HC Energie Karlovy Vary

František Ptáček ocenil reakce karlovarských fandů

K a r l o v y  V a r y - Jako vždy dobře naladěn odpovídal na dotazy novinářů po skončení čtvrtečního duelu se Spartou František Ptáček. Tentokrát se však poprvé objevil v dresu soupeře, přesto si několikrát vysloužil potlesk domácího publika, které na svého bývalého kapitána rozhodně nezanevřelo. Jednu jeho přesnou finální přihrávku ale trumfnul jeho náhradník v barvách Energie Michal Dobroň, a tak ani ze slov subtilního beka nelze vycítit úplnou spokojenost.
Takříkajíc na místo činu se vrátil obránce František Ptáček. Ten se v polovině prosince vrátil do Sparty právě z Karlových Varů. “Chtěl bych karlovarským fanouškům poděkovat, jejich reakce byly velmi pozitivní, hlavně na začátku zápasu. Držím jim palce, ať takhle fandí dále,“ reagoval na karlovarské publikum nevelký bek.

Ze zápasu měl Ptáček rozporuplné pocity. “Je to ztráta a zároveň není. Vary byly doma a potřebovaly tři body, aby se na nás dotáhly. My jsme vedli 2:1 a Karlovy Vary vyrovnaly takovou nešťastnou žabkou. Trochu je to nakoplo, takže jsme nakonec za bod rádi,“ hlásal usměvavý bek. První třetina duelu, ve kterém se hrálo prakticky o šest bodů, byla nezvykle poklidná. Emoce a šarvátky přišly až ve druhé dvacetiminutovce. “Hra byla pak hodně rozbitá vyloučeními. My jsem vedli 1:0 a Vary musely přidat, z toho to vyplynulo.“ Sparta měla, stejně jako její soupeř, k dispozici devět přesilových her. Ale ani jeden z týmů nabídnutou výhodu nevyužil. Někteří experti přičítají neúspěch Sparty v přesilovkách malému počtu střel, vyslaných na soupeřovu branku. “Sice jsme tentokrát měli několik povedených střel, ale je asi pravda, že bychom mohli střílet více. Ale zase na druhou stranu, vystřelit na gólmana, když vidí, je nesmyl, je to zahozený puk,“ přidal své hodnocení odchovanec pražské Sparty.

Ptáček bravurně vyřešil také jednu kritickou situaci, kdy právě při přesilovce Sparty ujeli dva karlovarští hráči. Jako poslední záchranná brzda se však vynořil právě Ptáček. “Viděl jsem, že jede Dvořka – dřevák, tak jsem věděl, že nás nemůže ohrozit. (smích) Počkal jsem si tak, aby už nemohl nahrát. Pak jsem mu nadzvednul hokejku a puk skončil v rohu. Prostě normální zákrok,“ skromně popíral své zásluhy třicetiletý bek.

Kromě neuznaného Markova gólu měla Sparta ještě jednu šanci rozhodnout v prodloužení. Tomáš Netík ujel a exsparťanský obránce Josef Řezníček jej poslal k ledu, za což bylo nařízeno trestné střílení. Ondřej Kratěna však na špatném ledu nedokázal zvednout puk a přehodit ležícího Mensatora. “Menzi mi po zápase psal, že se bál abych nejel já. Přesto, že ho znám by byly šanci padesát na padesát. Ani jsem se nestihl na penaltu přihlásit. Byl jsem při tom úniku na ledě, takže jsem toho měl plné plíce, rozdýchával jsem to. A to už tam byl nominovaný Krtek,“ vysvětloval Ptáček, který se v Karlových Varech dopracoval dokonce na kapitána týmu. Přesto se Ptáček zamyslel, co by při nájezdu asi udělal. “Jel bych na stranu na jeho lapačku. Buď bych to zkusil mezi nohy, nebo pod lapačku.“

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 19.1.2006

Už to není moje Sparta, směje se Michal Dobroň