HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Nezasloužená prohra s Budějovicemi

K a r l o v y V a r y – HC Energie Karlovy Vary – HC České Budějovice 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Dnes čekal na domácí velmi důležitý zápas, který by, v případě výhry, posunul domácí celek při nejmenším na šesté, tedy poslední postupové místo do playoff. Energie si velmi uvědomovala důležitost dnešního zápasu a tak začátek prvního dějství byl z pohledu Karlových Varů velice aktivní a bohatý na šance. Své ovoce tato snaha přinesla ve 12. minutě gólem Víta Budínského. Domácí si hubený náskok udrželi až do 27. minuty, kdy velmi nešťastně obdrželi vyrovnávající branku. Deset minut před koncem pak hosté přihodili druhou a bohužel vítěznou trefu. Domácí tak trochu nešťastně a nezaslouženě prohráli svůj další domácí zápas a tak playoff se opět juniorům vzdaluje.

Extraliga juniorů, 42. kolo, čt 2.2.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
1:2
1:0 , 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 12. Budínský (Zaťovič, Bušta) - 27. Muršak (Černý), 51. Matušík (Macháček). Rozhodčí: Bolina - Chochola, Marek. Vyloučení: 3:5 . Využití: 0:1. Diváci: 62. Průběh utkání: 1:0, 0:1, 0:1.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Kloz, Karpíšek, Schmidt - Bušta, Hamerle, Kuběna, Bauer, Sláma, Gasparik, Sedláček, Zaťovič, Budínský, Šnajdr
České Budějovice: Kovář - Vondráček, Předota, Zíb, Parýzek, Macháček, Klíma, Hlavatý - Slavík, Muršak, Polodna, Černý, Ficek, Hájek, Ježek, Rod, Matušík, Červený.

Komentář k utkání

Úvod první dvacetiminutovky byl ve znamení velké aktivity a tím i dostatek šancí pro domácí. Hosté jen odráželi nebezpečné šance a žádným způsobem neohrožovali domácí svatyni. Počáteční aktivita přinesla kýženou radost až ve 12. minutě, kdy hostujícího brankáře prostřelil z mezikruží Vít Budínský po přesných nahrávkách Zaťoviče s Buštou. Hostující místo, aby zvýšili aktivitu ještě více upadli do skepse a nemohoucnosti. Prvním vstřeleným gólem však skončila aktivita i pro Energii a tak zbytek první části byl nikterak atraktivní a skoupý na šance.

Začátek druhé třetiny byl stejný jako začátek té první, čili Karlovy Vary byli opět aktivnějším celkem na hřišti. Jenže ukončení všech snah o navýšení další brankou byla 27. minuta, kdy naprosto nesmyslně a trestuhodně domácí bek nahrál ve vlastní obranné třetině českobudějovickému Jakubovi Černému, který na nic nečekal a vybídl ke skórování najíždějícího a nikým nehlídaného Jana Muršaka . Ten se nemýlil k levé tyčce Jakubalovi branky. Tento gól domácí zmrazil a jejich aktivita tak pohasla. Naopak vedoucí branku jihočechům mohl zařídit opět Jan Muršak, který se ocitl zcela sám před domácí klecí, jenže Jakubal svým výtečným a rázným zákrokem další vstřelený gól nedovolil. Zbytek druhé dvacetiminutovky byl ve znamení tvrdé hry a nekonečných oplátek na obou stranách a tak opět závěr druhé části nic atraktivnějšího nepřinesl. Karlovy vary šli tak do kabin určitě naštvaně za stavu 1:1.

Karlovarští do každé z dnešních třetin vstoupili velice aktivně, zodpovědně a rozhodně tím chtěli soupeře překvapit a vytěžit z toho nějaký ten úspěch v podobě vstřelené branky. Do šancí se dostávali, ale vždy jim chybělo štěstí v koncovce. V poslední části dnešního velmi důležitého zápasu už to mohlo být vše jinak, kdyby velmi dobře sehraná přesilovka byla i ozdobena gólem. Velice blízko tomu byl Jakub Bauer, kdy trefil pravou tyčku dnes chytajícího Jakuba Kováře. Hosté se z usilovného tlaku vymanili až pět minut po úvodním buly šancí jednoho z útočníků, kdy velmi tvrdě vypálenou ránu od modré musel zkrotit perfektním zákrokem svou lapačkou brankář Jakubal. Tato šance byla jistou předzvěstí druhého a bohužel vítězného gólu, který přišel o dalších pět minut později. České Budějovice hráli přesilovou hru, nejprve od modré pálil Jakub Matušík, jeho povedenou a tvrdou střelu ještě Jakubal dokázal zkrotit, jenže smolně odrazit k nikým nehlídanému Petru Macháčkovi , pro kterého už nebyl problém zasunout kotouč do odkryté klece. Domácí tento gól jasně vyburcoval, dali se do úmorného tlaku, jenže hostující brankář všechny šance hatil. Velice blízko k vyrovnání měl Petr Gasparik, který jen tak promáchl po skákavém kotouči. Kdyby ho trefil, českobudějovický brankář by se už vrátit rozhodně nestačil. Po nějaké chvíli se hostím již podařilo vymanit se z tlaku, který na ně uvalili karlovarští hráči, ovšem jejich snažení o další branku nebylo nijak efektivní. To už ovšem máme čas 59:40 a domácí brankář je povolán na svou střídačku aby byl nahrazen některým z útočníků. Velice krátká snaha domácích o vyrovnání nebyla marná, leč hostující houževnatě bránili hubený výsledek. Deset vteřin před koncem Jakub Černý mohl už úplně o utkání rozhodnout jenže tvrdá střela z půlky hřiště si našla jen levou tyčku prázdné klece. A tak domácí prohráli, ač trochu nešťastně a zcela nezaslouženě svůj další domácí zápas.

Ohlasy trenérů

Milan Černý, trenér Českých Budějovic: Tyhle zápasy s Karlovými Vary bývají velmi úporné a těžké. Toto utkání beru jako šťastnější výhru pro nás, soupeři si možná tolik tu prohru nezasloužili. Ale na druhou stranu, z jaké špatné situace jsme se dostali my, tak si myslím, že z tohoto pohledu jsme si to třeba zasloužili. Ale tím nechci říci, že by Vary hráli špatně, nebo že by výhra byla jednoznačná.

Mikuláš Antonik, trenér Karlových Varů: Ze začátku jsme měli převahu, kdyby z toho padalo více gólů, tak bysme možná celé to utkání vyhráli. Pak přišla chyba, dostali jsme na 1:1. Z pochopitelných důvodů jsme v druhé části přestali hrát, Budějovice trošku přitvrdily a začaly více bruslit. Bohužel pro nás to skončilo tak, jak to skončilo. Poslední dobou se nám doma nedaří a pokud chceme pomýšlet na playoff, musíme hrát jinak a hlavně vyhrávat zápasy, jinak naděje je mizivá.