HC Energie Karlovy Vary

Obrat jako z pohádky

Vsetínská hokejová - HC Energie 2:3 pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
VSETÍN - Karlovarští borci se přesvědčili o tom, že prohrávat o dvě branky nic neznamená. Když totiž hráči ze Vsetína vyhrávali 2:0 po dvou třetinách, zdálo se, že Energie i podruhé v řadě prohraje. Opak byl však pravdou. Jan Košťál totiž v 55. minutě snížil trefou v přesilovce a Vsetín se uchýlil pouze k pasivní defenzivě. Tlak Energie vyvrcholil v 59. minutě, kdy skóroval obránce Řezníček. Stav 2:2 vydržel až do třetí sirény a následovalo tak prodloužení. V něm byl hned na začátku vyloučen Václav Skuhravý, ale to nezabránilo Janu Košťálovi, aby vstřelil i svou druhou branku večera a rozhodl o zisku dvou bodů, které si Karlovy Vary odváží z Lapače.

Hokejový čas radia Dragon: Ohlasy se Zdeňkem Venerou.

O2 extraliga, 16. kolo, pá 20.10.2006, Zimní stadion Na Lapači
Vsetín
Karlovy Vary
2:3p
1:0, 1:0, 0:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 6. Berzinš (Rob), 27. Stantien (Dubec) - 55. Košťál (Kumstát), 59. Řezníček (Skladaný), 62. Košťál (Milan Procházka). Rozhodčí: Šindler - Bejček, Kabourek. Vyloučení:9:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3010. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Vsetín: Vehviläinen - Hrabal, Galvinš, Kučný, Horák, Brincko, Štach - Dubec, Stantien, Demel - D. Květoň, Berzinš, Rob - Kraus, Sakrajda, Sabol - Škoda.
Karlovy Vary: Sáblík - Řezníček, Němec, Mudroch, Duben, Jiří Hanzlík, Dobroň, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Machulda, Kraft, Skladaný - Milan Procházka, Chrenko, Dvořák - Zaťovič, Pech, Tvrdek.

Komentář k utkání

Strašáka prvních třetin tentokrát Valaši zaplašili aktivní hrou, díky které šli také rychle do vedení. Po faulu Ondřeje Němce jim k tomu dopomohla výhoda o jednoho muže navíc. Právě ten chyběl u důrazného útočníka Berzinše, který si sám před Sáblíkem věděl rady a na dva pokusy protlačil puk za jeho záda.

Nabuzení hráči Vsetína mohli vzápětí odskočit na rozdíl dvou branek, ale aktivnímu Sakrajdovi nebylo při průjezdu útočnou třetinou přáno. Sáblík byl pak následně jistý při zákrocích opět proti Berzinšovi a především jeho přemístění a zákrok lapačkou při šanci Roba byl výstavní.

Jeho spoluhráči ovšem bojovali především sami se sebou a ani při trestu Josefa Hrabala neměli prakticky žádnou příležitost ke skórování. Ta se jim poprvé naskytla až v samotném závěru třetiny, kdy Zaťovičova rána nadělala ve vsetínské obraně velký zmatek, ale puk nakonec přeci jen skončil v moci brankáře Vehviläinena.

Hra se v první polovině prostřední části opticky vyrovnala, ale přesto měl více práce opět brankář Sáblík. Po likvidaci několika menších vsetínských šancí se musel sklonit až před dorážkou Stantiena v přesilové hře – pro slovenského matadora to byl celkově 150. gól v nejvyšší soutěži.

Ze strany domácích přišla ještě příležitost Sakrajdy, který po Štachově pasu zkoušel tečovat mezi Sáblíkovy betony, ale to už pomalu přišel čas Energie. Při vyloučení Horáka v 34. minutě musel Vehviläinen zasahovat proti teči Dvořáka a opakované ráně Skuhravého z brankoviště. Vsetín se ani nestačil vzpamatovat z toho, že se štěstím přežil toto oslabení a už se na Fina v brance Valachů řítili Milan Kraft. Vehviläinen však se severským klidem jeho ránu do protipohybu zlikvidoval.

Zneklidnění domácí začali hrát více nečistě, při dalším trestu pro Dubce pálil z první Skuhravý a jen rychle vymrštěný beton zabránil puku v cestě do branky. Hosté v závěru třetiny nezužitkovali krátkou dvojnásobnou přesilovku a Vsetínští si jistě zhluboka vydechli.

Jenže zřejmě ne dostatečně, neboť Vsetín předvedl ve třetí části jeden ze svých nejhorších výkonů v této sezóně. Svou pasivitou zcela vyklidili pole soupeři, který toho dokázal využít. Vehviläinen se činil, co mu síly stačily. V jasných šancích vychytal Kumstáta a Skuhravého, nestačil až na dorážku Koštála v 55. minutě. I tak mohl Vsetín ještě brát všechny body, ale proti byl Řezníček, který napálil puk z první a prostřelil i Vehviläinena.

Vsetínský zmar umocnilo ještě prodloužení, ve kterém se jim sice nabídla přesilovka 4 na 3, ale domácí ji sehráli natolik špatně, že pustili k zakončení Košťála, který se trochou štěstí překonal finského brankáře potřetí.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (K. Vary): „Nezačali jsme dobře, v první třetině byl Vsetín u všeho dřív. Byli jsme těžkopádnější. V průběhu druhé části se hra začala srovnávat. Bohužel, dlouho jsme nebyli schopni dávat branky z vyložených šancí. Věřili jsme, že když dáme gól, zápas alespoň zremizujeme, protože domácím začaly asi docházet síly. Podařilo se, a zvedli jsme a vyrovnali. V prodloužení jsme šli sice do oslabení a Košťál se krásně trefil. Vítězství si vážíme, protože odsud se body moc nevozí.“

Břetislav Kopřiva (Vsetín): „Byl to důležitý zápas a nechtěli jsme dopustit větší odstup bodů od středu tabulky. Snažili jsme se důsledně bránit a povedlo se nám dostat se do vedení a nepouštěli jsme soupeře do šancí. Opravdu nevím, co se stálo, a proč se mužstvo svého vedení leklo. Karlovy Vary mají silný tým, jenže závěr jsme měli udržet. Nedůslednost v posledním střídání se nám vymstila. V prodloužení nás dorazil osud, který jsme si sami způsobili.“