HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Jasná výhra nad Pantery

K a r l o v y  V a r y - Ve 36. kole extraligy juniorů zavítal na stadion v Dolní Kamenné celek, který by měl už svým názvem děsit každého soupeře. V utkání HC Energie Karlovy Vary - HC Havířov Panthers však hosté připomínali spíše domácí mazlíčky, než nebezpečné šelmy. Karlovarští borci se předvedli jako velmi zdatní krotitelé, a tak se po 60 minutách a třetinách 1:0, 3:0 a 2:1 skvěl na světelné tabuli výsledek 6:1. Výraznou měrou se o něj zasloužil karlovarský brankář Pavel Jakubal a především autor tří brankových nahrávek Petr Gasparik.
Extraliga juniorů, 36. kolo, so 14.1.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Havířov
6:1
1:0, 3:0, 2:1
Branky a nahrávky: 1.Bauer Jakub (Sedláček, Bauer Jan), 27.Zaťovič (Gasparik), 28.Hamerle (Sláma, Bauer Jan), 32.Kuběna (Gasparik, Boguský), 50.Hamerle (Bušta, Budínský), 51 Zaťovič (Kuběna, Gasparik) - 59.Říčka (Procházka). Rozhodčí: Bacílek - Frühauf, Řešátko. Vyloučení: 3:5, navíc Sláma (KVA) 5 + do konce utkání, Jakubal (KVA) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 74. Střely na branku: 46:43. Průběh utkání: 6:0, 6:1.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Kloz, Karpíšek, Schmidt - Kalousek, Bušta, Hamerle, Kuběna, Bauer Jakub, Sláma, Gasparik, Sedláček, Zaťovič, Bauer Jan, Budínský, Zucker, Šnajdr.
Havířov: Šafránek (od 32. Kolbert) - Koma Jaroslav, Koma Michal, Zimmer, Zientek, Peštuka, Grimm, Matůška - Malík, Bindač, Říčka, Dušek, Lukaštík, Čížek, Hrubý, Procházka, Giesel, Majerek.

Komentář k utkání

Kdo dorazil na dnešní utkání jen o minutku později, přišel o vskutku interesantní úvod. Mladí hráči Energie se na své soupeře vrhli bez bázně a hany. Agresivním forčekingem si vynutili pobyt v útočném pásmu a před brankovištěm hostí, kde se nejlépe orientoval Jakub Bauer, který se během prvních 25 vteřin dvakrát zjevil osamocený v dobré příležitosti. První ještě neproměnil, ale v druhé, při dorážce střely Pavla Sedláčka, už nezaváhal a poslal Karlovy Vary do vedení. Kdo by čekal, že se úvodní brankou nechají karlovarští ukolébat, musel být zklamán. I nadále to byli energetici, kdo udával tempo hry. Havířov se ke slovu a vážnější akci dostal až v deváté minutě, kdy od modré nebezpečně vystřelil Radim Grimm, ale v cestě puku do sítě stál připravený Jakubal. Hra se postupně vyrovnala, šancí ubylo, přesto však byla patrna na hráčích Energie snaha o vstřelení pojišťovacího druhého gólu. V 16. minutě bylo málem vyrovnáno, když si to Lukáš Bindač namířil z pravého kruhu do brankoviště domácích. Ve vzniklé skrumáži nikdo nevěděl, kde hledat touš. Havířovští již zvedali ruce nad hlavu, ale k jejich lítosti si puk cestu do branky nenašel. První dějiství zakončila příležitost energetika Pavla Sedláčka. Když ani on neměl důvod k jásotu, šlo se do kabin za stavu 1:0.

Vstup do druhé části hry opět vyšel lépe karlovarským. Šanci na navýšení skóre přineslo vyloučení hostujícího Radima Grimma za hákování v 22. minutě. Leč přesilovku sehráli karlovarští prachbídně. Nepřesné rozehrávky v útočném pásmu využil havířovský Ondřej Malík, který se společně s Gieselem řítil na jediného obránce domácích. Namísto nahrávky spoluhráči volil střelu do míst, kde svým rozklekem úřadoval Jakubal. Početní výhodu si záhy, na konci 25. minuty, zkusili i Panteři. Za hru vysokou holí odjel na trestnou lavici pykat Zaťovič. Hosté nesehráli svou přesilovku zle. snažili se o střelbu a dorážky, leč bez efektu. Bez nadsázky lze říci, že nevyužití této početní výhody stálo Havířov celý zápas. Ihned po návratu na led totiž dostal Martin Zaťovič ideální nahrávku do jízdy a sám před Šafránkem mazácky skóroval střelou mezi betony. O necelých šedesát vteřin později se prosadil další domácí útočník Jakub Hamerle. Když se na začátku 32. minuty radoval ze čtvrtého gólu v síti Havířova Pavel Kuběna, bylo to na Šafránka moc, a tak přepustil místo svému náhradníku Filipu Kolbertovi. Hostující trenéři se snažili probudit tým z letargie oddechovým časem. Avšak z těžkého direktu, který způsobila pětiminutovka hrůzy, se Panteři již do konce třetiny nevzpamatovali. Působili odevzdaným dojmem, a proto se karlovarští hokejisté dostávali velmi snadno do brankových příležitostí, ale s jejich proměňováním byli na štíru.

Do závěrečné třetiny vstupovali oba celky s vědomím, že o vítězi je již rozhodnuto. Ačkoliv je hokej sportem rychlým a ani čtyřbrankové vedení nemusí mnohdy nic znamenat. Přeci jen bylo jasné, i podle obrazu hry, že by se musel stát zázrak, aby se karlovarské vedení rozplynulo. Domácí však svou hrou takový kolaps nepřipustili. Do statistik tak přibývaly zejména zápisy v kolonce trestů. Ačkoliv oba týmy okusily hru v početní výhodě, skóre se měnilo ve hře pěti proti pěti. A Panteři prožili další černou minutu. Nejdříve se na konci 50. minuty prosadil svým druhým gólem v utkání Jakub Hamerle. O minutu později ho pak krátkým, ale přesným švihem zpoza obránce napodobil Martin Zaťovič. Střela z jeho hole skončila v síti a lapačka jinak jistého a velmi dobře chytajícího Kolberta máchla naprázdno. Utkání však ještě nekončilo. Zbývalo devět minut a jediná otázka. Udrží Pavel Jakubal čisté konto? Dopomoci k nule musí brankáři i hráči v poli, což si zřejmě neuvědomil karlovarský Tomáš Sláma, který na konci dlouhé přesilovky pěti ku třem zbytečně přehnal důraz u mantinelu a putoval za vražení do kabin s trestem na pět minut a do konce utkání. Na tabuli svítil čas 55:13. Bylo tedy jasné, že po zbytek utkání se domácí budou muset bránit. Čtveřice statečných odolávala až do závěru 59. minuty, kdy čestný úspěch hostí zaznamenal Robert Říčka. Ani tento gól však nezměnil nic na jasném a zaslouženém vítězství Karlových Varů, naopak hráči poražených by se měli poučit ze ztráty koncentrace v půli druhé a třetí třetiny.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antoník (trenér HC Energie Karlovy Vary): Pomohl nám brzký gól. I když jsme se obávali určitého uspokojení ze strany hráčů, to se naštěstí nenaplnilo. Po druhé třetině bylo o vítězi rozhodnuto. Škoda neproměněných šancí, ale především čistého konta, které Pavel Jakubal ztratil těsně před koncem tak jako v Opavě.

Stanislav Sztefek (HC Havířov Panthers): Co k zápasu říci? Rozhodlo se v pěti minutách druhé třetiny. Pak už se jen dohrávalo.