HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Rozhodovaly až samostatné nájezdy

HC Energie Karlovy Vary - HC Moeller Pardubice 1:2 po s.n.

K a r l o v y V a r y - Ve druhém kole extraligy dorostu přivítali energetici na svém stadionu Pardubice a oběma soupeřům šlo o zisk prvních bodů do tabulky, neboť ve svých úvodních vystoupeních prohráli. Zatímco domácí si odvezli porážku 2:5 z Litvínova, hosté podlehli na svém kluzišti Spartě v poměru 2:4. Vyrovnaný zápas, v jehož úvodu byli lepší hráči Pardubic a naopak v závěru jejich protějšci z Karlových Varů, rozhodovali až samostatné nájezdy. V nich se štěstí přiklonilo na stranu hostí a ti si tak odvážejí bod navíc. Jedinou branku Energie v základní hrací době zařídil Martin Rohan.

Extraliga dorostu, 2. kolo, so 9.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
1:2sn
0:0, 0:1, 1:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 43. Rohan - 32. Lenoch (Buchtele), rozhodující nájezd Adam Havlík.. Rozhodčí: Zubzanda - Havelec, Fiala. Vyloučení: 6:7, navíc Kousal 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 65. Střely na branku: 40:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Hruška - Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, - Polák, Sedláček, Chocholáč, Kellner, Hudák, Mistoler, Putyera, Šaling, Vaněk, Kroupa.
Pardubice: Landsman - Zdráhal, Blažek, Havlík Ladislav, Lenoch, Krejnus, Vágner - Kindl, Stoklasa, Kousal, Havlík Adam, Zavřel, Ježek, Radil, Fousek, Pilař, Buchtele.

Komentář k utkání

Na obou soupeřích byla znát snaha o reparát prvního nepovedeného vystoupení v letošní sezóně. Od prvních minut byl k vidění rychlý a urputný hokej, který však mnoho oku lahodících akcí nenabízel. Lepší vstup do utkání měli hosté. Svůj výborný pohyb přetavili v souvislý tlak mezi druhou a pátou minutou. Karlovarští se bránili jen za cenu zakázných uvolnění. Nejzaměstanějším mužem domácí sestavy tak byl brankář Petr Hruška, který si však se všemi nebezpečnými situacemi v okolí své klece poradil. V sedmé minutě musel poprvé zasahovat i hostující strážce svatyně Filip Landsman. S lehkou střelou si bez problémů poradil. Z protiútoku se řítili dva na jednoho hráči Pardubic Ježek a Fousek, leč jejich snahu přerušil pro postavení mimo hru hvizd čárového rozhodčího. V desáté minutě se hostům naskytla první přesilová hra, ve které si sice vytvořili tlak v útočném pásmu, ale bez brankového efektu. Ve 13. minutě si vyzkoušeli výhodu jednoho muže v poli i domácí, ale jejich útočná snaha byla velmi jalová. Jedinou vážnější akcí byla Polákova šikovná teč střely Ryžuka, která však neškodně přeplachtila horní tyčku Landsmanovy branky. Závěr třetiny se nesl ve znamení zvýšené nervozity a agresivity na obou stranách a častějším nuceným pobytům na trestné lavici.

V úvodu prostřední části hry dohrávali hosté přesilovou hru čtyř ku třem a posléze pěti ku čtyřem. V těchto chvílích bylo v obranném pásmu Energie pořádně horko. Kolotočem nahrávek si vynutili hosté tlak a po střele od modré i závar před brankou. Když už byl domácí gólman překonán, zaskočil za něj na brankové čáře obránce Rohan. Další snažení Pardubic přerušil hlavní rozhodčí, který si všiml postavení útočícího hráče v brankovišti. Po návratu vyloučených se vrátila obě mužstva k trpělivé hře ve střední třetině. Bojovnost opět zastínila kvalitu a tak tomu bylo i v začátku 29. minuty, kdy na trestnou lavici putoval hostující Kindl za hákování. Karlovarští předvedli, že i oni přesilovky v přípravě pečlivě nacvičovali. Z hokejového zámku však vytěžili pouze nastřelenou tyčku. Lekci na téma, jak využít přesilovku, si nachystali hokejisté Pardubic na 32. minutu. To na hanbě seděl domácí Šaling a Patrik Lenoch šikovnou tečí Buchtelovy střely otevřel skóre. Energie se vrhla do útočení, ale bez valného efektu. Naopak na druhé straně se před Hruškou zjevil osamocený Pilař a jen těsně minul. Konec druhé třetiny se nesl v obdobném duchu jako té první, tedy přibývalo vyloučených. Ačkoliv byla hra téměř vyrovnaná, přesto bylo patrné, že jsou Pardubice o něco lepším týmem a vedení si tudíž zaslouží.

Začátek závěrečné části regulérní hrací doby podpořila snahu domácích o vyrovnání vyloučení hostujících hráčů. Pardubičtí se dobře bránili, nepouštěli soupeře do vyložených příležitostí. Osudným se jim stal až faul Kousala, jehož zákrok posoudil hlavní rozhodčí jako zásah do oblasti hlavy a krku. Hostující hráč tak dostal ke dvěma minutám ještě desetiminutový osobní trest. Po minutě přesilovky zachytil na modré pokus o vyhození karlovarský Martin Rohan, objel padajícího pardubického útočníka a sám v pádu švihem z pravého kruhu nedal Landsmanovi šanci. Ve 43. minutě bylo vyrovnáno. Dosažená branka proměnila od základů průběh hry. Domácím nalila novou energii do žil a rázem byli oni lepším týmem. Žehrat mohou pouze na nepřesnosti ve finální fázi. Několik slibných příležitostí tak zůstalo nevyužito a v závěru se ještě mohli strachovat o získaný bod, když se po chybné rozehrávce obránců Energie dostal ke střele hostující Fousek, ale Hruška byl na místě. Základní hrací doba tak skončila dělbou bodů. Nově od této sezóny se mělo o držiteli prémiového bodu rozhodnout v prodloužení, nebo až v samostatných nájezdech.

Nastavení začalo v duchu předchozí části hry. Karlovarští pokropení živou vodou, ovládali dění na ledě, ale nedokázali se prosadit do vyložených příležitostí. Nebo lépe řečeno, hostující hráči je do nich nepouštěli. Ani pět nastavených minut rozhodnutí nepřineslo.

Po suché úpravě ledu vstoupili na led brankáři, kteří měli následně čelit třem najíždějícím mušketýrům. Pokud by se v těchto třech sériích nerozhodlo, pokračovalo by se po jednom pokusu na každé straně. Nájezdy nabídly nejlepší podívanou z celého zápasu. Zvláště zakončení domácího Chocholáče a rozhodující nájezd hostujícího Havlíka musely nadchnout hokejového diváka. Ukázkový blafák Adama Havlíka, na který už nedokázal přesnou trefou odpovědět karlovarský Mistoler, znamenal pro Pardubické veselejší cestu domů a pro Energii delší čekání na první vítězství.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): S bodem jsme maximálně spokojeni. Soupeř prokázal, že je velmi dobrý ve hře dopředu, vždyť má v kádru čtyři útočníky reprezentace do 17 let. Chtěl bych pochválit své svěřence za vůli, kterou dokázali vyrovnat a v třetí třetině a prodloužení přehrát své protivníky. Podržel nás také brankář Petr Hruška, zejména v úvodu utkání.

Jiří Fibiga (HC Pardubice): Dnešní utkání nabídlo vyrovnaný a urputný hokej s řadou nepřesností. Individuální kvality dnes nahrazovala bojovnost. Samostatné nájezdy jsou loterií a jsme rádi, že jsme získali bod navíc.