HC Energie Karlovy Vary

Co bude dál? O to se bude teprve hrát, nevzdává se Petr Macholda

K a r l o v y  V a r y - Necelé tři tisícovky nejvěrnějších a mrazuodolných karlovarských fanoušků nemusely být po dvou třetinách úplně smutní. Jejich tým hrál sice s Vítkovicemi vyrovnaně, především výkon v přesilovkách mohl být ale příslibem zajímavého závěru. Ten však byl pro energetiky doslova strašidelný. Ještě jednou nohou v šatně poslal Oceláře do vedení Šimíček a další dvě branky z holí jeho spoluhráčů nahnaly do karlovarských postupových snů další černá mračna. Po závěrečném hvizdu se nám se svými názory na nepovedený výsledek svěřil obránce Petr Macholda a trenéři obou mužstev Zdeněk Venera a Miloš Holaň.
Po dvě třetiny naprosto vyrovnaný zápas energetiků s Vítkovicemi se nakonec pro domácí mužstvo proměnil ve vysokou porážku. Přestože Západočeši vyslali na soupeřova brankáře Pince během čtyřiceti minut 34 střel, do třetí části vstupovala obě mužstva za vyrovnaného stavu 2:2. Necelá minuta poslední třetiny však patrně určila vítěze zajímavého střetnutí. Šimíček si najel na Hubáčkovu příhru a švihem našel mezeru mezi Mensatorovými betony. „Třetí třetina určitě rozhodla. Trochu jsme otevřeli hru a soupeř toho z brejkových situací dokonale využil,“ smutně potvrzuje obránce Energie Petr Macholda. Ve zbylých minutách totiž hosté nikam nespěchali, počkali si na své příležitosti a ty ještě dvakrát dokonale využili.

Karlovarští si domácí prohrou ještě více zkomplikovali svou pozici v boji o play-off. Dílčím pozitivem může být alespoň zlepšená hra v přesilovkách. Obě branky domácích totiž padly právě v početní výhodě. Poprvé skvěle zakombinovala nezvyklá formace tří centrů Alinč – Kraft – Skuhravý, na konci souhry byl posledně jmenovaný. Podruhé neméně pěknou spolupráci s Hurtajem zakončil střelou do Pincova protipohybu Milan Kraft. „Přesilovky jsme trénovali a dneska nám opravdu šly. Dali jsme z nich sice dva góly, ale těch jsme dneska potřebovali vstřelit asi trošku víc než jen dva,“ zadumaně přemýšlí nad důvody porážky.

Tým ze západočeských lázní měl velké problémy se vstupy do třetin. V první ještě sebral šanci úplně volnému Kropáčovi Mensator, ve 22. minutě se však trefil Šimíček a stejný hráč se radoval i necelou minutu po začátku třetí části. „Každý se někdy dostane pod tlak. Asi jsme začali každou z těch třetin trochu vlažněji a Vítkovice se proto dostaly do náporu,“ přiznává vysoký bek.

Atmosféra v kabině je po každém prohraném zápase posmutnělá. O to horší byla v pátek, kdy mužstvo ztratilo velmi důležité utkání. „Ta nálada není taková, protože bychom si dávali nějaké menší šance do dalších zápasů. Je to kvůli tomu, že jsme ztratili dobře rozehraný zápas a prohráli jsme ho. Co bude dál? O to se bude teprve hrát. Nedá se nic dělat, tento zápas už nevrátíme," nadále neztrácí odhodlání poprat se s osudem.

Obránce Petr Macholda po zápase s Vítkovicemi

Chmury se na tiskové konferenci snažil zahánět i trenér domácích Zdeněk Venera: "Dnešní porážka nás hodně mrzí už z toho důvodu, že se nám po delší době vedly přesilovky a dvě se nám podařilo proměnit. Bohužel se nám nikdy nepovedlo odskočit alespoň na dva góly, a vytvořit si tak uklidňující náskok. Do třetí třetiny jsme vstoupili trochu otevřeně. Snad s vědomím toho, že jeden bod pro nás zase až tolik neřeší. Zbytečně jsme se hnali do útoku a pak nechávali otevřená zadní vrátka. Vítkovice nás potrestaly z rychlých protiútoků.“

Nebýt zranění útočníků Šimíčka a Burgera mohl by naopak plnou spokojeností zářit vítkovický asistent a někdejší držitel Zlaté hokejky Miloš Holaň: „Věděli jsme, že půjde o těžké utkání, protože domácím stále šlo o play-off. Začátek to také potvrdil. My jsme do utkání nevstoupili příliš dobře, měli jsme spoustu vyloučených a dostali jsme dva góly v přesilovkách. Nám se početní výhody nedařily, ale o to silnější jsme byli při hře pět na pět. Po první třetině jsme museli stáhnout hru na tři pětky, a to především kvůli zimě. Jediným mínusem zápasu je pro nás ztráta zraněných Šimíčka a Burgera.“

Tisková konference po zápase s Vítkovicemi
Aktéři páteční tiskové konference Miloš Holaň (vlevo) a Zdeněk Venera

Související články

Reportáž | pá 27.1.2006

Play-off se vzdaluje