HC Energie Karlovy Vary

Petr Mudroch: Cítil jsem, že mi prospěje změna!

K a r l o v y V a r y - Jednou z posil, kterou karlovarská Energie získala pro sezonu 2006 / 07, se stal sedmadvacetiletý Petr Mudroch. Obránce, jenž celou dosavadní kariéru odehrál v dresu Pardubic, a pro něhož až doposud všechny ostatní kluby byly tabu. Na východě Čech odehrál přes 500 zápasů a právě díky svým zkušenostem by se měl stát jedním z tahounů Energie v nové sezoně. V profilujícím rozhovoru se dočtete o Petrových začátcích na ledě až po první dojmy z nového působiště v západočeských lázních.
V kolika letech jste s hokejem začínal a kdo vás k němu přivedl?
Začínal jsem v pěti letech. Odmalinka jsem chodil hrozně rád bruslit a prý jsem z toho pořád nechtěl slézt. Tak mě rodiče odvedli do přípravky. Tam jsem do toho hokeje naskočil a od malinka až do minulé sezony jsem hrál za Pardubice. Kromě toho, co děláme v přípravě, jsem jiné sporty nikdy nezkoušel.

Který trenér vám v hokeji nejvíce dal, na kterého vzpomínáte nejraději?
Zamlada to byl pan Janiga, který mě trénoval v elévech, žácích, a potom i dorostu. Svět seniorského hokeje mi otevřel pan Říha, za což jsem mu velice vděčný.

Až obdivuhodně věrný jste byl Pardubicím, kde jste strávil naprostou většinu své hokejové kariéry. Do jiného klubu Vás nikdy nelákali?
Určitě ano, dostával jsem i nějaké nabídky. V Pardubicích se ale hrál dobrý hokej, pohybovali jsme se pořád nahoře, je tam výborné zázemí… Prostě jsem neměl důvod měnit hokejový dres.

Co hodnotíte jako největší úspěch své kariéry?
Největší úspěch pro mě byla předloňská výhra mistrovského titulu. Také si cením účasti na mistrovství Evropy osmnáctiletých a mistrovství světa dvacetiletých. Také rád vzpomínám na svůj první extraligový zápas, když jsem před deseti lety naskočil na led ve Zlíně.

Jak vzpomínáte na hráče z NHL (Hejduk, Hemský, Bulis), se kterými jste loni udělali titul?
Na všechny vzpomínám velmi rád, všechny ty kluky jsem znal. Například s Honzou Bulisem jsme hráli spolu v mládežnických kategoriích. Jsou to bezvadní kluci a řekl bych, že měli velký podíl na tom, že jsme ten mistrovský titul v Pardubicích vyhráli.

Naopak v letošní sezoně se Pardubice ani nedostaly do play off. Co podle vás bylo tím hlavním důvodem?
Těch příčin bylo víc, o žádné bych nechtěl říct, že byla ta hlavní. Příliš se nám nepovedl začátek soutěže, pak se nám zranil Janko Lašák. A na konci už jsme prostě neměli síly, abychom se do toho play off dostali.

Co vás přimělo k rozhodnutí přestoupit do Karlových Varů? Energie není žádný velkoklub, nikdy se tu nehrálo play off…
V Pardubicích jsem hrál deset let a to byla dlouhá doba. Cítil jsem, že mi prospěje, když změním působiště. Zájem byl i z jiných klubů, ale Karlovy Vary podaly seriozní nabídku a i jednání probíhala na vysoké úrovni. Jsem rád, že jsme se nakonec domluvili na podpisu smlouvy. Právě, že Energie nikdy nehrála play off, tak je to pro mě velká výzva, a já doufám, že v nové sezoně uhrajeme dobré výsledky.

Zavzpomínejte na pocity, s kterými jste jako hráč Pardubic jezdil do Karlových Varů. Říkal jste si, že jedete pro laciné body?
Tak to určitě ne, protože vyhrávat ve Varech nebylo zas až tak jednoduché. Vždy tu byl dobrý mančaft s vysokými, silnými hokejisty. I když jsme tu body uměli získat, vždycky to bylo velmi těžké.

Neobáváte se tlaku, který na vaši osobu bude vyvíjen? Miroslav Vaněk vás označil jako jednoho z tahounů, jenž by mužstvu měl pomoci do play off.
Určitě nějaký tlak očekávám a myslím, že bych se s tím měl vyrovnat. Budu se snažit podávat co nejlepší výkony, aby mužstvo hrálo dobrý hokej a dostalo se do play off.

Už nějaký čas trénujete v KV, je zdejší příprava nějak odlišná od té v Pardubicích?
Myslím si, že vůbec ne. Trenéři Venera a Baďouček naplánovali výbornou letní přípravu, která nám hodně dává a dobře nás připraví do nové sezony.

Jakou máte oblíbenou a neoblíbenou činnost v přípravě?
Ta příprava je pestrá, zajímavá, trenéři se snaží, aby nás to bavilo. Takovou neoblíbenou činností je běhání, to nemá rád asi žádný hokejista. Naštěstí to v Karlových Varech až tolik není. Zase je tu diametrální rozdíl v podmínkách pro cyklistiku, je to tu samý kopec, Pardubice byly samá rovina. Budu se ale snažit nějak se s tím poprat.

Znal jste se s některým ze zdejších hráčů již před příchodem do Karlových Varů?
Já jsem je znal téměř všechny, protože už se v extralize nějakou dobu pohybuji. Kluci jsou skvělí, myslím, že je tu výborná parta. Mělo by to klapat.

Hlavní ambicí Energie je vybojovat historický postup do play off. Jak hodnotíte mužstvo, myslíte, že je tento cíl reálný?
Myslím, že je to určitě reálné. Už loni to Karlovým Varů uniklo jen tak tak. Podobně jako Pardubicím jim utekl začátek sezony, ale ke konci hrály výborný hokej a dělaly body.

Jaké máte kromě hokeje koníčky? Alespoň tedy věřím, že hokej je vaším koníčkem :-)
Hokej je můj koníček i práce. Teď v Karlových Varech moc volného času mít nebudu, ale mým hlavním koníčkem je moje rodina, kterou teď bohužel moc často nevidím. Pokud mám volno, tak jedu do Pardubic a jsem s rodinou. Jsem rád, když můžu s přítelkyní a malým synem, který se mi teď narodil, trávit každou volnou chvíli, co mám.

Na závěr jedna oblíbená otázka všech novinářů. Jste pověrčivý a máte před zápasem nějaký rituál?
Pověrčivý trošku jsem, rituály mám, ale raději si je nechám pro sebe.

Díky za rozhovor a hodně štěstí v Karlových Varech!

Statistiky Petra Mudrocha

Sezóna   Klub                                  Z  G  A  B  TM
1996-97  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     52  2  8 10  26
1997-98  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     40  2  4  6   -
1998-99  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     45  3  2  5   -
1999-00  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     38  0  2  2  59
         HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (p-o)    3  0  0  0   2
         HC Berounští Medvědi (1.liga)        22  4  3  7  18
         HC Berounští Medvědi (p-o)            1  0  1  1   0
2000-01  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     33  0  8  8  10
         HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (p-o)    7  0  3  3   4
         HC Bílí tygři Liberec (1. liga)      24  1  9 10  34
2001-02  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     52  2 17 19  42
         HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (p-o)    5  0  1  1   2
2002-03  HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (E)     51  7 10 17  30
         HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (p-o)   19  4  5  9  14
2003-04  HC Moeller Pardubice (E)             49  3 14 17  24  
         HC Moeller Pardubice (p-o)            7  3  0  3  10
2004-05  HC Moeller Pardubice (E)             49  1  8  9  20
         HC Moeller Pardubice (p-o)           16  0  1  1   4
2005-06  HC Moeller Pardubice (E)             51  1  8  9  22