HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci v Ústí vzestup nepotvrdili

Dorost: HC Slovan Ústí nad Labem - HC Energie 5:2 (3:1, 0:0, 2:1)
ÚSTÍ NAD LABEM - Karlovarští dorostenci nepotvrdili rostoucí formu a ve čtvrtek prohráli na ústeckém ledě zaslouženě 5:2. Energetici dokázali efektivně odpovědět Chaljavinem pouze na bleskový úder domácích ze druhé minuty, na další dvě branky z první třetiny již odpověď nenašli. A protože ani v dalším průběhu nepřipustili Severočeši žádné komplikace, zůstaly tři body v Ústí.
Extraliga dorostu, 15. kolo, čt 19.10.2006
Ústí n. L.
Karlovy Vary
5:2
3:1, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 2. Slavíček (Richter), 9. Oulický (Šaršok, Chládek), 13. Místecký (Pekárek), 41. Pekárek (Místecký), 58. Pekárek (Místecký) - 4. Chaljavin (Hudák, Chocholáč), 59. Ryžuk (Hudák, Chaljavin). Rozhodčí: Petružálek - Armstark, Wágner. Vyloučení: 5:4, navíc Šulc (UNL) 10 min. ZHK a Ryžuk (KVA) TS. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 80. Střely na branku: 43:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2.
Ústí n. L.: Petrásek - Brož, Šulc, Dvořák, Šimon, Dušek, Sova - Místecký, Pekárek, Janíček - Šaršok, Chládek, Řídel - Slavíček, Richter, Kozák - Oulický, Pojezný.
Karlovy Vary: Habal - Rohan, Funk, Jemelyanov, Tomeček, Ryžuk, Dlapa, Špila - Mistoler, Kellner, Kroupa - Chocholáč, Hudák, Chaljavin - Vaněk, Putyera, Fusek - Hampl, Flieger

Komentář k utkání

Kdo se při příchodu na ústecký zimní stadion trochu opozdil, nestihl úvodní branku utkání. Na konci 2. minuty vybojoval za brankou kotouč ústecký Richter, posunul na Slavíčka, který po vyjetí před branku bekhendem přehodil Habala v brance Karlových Varů - 1:0. Vzápětí prověřil pozornost karlovarského brankáře Pekárek. S odpovědí však hosté dlouho neotáleli. Na začátku 4. minuty poslal nikým neatakovaný Chaljavin z mezikruží puk z voleje Petráskovi nad vyrážečku. Bylo srovnáno a začínalo se od začátku. V 7. minutě projel mezi obránci Mistoler, ale Janíček, který se stihl bleskově vrátit, ho vytlačil ze střelecké pozice. Brzy nato přenechal Šaršok zadovkou kotouč Oulickému, který byl rozjetý přímo ze střídačky a jeho bomba prošla Habalovi mezi betony - 2:1. Jeden z nejdůležitějších okamžiků zápasu přišel ve 13. minutě. Místecký se v útočném pásmu obtočil kolem Funka, zpoza něj vystřelil a překvapenému brankáři zapadl puk přesně do horního pravého růžku - 3:1. O minutu později se dostali hosté do přečíslení, ale naštěstí pro domácí se stačil včas vrátit Kozák. Západočeši se sice snažili ohrožovat domácí svatyni, ale tón zápasu udávali žlutomodří.

Do druhé třetiny vstoupili hosté s odhodláním zkorigovat nepříznivý stav a vytvořili si místy velký tlak. Ve 24. minutě se musel Petrásek hodně ohánět při závaru před jeho brankou. Ve 28. minutě přišla úplně první přesilová hra utkání a byli to hosté, kdo ji hráli. Během ní zasypali Petráska sprškou střel, ale brankář Slovanu své spoluhráče podržel. Dále se hrál svižný hokej s minimem přerušování. Ve 37. minutě si svou první přesilovku utkání zahráli i domácí. Nutno dodat, že to pro ně žádná velká výhoda nebyla. Vůbec se jim nedařila, naopak mohli inkasovat, když ujeli Putyera s Chaljavinem. Brzy poté se hosté dostali do přečíslení dokonce 3 na 1, ale Petrásek držel domácí akcie stále vysoko. V samém závěru třetiny srazil Šulc za domácí brankou dost nešetrně protihráče a byl asi rád, že inkasoval pouze trest na 2+10 minut.

Do třetí třetiny nastoupila obě mužstva pouze se čtveřicí hráčů v poli. V době, kdy už hostující hráč naskakoval z trestné lavice na led, zvýšil po rychlé akci na 4:1 Pekárek. Hosté ani po čtvrtém zářezu nesložili zbraně a ve 44. minutě mohl snížit Chaljavin, jenže jako stín za ním jel Brož a vytlačil ho z úhlu. V 50. minutě fauloval v útočném pásmu Pekárek a hosté tak dostali prakticky poslední početní výhodu. Jenže v té jim ujeli Chládek s Šaršokem, přičemž druhý jmenovaný před odkrytou brankou trefil jen boční síťku. Domácí hokejisté hráli uvolněně a daleko jednodušeji se dostávali před soupeřovu branku. V 56. minutě mohl zvýšit vedení Slavíček, ale nedokázal přehodit padajícího brankáře. Pátou branku vstřelili domácí v 58. minutě. Při nádherné akci si Pekárek vyměnil několikrát kotouč s Místeckým a prvně jmenovaný sklepl kotouč za bezmocného Habala. Domácí hokejisté polevili a toho využili hosté, když ze závaru před Petráskem snížil Ryžuk na 2:5 z pohledu hostí. Vzrušení přinesla ještě i závěrečná minuta utkání. Do jasné šance se dostal Janíček, ale za záchrannou brzdu zatáhl na poslední chvíli střelec poslední branky hostí Ryžuk. Následovalo trestné střílení, ke kterému se postavil sám postižený. Na nekvalitním ledu se mu ale postavil těsně před brankou kotouč na hranu a minul.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Houdek (HC Energie Karlovy Vary): "Myslím, že jsme dnes podali velmi špatný výkon, hlavně v první třetině. Ta vlastně rozhodla o celém utkání. Poslední čtyři zápasy jsme odehráli poměrně slušně, přičemž v tom posledním jsme jasně přehráli Hradec Králové 9:0. Zřejmě přišlo určité uspokojení, takže z naší strany to byl dnes velice špatný zápas. V sobotu hrajeme s Pézetkou, která je také poměrně vzadu a musíme se dát rychle dohromady. Nemyslím si, že bychom Ústí podcenili. My jsme věděli, že má kvalitní mančaft, který teď i doplnili, takže jsme naše hráče připravovali na to, že to nebude jednoduché. Sportovně musím uznat, že soupeř byl lepší. Výborně bruslili, rychle si přihrávali a některé jejich akce byly jak z učebnice."

František Richter (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Po zodpovědném výkonu celého mužstva, a zvláště brankáře Petráska, jsme zaslouženě vyhráli. První a třetí třetinu jsme byli lepší, druhá nám moc nevyšla a patřila Varům. Všechny kluky bychom chtěli pochválit za bojovnost a to, jak zodpovědně hráli. Jsme za to nesmírně rádi, protože jsme se dotáhli na dnešního soupeře na sedm bodů, což už je opět hratelné. Musíme ještě pořádně vypilovat naše přesilovky, ty nám moc dobře nejdou. Teď už se soustředíme na Plzeň, kam zajíždíme v sobotu."