HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci Energie vymazali z ledu energetiky z Hradce

Dorost: HC Energie - HC Lev Hradec Králové 9:0 (2:0, 3:0, 4:0)
KARLOVY VARY - Dorostenci Karlových Varů dnes pro své příznivce připravili brankové hody. Totální nadvládu nad vrstevníky z Hradce Králové začali mladíci vyjadřovat již v úvodní třetině a svou převahu nadále stupňovali. Výborný útočný výkon celého mužstva potvrdil v brance gólman Habal, který vychytal první nulu kariéry. Produktivní dnes byly všechny útočné formace Energie, dvě branky vsítil Martin Chocholáč.
Extraliga dorostu, 14. kolo, po 16.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Hr.Králové
9:0
2:0, 3:0, 4:0
Branky a nahrávky: 6. Chocholáč (Chaljavin, Jemelyanov), 7. Mistoler (Kellner, Kroupa), 27. Hudák (Chaljavin, Habal), 36. Kroupa (Mistoler, Kellner), 40. Tomeček (Martin Rohan, Mistoler), 47. Fusek (Flieger), 50. Chaljavin (Chocholáč), 53. Chocholáč (Ryžuk, Špila), 55. Hampl (Martin Rohan, Jemelyanov). Rozhodčí: Florian. Vyloučení: 6:6, navíc Funk (KVA) 5 min. a TKÚ, Krause (HKR) 5 min. a TKÚ, Měsíček 5 min. a TKÚ. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 9:0.
Karlovy Vary: Habal - Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Jemelyenov, Martin Rohan, Funk, Špila - Hampl, Fusek, Chocholáč, Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Flíeger, Putyera, Vaněk, Kroupa.
Hr.Králové: Lochman (od 36. Blažek)- Ludvík Svoboda, Měsíček, Gold, Karlík, Pánek, Kotas, Adam Svoboda - Matějček, Šebek, Zohorna, Březina, Zmítko, Jankovský, Filip, Němeček, Krause, Javůrek, Půlpán, Hadrava.

Komentář k utkání

Souboj energetiků s energetiky se ve vyrovnaném duchu nesl jenom prvních pět minut. Hned v úvodu mohli jít dokonce do vedení hokejisté Hradce Králové, Filipovu dorážku vlastní střely ovšem vykryl dobře postavený Habal. Přibližně od páté minuty už na ledě dominovala pouze útočná komanda Západočechů. Velmi aktivní Martin Chocholáč nejprve v jasné situaci trefil pouze nataženou Lochmanovu lapačku, po chvíli už ale z pozice před brankou napálil ideální Chaljavinovu příhru od zadního mantinelu přímo mezi brankářovy betony.

Neuběhla ani minuta a trojice Kroupa, Kellner a Mistoler dokonale rozebrala hostující obranu a posledně jmenovaný pohodlně zavěsil. Další šanci spálil Chaljavin, který krásně prokličkoval mezi statickými obránci soupeře, v rozhodující chvíli ovšem trochu sobecky střílel, místo toho aby nabídl jasný gól volnému spoluhráči. Největší šanci vrátit se do zápasu spálili Hradečtí paradoxně ve vlastním oslabení. Březina se prosmýkl kolem dvojice beků až před Habala, v nestabilní pozici už ale nedokázal důrazně zakončit.

Druhá část už patřila zcela domácím. Do sedla je definitivně posadila trefa Hudáka ve vlastním oslabení. Šestnáctiletý centr profitoval z ideální příhry Chaljavina, kterou pak ještě vyšperkoval parádně provedeným bekhednovým blafákem. Co už ale bylo na statečného brankáře hostí příliš, byl čtvrtý gól z hole Kroupy, který v neskutečném zmatku před brankovištěm pohodlně přehodil klubko těl i nešťastného Lochmana.

Ani náhradník Blažek nepřinesl do hradeckých obranných řad klid. Při dvojnásobné přesilovce napřáhl z vrcholu přesilovkového vzorce Tomeček a uzavřel tak účet druhé třetiny.

S chutí hrající Energie nepřestávala tlačit na pilu a ve 47. minutě byla odměněna dalším úspěchem. Jaroslav Flieger prokázal své individuální kvality a přestože jeho střela v síti neskončila, dorážející Fusek už měl snadnou práci. Hosté s narůstajícím skóre začali ztrácet trpělivost a přišly i zcela zbytečné fauly. Nebezpečný krosček Krauseho u mantinelu potrestal nejprve sudí Florián pěti minutami a osobním trestem do konce utkání a bleskově také další trefou Chaljavin. Po zakončení akce byl navíc varský útočník sestřelen dalším zbytečným zákrokem proti brankové konstrukci a do šaten musel i Měsíček.

Téměř pětiminutová dvojnásobná přesilovka se Karlovým Varům dlouho příliš nedařila. Nakonec však vymyslel nečekanou finální přihrávku napříč pásmem Ryžuk a Chocholáč mohl v 53. minutě oslavit příklepem do poloprázdné branky osmou trefu svého týmu. Dvě vteřiny před vypršením druhého většího trestu ještě ukryl puk za změť těl Martin Rohan a Andreas Hampl kotouč ještě jemně tečoval za bezmocného Blažka.

Sympatická snaha Královehradeckých po dosažení čestného úspěchu vyústila pouze v pětiminutový trest Funka za krosček. Brankář Habal si svou první nulu v dorostenecké kariéře pohlídal a spolu se spoluhráči mohl bouřlivě oslavit vysoké vítězství.

Ohlasy trenérů

S celým dnešním utkáním mohl být trenér karlovarských dorostenců Karel Mlejnek maximálně spokojený. Jako správný kouč ale našel drobné nedostatky: „Měli jsme špatných prvních pět minut, po zbylých 55 jsme už na ledě dominovali. Po všech stránkách jsme byli lepší než soupeř.“

Do branky Energie opět nastoupil gólman Habal. Ten sice v úvodu extraligy nebyl domácí jedničkou, v posledních zápasech už ale post nejdůležitějšího muže týmu zaujal. A proti Hradci si připsal i svou první nulu v dorostenecké kariéře: „Láďa nastoupil poprvé na Spartě po první třetině a od té doby chytá. Dnes už má tedy za sebou pět kompletních utkání a ve všech podal velmi dobrý výkon. Navíc jsme s ním v bráně vybojovali tři vítězství.“

Karlovarský trenér může být relativně spokojený i s dosavadním působením svého týmu v celé soutěži. Karlovarští se zatím drží na pozicích zajišťujících postup do vyřazovacích bojů. „Vždy to ale může být lepší. Jsme při zemi, jdeme zápas od zápasu a uvidíme, jak se to nakonec vyvine,“ usmívá se dorostenecký trenér.