HC Energie Karlovy Vary

Dorost: Výtečná hra v oslabení vynesla tři body

Dorost: HC Energie - HC Ústečtí Lvi 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
K a r l o v y V a r y - Ve čtvrtém kole extraligy dorostu zavítal do lázeňského města celek ze severu Čech. Utkání mezi HC Energií Karlovy Vary a HC Slovanem Ústí nad Labem mělo být podle počtu dosažených bodů jasnou záležitostí domácích. Jenže hosté bojovali po celý zápas jako lvi a dokonce v jeho průběhu dvakrát vedli. Na kolena je však srazily individuální chyby obránců a zejména výkon fantoma dnešního střetnutí Tomáše Mistolera, který nejprve vyrovnal v přesilovce na 2:2 a posléze sám v dvojnásobném oslabení vstřelil vítězný gól. Ve třetí třetině pak završil svůj bodový zápis perfektní nahrávkou na čtvrtou branku.
Extraliga dorostu, 4. kolo, so 16.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Ústí n. L.
4:2
1:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 20. Hudák (Polák, Dlapa), 27. Mistoler (Kellner), 32. Mistoler, 53. Kellner (Mistoler) - 16.Místecký (Janíček, Brož), 21. Žák (Hřídel). Rozhodčí: Fronek - Sentenský, Gerát. Vyloučení: 10:9, navíc Rohan (KVA) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 100. Střely na branku: 27:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Hruška - Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Rohan, Funk, Špila - Polák, Frank, Chocholáč, Kellner, Hudák, Mistoler, Flieger, Putyera, Šaling, Vaněk, Kroupa.
Ústí n. L.: Petrásek - Kubín, Hříbal, Šimanovský, Mikula, Šulc, Brož - Kozák, Janíček, Žák, Chládek, Oulický, Richter, Hřídel, Slavíček, Místecký, Pojezný, Šaršok, Sova.

Komentář k utkání

Karlovarští dnes hodně toužili po vítězství a již po dvaceti vteřinách hry měl hostující brankář Petrásek na svém kontě dva zákroky, kdy nejprve levým betonem a posléze lapačkou pacifikoval nebezpečné pokusy Mistolera a Kroupy. Energetici napadali dvěma hráči hluboko v útočném pásmu, na což Severočeši jen ztuha hledali účinnou protizbraň. I oni však přesvědčili, že útočit umí, když se ve druhé minutě přehnal Kozák kolem karlovarských obránců jako pendolino kolem nákladního vlaku, leč celá akce postrádala přesné zakončení. Záhy poté si Ústečtí zahráli první přesilovou hru, avšak naložili s ní velmi špatně. Lépe se nevedlo ani domácím, když byl vyloučen v páté minutě Šulc za hákování. Hra v rovnovážném počtu hráčů přinesla šanci hostům, když se přes hákování Vaňka dostal k zakončení Richter, ale přestřelil. Ačkoliv zůstala početní výhoda nevyužita, přesto se díky ní Ústí dostalo do tempa a snadněji přecházelo útočnou modrou čáru. Obrana Karlových Varů si vypomáhala zákroky za hranicí pravidel, z čehož mezi 14. a 16. minutou vyplynula přesilovka hostů pět na tři trvající 55 sekund. Nabízenou příležitostí Ústečtí nepohrdli a již po 15 vteřinách se měnilo skóre. Ve skrumáži před Hruškou se po nahrávkách Janíčka a Brože nejlépe orientoval Lukáš Místecký. Pro Energii však bylo ještě hůř, branka totiž padla v době dalšího signalizovaného trestu, který byl gólem zrušen. Tudíž se dál hrálo pět ku třem, do vypršení prvního trestu zbývalo 40 vteřin. Zbytek oslabení však již domácí přestáli bez úhony. Ve zbytku třetiny vrhli všechny síly do útočení. Jejich snaha o vyrovnání byla podpořena vyloučením Hřídela za nedovolené bránění a korunována ještě v první třetině. Od modré pálil Dlapa, Polák tečoval, Petrásek vyrazil a pro Miroslava Hudáka nebylo příliš těžké poslat odražený kotouč do odkryté branky.

Gól do šatny však hokejisty Slovanu nezlomil a na začátku druhé části hry se přes nedůslednou obranu domácích prosadili podruhé. Ve 21. minutě Hřídel nahodil kotouč na Hrušku, ten jej pouze vyrazil před sebe. Gumová placka se motala mezi nohama karlovarských obránců, kde ji nalezl Martin Žák a poslal do branky. Energetici se vývojem utkání nenechali rozhodit. Zlepšili pohyb, leč šance nepřicházely. Co nešlo v rovnovážném stavu, podařilo se v přesilovce. Ve 26. minutě byl za faul kolenem poslán na nedobrovolnou návštěvu trestné lavice hostující Oulický. Hokejisté Energie uzamkli svého soupeře v útočném pásmu, leč do šancí se probíjeli stěží. Jejich bezradnost ukončil až Tomáš Mistoler, který se ve 27. minutě zařídil přesně dle staré hokejové poučky, když nevíš co s pukem, vystřel. Napřáhl za pravým kruhem a ostrým projektilem prostřelil Petráska. Ihned po vyrovnání se do šance tlačil domácí Putyera, ale z výhodné pozice přestřelil. V 31. minutě se mnohým přítomným divákům jistě vybavila situace z první třetiny. Po Hruškově levici se k buly skláněla trojice hráčů v bílém proti pětici modrooděnců. Výhoda dvou mužů v poli měla trvat 29 vteřin a oba týmy tušily, že je to situace klíčová. A byla. Hostující obránce po vyhraném vhazování ztratil kotouč, který uzmul do své moci Tomáš Mistoler a uháněl s ním na Petráska. Podařenou střelou nad vyrážečku poslal svůj tým poprvé do vedení. Ústečtí se sice ve zbytku přesilovky i druhé dvacetiminutovky snažili o vyrovnání, ale naráželi na konsolidovanou obranu domácích v čele s Hruškou. Naopak Energie mohla ještě v dalším oslabení zvýšit svůj náskok. Avšak Hudák tváří v tvář strážci svatyně Severočechů neuspěl.

Kdo by čekal, že třetí třetina nabídne úchvatnou podívanou s hrou od branky k brance, musel být zklamán. Karlovarští měli zápas pevně ve své moci a tak do zápisu o utkání nám přibývaly pouze trestné minuty. Oba týmy se úspěšně snažily v oslabení o rychlý přístup k protihráčům, a tak bychom šancí v závěrečné části napočítali na prstech jedné ruky. Slovan promarnil největší příležitost na vyrovnání ve 46. minutě, to se před Hruškou zjevil osamocený Šaršok, vystřelil, nedůsledně atakován se zmocnil i vyraženého puku. S ním na holi objel branku a snažil se jej zasunout do odkryté části svatyně domácích. Na poslední chvíli mu stopku vystavila položená lapačka gólmana Energie. V 53. minutě navíc zmrazil poslední naděje Severočechů dnes vynikající Tomáš Mistoler. Při další přesilovce Ústí pláchl do úniku dvou na jednoho, nahrál Davidu Kellnerovi, který si blafákem vychutnal bezmocného Petráska. Slovan se sice až do konce zápasu snažil o odpověď, ale bez efektu. Karlovarští tak mají na kontě po čtyřech zápasech sedm bodů, zatímco Ústí se krčí s jedním bodíkem na chvostu tabulky.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych dnes hráče pochválit za vůli s jakou odehráli druhou třetinu, kdy je nezlomil ani brzký druhý gól Ústí. V přesilovkách a oslabení jsme nakonec zápas otočili. Ve třetí třetině jsme měli i trochu štěstí, když Hruška chytil jasný gól. S čím naopak nejsme spokojeni, je nedisciplinovanost, s jakou jsme odehráli úvodní část hry. Můžeme být rádi, že jsme v přesilovkách soupeře inkasovali jen jednou. Jsme patrně nejlepší tým soutěže v oslabení a přesilovkách a nejhorší ve hře pět na pět...

Petr Nekvinda (HC Slovan Ústí nad Labem): Dnešní zápas se mi nehodnotí snadno, myslím, že to bylo naprosto vyrovnané utkání, které rozhodly dvě naše individuální chyby v přesilovkách. Inkasovali jsme rozhodující branky ve vlastní výhodě pět na tři a pět na čtyři a o tyto dva góly byly dnes Vary asi lepší.