HC Energie Karlovy Vary

Trenér dorostu: Letošnímu kádru věříme!

K a r l o v y  V a r y - Zatímco se zraky hokejové veřejnosti upínaly k vyhlašování ankety Zlatá hokejka, vrcholil ve stejném městě turnaj dorostenců o putovní pohár hejtmana. Mladí hokejisté zde bojovali o čest a slávu, aby jejich trenéři zatím v klidu skládali konečný kádr pro nadcházející sezonu. Stejný úkol čekal i karlovarského kouče dorostu Karla Mlejnka, s nímž jsme si povídali o uplynulém ročníku, letní přípravě a složení mužstva.
Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu? Byla sedmá příčka neúspěchem, nebo prostě mužstvo na lepší umístění nemělo?
Myslím si, že jsme měli úzký kádr. V některých utkáních nám chyběl brankář Benda a to možná rozhodovalo. Přesto jsme o play off bojovali úplně do posledního kola. Sedmou příčku nemohu považovat za úspěch ani neúspěch.

Jak probíhala letní příprava a na co jste se v ní zaměřovali?
Letní příprava začala 23. dubna. Jako vždy jsme se soustředili hlavně na pohybové schopnosti hráčů. Pokračovali jsme na ledě a celém to uzavřel dnešní turnaj (O pohár hejtmana karlovarského kraje, pozn. redakce). Zde jsme potřebovali, a doufám, že se nám to podařilo, zúžit kádr a rozdat hostování a střídavé starty.

Pořádali jste nějaké letní soustředění?
Ano, na přelomu května a června jsme byli na soustředění v Nových Hamrech. Tato akce splnila účel, který jsme od ní očekávali.

Byl jste spokojen s přístupem hráčů?
Myslím si, že hráči v přípravném období pracovali velmi dobře a kvalitně. Problémy jsme měli po vstupu na led, kdy se nám po týdnu rozšířila marodka až na deset nemocných hokejistů. Pravděpodobně to bylo způsobeno přechodem z venkovních veder do haly. To samozřejmě tu naší přípravu ovlivnilo, ale věřím, že se do začátku soutěže dáme dohromady.

Jak široký je v současné době kádr?
V počtu hráčů problém nemáme a bude podobný, jako v loňské sezoně. I co se týče kvality, tak tomu letošnímu kádru věříme.

Jaké máte cíle do sezony 2006/07?
Naším prvním cílem určitě bude soutěž zachránit a udržet tu extraligu. Letos se bude hrát novým systémem. Základní část budeme hrát jen v české skupině, která má 12 mužstev. Kladno tam bude mít dva celky, postoupilo tamější druhé mužstvo PZ Kladno. Každý se střetne s každým čtyřikrát. Do vyřazovacích bojů postupuje 6 mužstev, tedy jenom polovina. Hlavním cílem je však vychovat co nejvíce hokejistů pro starší kategorii, tedy pro juniory.

Vám osobně se tyto změny systému zamlouvají?
Myslím si, že je to dobré, protože kluci budou chodit více do školy, výjezdy nebudou tak časově náročné. Na druhou stranu ta konfrontace s Moravou nebyla špatná. Obojí má své plusy i minusy.

Kolik jste již odehráli přípravných utkání a jak jste si v nich vedli?
I s turnajem za sebou máme deset přípravných zápasů. Daří se nám tak střídavě. Porazili jsme Ústí nad Labem 3:1 a vyhráli jsme tam i na nájezdy 3:2. Od letoška totiž máme v případě remizy stejný systém jako v extralize mužů. Pětiminutové prodloužení, a když ani to nerozhodne, tak bod navíc získá ten, kdo zvítězí v samostatných nájezdech. Pak jsme jeli do Plzně, kde se nám utkání velmi vydařilo a vyhráli jsme 6:1. Ale hned na to jsme prohráli v Litvínově 0:5. Prohráli jsme i v Liberci 2:3. Před turnajem jsme zase porazili Klášterec 7:0. Na turnaji jsme pak uhráli tři remízy a jednu porážku. Ty výsledky ale pro nás nejsou důležité, až do dneška jsme totiž pravidelně točili 25 hráčů. Až teď chceme kádr uzavřít a poslední čtyři přípravné zápasy budeme směřovat směrem k soutěži.

Cítíte na nějakém postu slabinu?
Myslím si, že post gólmana budeme mít solidně obsazený (Petr Hruška, pozn. redakce). I obranu bychom měli dát dohromady bez větších problémů. Trochu obavy máme o útok. Pokud nám pro zranění, nemoc vypadne jeden dva hráči, kteří za dorost hráli už loni, tak bychom mohli mít problém.

Kádr jste doplňovali pouze z vlastních řad, nebo přišel nějaký hráč z jiného města?
Doplňovali jsme téměř výhradně z vlastních řad, tedy z deváté třídy. Mužstvo posílil akorát obránce Matěj Špila ze Slovanu Bratislava. Na zkoušku přišli i jiní hráči, ale ti se nám neosvědčili.

Děkuji za rozhovor.