HC Energie Karlovy Vary

Dračice v domácím turnaji poslední, ale poprvé zdolaly Plzeň

K a r l o v y  V a r y - O uplynulém víkendu se na karlovarském zimním stadionu odehrál turnaj ženských družstev s mezinárodní účastí. V silné konkurenci sice obsadily karlovarské Dračice poslední páté místo, blýskly se však v západočeském derby. Vůbec poprvé v historii se jim podařilo udolat hráčky Plzně, a to v poměru 3:1. Skvělý zápas odchytala brankářka Martina Lukešová.
Turnaje se účastnilo pět celků. Kromě již zmíněného pořadatelského týmů Karlových Varů a Plzně přijaly účast i celky Pardubic, Výběr ČR do 18 let a výběr Team Niedersachsen z Německa. Původně měl na turnaj dorazit i celek ze Slovenska, ale při jeho neúčasti se do nominace dostal plzeňský tým.

Klání započalo prvním utkáním mezi týmy domácích Dračic a německým výběrem. Domácí ho sice prohráli 0:5, přesto ukázali své nesporné kvality, když soupeři stačili s bruslením. Za Karlovy Vary nastoupily čtyři kmenové hráčky Plzně Veronika Šindelářová, Monika Škublová, Veronika Jaklová a Stanislava Lipková a ukázaly se jako plnohodnotná pomoc. Hlavní zásluhu na úspěších Dračic však měla jednoznačně brankářka Martina Lukešová, jejíž zákroky často doháněly protihráčky k zoufalství.

Zřejmě největší překvapení si Dračice přichystaly na nedělní utkání proti sokyním z Plzně. Než se hosté stačili probrat ze změny zimního času na letní, už prohrávali 0:1. Ti sice zásluhou Staňkové dokázali vyrovnat, ale dravý celek karlovarských hokejistek přidal další dvě branky, na které již tým z města piva odpovědět nedokázal. Do kronik se tak tento zápas zapsal jako první historická, leč zasloužená výhra Dračic nad Plzní.

Plzeňské výkony na turnaji postupně kolísaly. V prvním utkání proti výběru ČR do 18 let, který měl turnaj povinný v rámci svého soustředění, nastřílely Plzeňanky čtyři branky, přesto to na vítězství nestačilo. V poslední minutě zřejmě nejkrásnějšího zápasu turnaje se do samostatné akce dostala reprezentantka Renáta Mastná, oklamala zkušenou kapitánku Marcelu Mannovou a blafákem zvýšila na konečných 5:4. Plzeňanky se ale do dalšího zápasu oklepaly a v podvečer roznesly na břitech svých bruslí tým Pardubic 8:2. V zápase se zaskvěla třemi góly i posila pro tento turnaj, litvínovská univerzálka Petra Zíbarová, čímž navázala na svoji spolupráci s plzeňským celkem na turnaji Mezík 2005.

Druhý den byl však pro hosty zakletý. Nejprve prohrály v již zmiňovaném zápase s Karlovými Vary 1:3, ve svém posledním utkání pak ve značně prořídlé sestavě prohrály utkání s německými reprezentantkami 4:3 na samostatné nájezdy. A proč se zmiňujeme o prořídlé sestavě? Plzeňský celek drží primát i v té horší části statistik - v trestných minutách. Za celý turnaj, tedy čtyři zápasy, dokázali rozhodčí nadělit plzeňskému celku neuvěřitelných 121 trestných minut, přičemž nejvíce se nasčítaly díky třem trestům do konce utkání. A jelikož v následujícím utkání nemohla postižená hráčka za trest nastoupit, nehrála proti Pardubicím obránkyně Šárka Timofijová a proti Němkám Martina Staňková. Timofijová si trest zopakovala i v posledním utkání, ale to už nemělo žádný velký vliv na další průběh turnaje.

Turnaj tak byl vcelku úspěšný, byl k vidění krásný hokej plný zvratů, překvapení a radosti. Nejlepší hráčkou celého turnaje byla vyhlášena německá reprezentantka Franziska Busch (10 branek + 1 asistence). Nejlepší brankářkou se stala plzeňská Alena Kopejtková (4 zápasy, 14 inkasovaných branek), nejlepší útočnicí pak hráčka výběru ČR do 18 let Renáta Mastná (6+2). Poslední dvě ocenění získaly hráčky pořadatelského týmu Dračic - nejlepší obránkyní se stala Jana Fričová (1+0) a nejmladší hráčkou Petra Rohanová, která svojí trefou vyhrála utkání nad Plzní.

Konečné pořadí týmů: 1. Výběr ČR do 18 let (4 výhry, 0 proher; skóre 20:6, bodů 12), 2. Team Niedersachsen (2 výhry, 1 výhra na SN, 1 prohra; 18:12, 8 b.), 3. HC Lasselsberger Plzeň (1 výhra, 1 prohra na SN, 2 prohry; 16:14, 5 b.), 4. HC TJ Tesla Pardubice (1 výhra, 3 prohry; 7:20, 2 b.), 5. HC Dračice Karlovy Vary (1 výhra, 3 prohry; 5:14, 2 b.).