HC Energie Karlovy Vary

Lidé se mají na co těšit, slibují karlovarské fankluby

K a r l o v y V a r y - V loňské sezóně se na západní tribuně karlovarského zimního stadionu vytvořil hlouček mladých fanoušků, kteří se svými nápady a neúnavným povzbuzováním společně s tradičním fanklubem starali o atmosféru při extraligových utkáních. O působení, plánech a názorech skupiny, která si začala říkat Neofans, se s námi podělil předseda tohoto fanklubu Pavel Janeček.
Letos jste absolvovali svou první kompletní fanouškovskou sezónu. Nemůžeme tedy začít jinak, než otázkou, zda splnila vaše očekávání a zda se vám podařilo splnit všechny cíle.
Očekáváni určitě nesplnila jelikož se nepodařil postup do play-off. Ohledně Neofans tuto sezónu hodnotím jako povedenou, ale všechny cíle se nám splnit nepovedlo. Jedním z hlavních cílů totiž bylo vytvořit takovou fanouškovskou kulisu, která by strhla i fanoušky co nefandí, k povzbuzování. To se však bohužel nepovedlo.

S jakými těžkostmi se při své činnosti nejvíce potýkáte? Co vás při fandění nejvíce trápí a co byste chtěli změnit?
Nejvíce nás trápí, že fandění je otázkou módy. Když se vyhrává, tak je každý hrdý na to, že je Varák, fandí a povzbuzuje. A když se nedaří, tak se někteří jenom posmívají, pískají a nadávají. To bychom chtěli zněmit. Ale dokud si lidé neuvědomí, že pískáním mužstvo akorát srážejí, nemohou divit, že se objeví série, kdy se nedaří. Právě při těchto utkáních by se mělo fandit více, než když se vyhrává jeden zápas za druhým!

Vaše skupina se na řadu utkání pokusila připravit různé transparenty a další choreografii. Jak těžko se rodí nápady jako byla „Modobílá škodovka pod sovětským tankem“, nebo „Recyklované plzeňské logo“?
Pro nás jsou utkání s Plzní hodně prestižní. Nápady shromažďujeme po celý rok a průběžně je upravujeme a vylepšujeme. Rakev jsem třeba vymyslel na začátku sezóny a připravili jsme jí až na druhý domácí zápas. Je to také otázka toho, že chceme lidi i pobavit, když už máme nějaké ty výhody od vedení. Chceme se tak odvděčit, nějak se předvést a dostat se do podvědomí.

Účastníte se i řady výjezdů za zápasy na hřištích soupeřů. Všechno to musí být nesmírně finančně náročné. Máte spočítáno, kolik vás loňský extraligový ročník stál, co všechno fandění obětujete?
Přesně to spočítané nemám, ale vyšlo nás určitě na více než 10 tisíc korun. Tato částka se skládá tak ze tří čtvrtin z nákladů na cestu, dále musíme připočíst vybrání dovolené v práci, vstupné, jídlo... Byla by za to hodně slušná dovolená.

Ale takový výjezd určitě přináší i spoustu zážitků, a to nejen hokejových.
To rozhodně. Třeba když jsme jeli do Liberce, sešlo se nás asi dvanáct v 6 ráno na Horním nádraží. S plachtou Neofans a šálami jsme polepili celý vlak a fandili až do Liberce. Tam jsme všechno sundali a šli na stadión, kde jsme zase všechno roztáhli pokecali z klukama z libereckého kotle, zfandili. Po hokeji jsme počkali jako pokaždé na hokejisty a pak šli z libereckými fanoušky do Šejku (liberecká diskotéka), kde jsme museli „vydržet“ do 6 do rána, protože v 6:30 nám jel první vlak do Varů.

Nemáte problémy s pořadateli? Jaké jsou vztahy s fanoušky ostatních klubu? Účastníte se nějakých společných setkání?
Občas jsou nějaké problémy, ale kupodivu jenom ve Varech, kde si páni ve vestičkách myslí, že jsou víc než jsou a chtějí nás vyvést i za podpálení prskavky. S fanoušky z ostatních klubů nemám problémy a většinou s nimi normálně pokecáme, nebo jdeme po hokeji do hospůdky. Ale jsou fanoušci, se kterými bychom do hospody ani nešli. Například s Plzeňáky a Kladeňáky by to asi dobře nedopadlo (s úsměvem). Zatím jsme se nezúčastnili žádného setkání které se konají po sezóně.

Jak probíhá spolupráce s klubem? Máte nějaké výhody?
Ano spolupráce mezi námi a vedením je. Na začátku sezóny jsme dostali výhody, které jsme čerpali celou sezónu. Jedná se třeba o slevu na dres, šálu a další vybavení.

Jaké jsou vztahy s hráči HC Energie? Bavíte se spolu o tom, co by se při fandění dalo zlepšit?
Vztahy mezi námi a hráči jsou myslím velice dobré. O zlepšení se s nimi určitě bavíme, ale bohužel s tím, co je nejvíce štve (nadávky a pískání), my nic neuděláme. Kolem nás nikdo nepíská. Proto také stojíme na západní tribuně. Nechceme se hádat s lidmi, kteří hokeji nerozumí a jdou si na hokej jenom zapískat nebo ukázat jak jsou silní, když křičí z davu, kde je nikdo nepozná.

Na malém karlovarském stadionu fungují v současnosti dva fankluby. Jak probíhá komunikace s fanoušky na hlavní tribuně? V průběhu sezóny jste se pokusili spojit síly, ale pak zase došlo k rychlému stěhování na západ. Co bylo hlavní příčinou?
Ano, jsme jediný klub v extralize který má dva fankluby. Komunikace mezi námi probíhá docela dobře, i když někteří nás spíš vnímají jako konkurenci. Tedy ne jako někoho, kdo chce to samé co oni. Na začátku sezóny jsme se pokusili spojit, ale nedopadlo to moc dobře. Zaprvé se na západní tribuně vůbec nefandilo a zadruhé jsme měli u některých lidí, co stojí s fanklubem, neshody a občas to vypadalo i na to, že se mezi sebou popereme. Ale i přesto se o spojení pokusíme znovu. Od začátku příští sezóny stojíme zase s fanklubem na hlavní tribuně.

Karlovarští fanoušci jsou obecně známí svou umírněností. Teď nemyslím poněkud chladnější přístup k fandění, ale spíše to, že si nepamatuji žádnou vážnou potyčku v hledišti, kterou by měli na vině právě domácí vlajkonoši. Jaký je váš přístup k násilí na stadionech?
To si hodně si o nás taky hodně lidí myslí, že jsme spíš hooligans, než fanoušci. Slyšel jsem i názor, že jsme jako neonacisti, protože máme v názvu NEOfans. Ale my takovéto střety nevyhledáváme. A Neofans znamená nová generace fanoušku - nová krev.

V Karlových Varech se stále reálněji uvažuje o výstavbě nového stadionu. Tento záměr jste s v posledním domácím utkání pokusily podpořit několika transparenty. Odkud tento nápad vzešel?
Dozvěděli jsme se, že naši zastupitelé se snaží z financování haly co nejvíce vystoupit. Prodávají si golfové hřiště za korunu a pak se vymlouvají, že nemají peníze. Přitom pronájem tohoto hřiště mohl alespoň část výdajů pokrýt. Chtěli jsme zastupitelům ukázat, co chce největší masa voličů. Mimochodem transparenty na Arénu byly naší první spoluprací s fanklubem.

Váš hlouček se v průběhu sezóny pomalu rozšiřoval. Kolik máte v současnosti členů? Co má udělat zapálený fanoušek HC Energie pro to, aby se mohl podílet na vaší činnosti?
Jelikož jsme se spojili s fanclubem, tak odhaduji počet členů tak kolem 70. Z toho našich členů bylo uplynulou sezónu 35. Každý fanoušek se může podílet na naší činnosti tím, že vstoupí do našich řad stane se našim členem. Nebo klidně může poslat nějaký návrh, ať už chorea, transparentu, pokřiku nebo něčeho jiného na můj email, který najde na našich stránkách www.Neofans.xf.cz. Nebo napište na forum na našich stránkách nebo na webu fanclubu www.fanclubenergie.wz.cz.

Co plánujete do nové sezóny?
Do nové sezóny plánujeme ještě větší chorea, kartony, pokřiky atd. Jelikož jsme se spojili s fanclubem, tak můžeme pracovat s daleko větší masou lidí. Budeme víc na očích, tak chceme vytvářet stále nové věci. Díky spojení máme daleko více prostředků na realizaci projektů, o kterých jsme v minulých sezónách mohli jen snít. Takže se lidé mají na co těšit. Známé pravidlo říká: Víc hlav víc ví. Tak spoléhám na to, že všechny nápady nebudou jen z naší hlavy, ale bude se na nich podílet celý fanclub. Chceme častěji aktualizovat stránky jak naše, tak fanclubu (na kterých se usilovně pracuje a vytváří nový design). Na stránkách se také budou moci lidé přihlásit a rozšířit tak naše řady a pomoci nám tak vytvářet takovou atmosféru, která nás konečně protlačí do vysněného play-off.

Co můžete nabídnou novým členům co se chtějí do fanclubu přihlásit?
Každý člen (jak nový tak stávající) dostane na začátku sezóny díky firmě Maso Pelant šálu fanclubu, která nebude nikde v prodeji. V jednání jsou i speciální dresy fanclubu. Dále budou některé výjezdy také díky sponzorům hrazeny, takže člen bude mít výjezdy zdarma. Dále jsme si nechali vyhradit sektor, do kterého budou moci jen naši členové, takže budou mít stálé místo a mnoho dalších výhod. Každému, kdo bude pravidelně chodit na hokej, se členství ve fanklubu bohatě vyplatí.

Pozn.: Pokud máte nějaké připomínky, dotazy, náměty, nebo chcete vstoupit do řad největších fanoušků HC Energie Karlovy Vary, navštivte webové prezentace obou fanklubů. Rovněž můžete kontaktovat přímo předsedu Neofans Pavla Janečka.

Webové stránky Neofans: neofans.xf.cz
Webové stránky fanklubu: fanclubenergie.wz.cz
Pavel Janeček: Igny34@seznam.cz



Jádro Neofans při extraligovém utkání ve Znojmě




Důvod k oslavě se najde vždycky, i po remíze ve Vsetíně




Příprava transparentů a choreografií zabere hodně času