nepřijeli odevzdaní. Především ve druhé třetině jsme podali velmi kvalitní výkon, ale na jeden gól v utkání se málokdy dělají body. Zápas jsme si prohráli právě ve druhé třetině, kdy jsme nevyužili svůj tlak. Třetí třetina už byla hrou kdo s koho, určitě odjíždíme zklamáni."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 10.1.2006

Důležitost zápasu hráčům svazovala ruce