HC Energie Karlovy Vary

Deset branek, jeden bod, postup do play-off

HC Energie Karlovy Vary - HC Rabat Kladno 5:5 (3:2, 1:3, 1:0)

K a r l o v y V a r y - Až poslední kolo základní části extraligy juniorů odhalilo jména všech týmů postupujících do vyřazovacích bojů. Karlovarští k postupu museli bezpodmínečně bodovat, hostili však nejtěžšího možného soupeře - lídra tabulky Kladno. Oku lahodící kombinace a krásný hokej v první části, nedisciplinovanost, chyby v obraně a trápení v té druhé a srdnatý boj o postupovou příčku v poslední dvacetiminutovce. Téměř jakoby jeden zápas symbolizoval průchod mladých energetiků celou sezonou. První a poslední brankou přispěl k cennému bodu Pavel Sedláček.

Extraliga juniorů, 47. kolo, so 25.2.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
5:5
3:2, 1:3, 1:0
Branky a nahrávky: 3. Sedláček (Jakub Bauer, Sláma), 4. Budínský (Bušta), 20. Kuběna (Gasparik, Zaťovič), 31. Brňák (Budínský), 41. Sedláček (Bauer, Sláma) - 9. Kos (Růžička, Hlusička), 20. Stieler (Voráček), 27. Trončinský (Kazatel, Růžička), 33. Kos (Valský, Hlusička), 38. Valský (Kazatel, Čermák). Rozhodčí: Bartoš. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. Diváci: 100. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:5, 5:5.
Karlovy Vary: Jakubal - Brňák, Satora, Mašek, Boguský, Kloz, Schmidt - Sláma, Bauer, Sedláček - Zaťovič, Gasparik, Kuběna - Bušta, Budínský, Hamerle
Kladno: Cikánek - Čermák, Trončinský, Mizera, Babický, Kříž, Růžička - Kos, Kazatel, Valský, Dlouhý, Rudovský, Látal, Voráček, Hudíček, Andres, Lhotský, Stieler, Hlusička

Komentář k utkání

V posledním kole základní části juniorské extraligy hostili enegetici vedoucí celek české skupiny HC Rabat Kladno. Hosté měli již před zápasem první místo a tedy i postup do play-off jisté, naopak domácí k postupu mezi nejlepší potřebovali uhrát alespoň remízu.

K tomuto cíli vykročili nejlepším možným způsobem a po necelých čtyřech minutách již vedli o dvě branky. První úspěch Energie obstaral Jakub Bauer, když z rohu v útočném pásmu na milimetr přesně nahrál na hůl Pavla Sedláčka, kterému před brankou stačil jen nepatrný pohyb rukou a kotouč zamířil do sítě. Opařený soupeř následně vyrobil další chybu, až příliš prostoru ponechal Vítu Budínskému, jehož střela ze střední vzdálenosti zamířila nad lapačku gólmana Lukáše Cikánka. Energetici i nadále pokračovali ve vysokém tempu, v sedmé minutě se z úhlu před branku natlačil Sláma, položil si brankáře, ale při pokusu bekhendem jej přehodit mu sklouzl kotouč z čepele. Strážce domácí svatyně domácích Pavel Jakubal se do práce musel hlásit až v osmé minutě, to když si obránce Trončinský sjel z modré až mezi kruhy a nebezpečně vypálil. Tatáž minuta přinesla i první vyloučení, za podražení putoval k časomíře Gasparik. Že budou přesilové hry v zápase silnou zbraní hostů naznačil již po 33 vteřinách Matěj Kos, jenž z pravého kruhu příklepem propálil vše co mu stálo v cestě. Hru v početní výhodě si vzápětí mohli vyzkoušet i domácí, nejnadějnější pokusy v podání Sedláčka a Bauera ale skončily na Cikánkových betonech. Ve zbývajícím čase se hra uklidnila, domácím se podařilo bez úhony přečkat další oslabení a necelou minutu před koncem třetiny dokonce skóroval Pavel Kuběna, když se mu vyplatil důraz před brankou soupeře. Pokud se energetici domnívali, že tato branka do šatny Kladenské zlomí, krutě se mýlili. Nový rozměr pojmu „branka do šatny“ dodal David Stieler, který v závěrečných vteřinách ve skrumáži vybojoval kotouč a v čase 19:59 střelou do horní poloviny branky překonal Jakubala. Po první třetině 3:2.

Ve stylu hokejových reprezentantů na olympijském turnaji předvedli po skvělé první části energetici v druhé dvacetiminutovce velmi špatný výkon. Zcela ztratili lehkost a tvořivost při hře dopředu a i v defenzivě často hořelo a bylo nutno uchylovat se k nedovoleným zákrokům. Dokonce dvojnásobné vyloučení si domácí vykoledovali v čtyřiadvacáté minutě, dvě minuty vyfasoval Zaťovič a dokonce dvojnásobný počet obránce Kloz. Ve dvou minutách dvojnásobného oslabení je nutno Karlovarské pochválit za doslova heroický výkon, především když Hamerle ztratil hůl a domácí hráli dlouhé vteřiny de facto ve dvou. Po návratu Zaťoviče na led však nakonec Energie kladenskému tlaku podlehla. Kazatel našel příčným pasem v levém kruhu Marka Trončinského a jeho střílená nahrávka snad trochu překvapivě prošla pod nohama karlovarského gólmana. V polovině utkání i domácí dobře sehráli přesilovou hru a doslova vyšachovali celou obranu soupeře včetně brankáře Cikánka. Ani hrdinský pád dvou kladenských hráčů do brankoviště nakonec nezabránil Tomáši Brňákovi ve vstřelení čtvrté branky Energie. Zdálo se, že domácí se herně odrazili ode dna, ale nazpět je srazila další hrubka v obraně. Kapitán hostí Matěj Kos využil velké volnosti v útočném pásmu a po střele do horní části branky zaznamenal svůj druhý gól v utkání. O pět minut později domácí opět doplatili nedisciplinovanost a nedůslednost před vlastní bránou. Svou třetí využitou přesilovou hru zaznamenali hosté díky Jakubu Valském, který nadvakrát překonal Jakubala, a dovršil tak dílo zkázy ve druhé třetině.

Všechny své prohřešky odčinili energetici hned v úvodu poslední části. Strůjci první branky domácích nakonec zařídili i tu poslední, nejdůležitější. Opět Bauerův skvělý pas a opět Pavel Sedláček u tyčky a bylo tu vyrovnání na 5:5. Jinak však třetí třetina ničím nepřipomínala předešlé divoké okamžiky. Jedna z mála velkých šancí se naskytla hostujícímu Látalovi, jehož teč Kazatelovy nahrávky jen náhodou neskončila v síti. Na straně domácích pak Budínský s Buštou nezužitkovali situaci dva na jednoho. Když brankou neskončila ani dobrá Slámova střela zpoza obránce, rozešla se obě mužstva smírně 5:5. Pro Energii má však i jeden bod cenu vítězství, protože díky němu i letos zakusí karlovarští junioři atmosféru vyřazovacích bojů.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér HC Energie Karlovy Vary): Dnešní zápas, to byl tobogán (smích). Začali jsme úplně fantasticky. Ten gól do šatny Kladnu hodně pomohl, nám hodně ublížil. Velké pozitivum bylo, že kluci nesložili zbraně a bojovali pořád. Nevěděli, že nám stačí bod, já jsem to před nimi tajil a chtěl jsem, abychom hráli vyloženě na vítězství.

Václav Blažek (trenér HC Rabat Kladno): Z naší strany už to bylo trošku uvolněné, protože my už první místo a play-off máme jisté. Hráči tak k zápasu přistoupili ležérněji než obvykle. Myslím, že to bylo pěkné utkání, divákům se muselo líbit. Vary udělaly v dnešním zápase pro postup do play-off hodně práce a myslím, že si ten postup zaslouží.