HC Energie Karlovy Vary

Extraliga za dveřmi aneb co vždy chybělo k postupu do play off

Co chybělo Energii k postupu do play off? Někdy to bylo štěstí, někdy zase nepřesvědčivé výkony, které se odrazily na umístění mužstva v extraligové tabulce. Každé mužstvo samozřejmě potřebuje podporu fanoušků, kteří se stávají společně s brankářem šestým mužem na ledě. Jejich podpora je k nezaplacení. Podívej me se tedy na to, jak odehrála dříve HC Becherovka, dnes již Energie své ročníky strávené v extralize.
Každý, kdo fandí mužstvu HC Energie doufá v postup do play off. Asi každý karlovarský hokejový fanoušek se zmínil o dnes již desítce nejlepších týmů extraligy a o tom, že by se měly Karlovy Vary právě mezi těmito mužstvy objevit. Pro karlovarského fanouška je to sen, ve který pevně věří, doufá a ví, že jednou přijde ten správný čas, kdy se hráči Energie postarají o to, aby se tým do vysněných vyřazovacích bojů probojoval.

Podívejte se, jaké skupiny lidí se na energetiky chodí dívat. Ať jsou to děti, mládež nebo důchodci, tak ti všichni patří na hokeji do jednoho pytle. Každý z nich tam chodí, aby podpořil mužstvo, které se usilovně snaží probojovat do play off. Je jedno jestli je člověk chudý nebo bohatý. Každý, kdo má chuť, může Energii vidět v akci na živo. Každý má právo věřit v to, že to tuto sezonu vyjde. Karlovy Vary, jako HC Energie potřebují podporu fandů a právě tyto skupiny tvoří jednu obrovskou partu lidí, která je žene za cílem, který není nereálný. Hráči Energie cítí podporu ve fanoušcích a hlavně pro ně chtějí play off vybojovat. Pro lidi, kteří chodí na hokej 10, 15, 20 let, ale i pro ty, kteří je chodí podporovat teprve několik zápasů. Play off je něco jiného a ještě žádný fanoušek Karlových Varů ho nezažil, pokud nepočítám první a druhou ligu.

Plný dům, skvělá atmosféra v hledišti, velké nasazení všech hráčů, ale hlavně pocit, který se nemusí opakovat každou sezonu. Každý, kdo energetikům fandí, může být pyšný na to, že zrovna jeho tým je ve vyřazovacích bojích. Podle toho také dělí fanoušci sezonu na úspěšnou a neúspěšnou. Karlovy Vary ji měly již devět let neúspěšnou a tento rok to chtějí jednoznačně změnit.

Pojďme se tedy ohlédnout na předchozí sezony, ve kterých působí Karlovy Vary v nejvyšší hokejové soutěži. Do extraligy se tehdejší HC Becherovka dostala tak, že koupila extraligová práva od krachující Olomouce. Kdo jiný by je měl koupit, než tým, který vyhrál play off první ligy a v baráži o extraligu prohrál až v sedmém rozhodujícím zápase na hřišti Opavy, kde prohrál těsně o jednu branku.

Pro první sezonu v extralize byl cíl jasný – nesestoupit. To se týmu ze západu čech podařilo, když skončil na předposledním místě. Další sezonu to bylo lepší. Karlovy Vary se umístily tenkrát na výborném 11. místě a vedení bylo vcelku spokojeno. Třetí sezona dopadla stejně. Umístění na 11. místě v extraligové tabulce. Již tenkrát se začalo „šuškat“ o tom, že by se tu v co nejbližší době mělo hrát play off. Vedení tak začalo posilovat mužstvo, které se mělo objevit v první osmičce extraligových týmů. Do Karlových Varů přicházeli noví a noví hráči, ze kterých můžeme jmenovat dvě, asi největší, jména nastupující v novodobé historii hokejového mužstva ze západu. Libor Procházka a slovenský útočník Miroslav Hlinka. Procházka měl výbornou formu hlavně v přípravných utkáních, které za tehdejší Becherovku odehrál. V extraligových utkáních nastupoval pravidelně, ale nepředváděl v nich žádné oslnivé výkony, a po sezoně spolu s Miroslavem Hlinkou mužstvo opustil.

Sezona 2000/01, ve které oba hráči nastupovali skončila nejhůře. HC Becherovka, která měla usilovat o play off, hrála baráž. Nastoupila v ní proti vítězi první ligy, týmu Chomutova. Sérii, ve které se hrálo tradičně na čtyři vítězné utkání naštěstí vyhrála 4:2 a mohla se tak i pro příští sezonu zúčastnit extraligy. V tomto ročníku vyhrály Karlovy Vary pouze 15 zápasů plus 4 v baráži. To předposlední Havířov měl na svém kontě o 5 výher více. V týmu tak nastalo opět několik změn a to hlavně proto, aby se zabránilo umístění na posledním místě, které zaručovalo baráž. V Karlových Varech se začalo znovu mluvit o play off.

Se sezonou 2001/02 to bylo mnohem lepší. Becherovka se sice zase nedostala do play off, ale skončila na takřka uspokojivém 10. místě. Pro postup do nadstavbové části by musela Becherovka vydřít o 18 bodů více, než jich nasbírala. Ročník 2002/03 vypadal skoro stejně až na to, že na osmé postupové místo sházelo pouhých šest bodů. Vytoužené play off tak uteklo pouze o vlásek. Dobrý výsledek mužstva byl možná způsoben tím, že jeho složení se rapidně neměnilo a tým se nemusel znovu na začátku sezony sehrávat. Sezona 2003/04 byla pro karlovarský hokej přelomová. I přesto, že k postupu do play off chybělo opět pouho pouhých 6 bodů skončila HC Becherovka na 12. místě. 12. místo bylo považováno za neúspěch, čemuž se nelze divit a hlavní partner, který podporoval karlovarský hokej odstoupil.

Tým už se přestal jmenovat HC Becherovka poté, co do karlovarského hokeje vstoupil nový generální sponzor a to Sokolovská uhelná a. s….. Mužstvo získalo jméno HC Energie Karlovy Vary. Sokolovská uhelná, která dodává energii pro lidi, ji měla dodat i pro hokejový mančaft. Postup do play off byl samozřejmě hlavním cílem, ale stejně se vytoužený postup nekonal. Nezbývá nic jiného, než doufat v postup do tak moc vysněné nadstavbové části tento rok. Do mužstva přišli zkušení hráči jako je Vladimír Machulda, Jiří Hanzlík, Petr Mudroch, ale samozřejmě i navrátilec do sestavy Karlových Varů, útočník David Balázs.

Každý karlovarský fanda touží po pocitu, který může zažít pouze tehdy, pokud se Energie probojuje do play off. Možná by stačilo i předkolo play off, které se tuto sezonu bude hrát poprvé, protože je to pořád výběr těch nejlepších mužstev za uplynulou sezonu. Kdo ví. Třeba zrovna tento rok se Energii podaří umístit do 6. příčky, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále. Doufám, že fanoušci budou pevně držet palce, aby to vyšlo.