HC Energie Karlovy Vary

O výhře dorostu rozhodla druhá třetina

Dorost: HC KVA - PZ KLA 3:0
KARLOVY VARY - Dorostenci Energie zaslouženě vyhráli nad PZ Kladno. Po nevydařeném utkání v Ústí tak znovu zvítězili a vstřelili tři branky. První, a také vítěznou branku vstřelil Kellner. Tři body zůstaly v Karlových Varech také díky velmi dobře chytající Ladislavu Habalovi, který zneškodnil řadu velmi svízelných situací a udržel tak čisté konto.
Extraliga dorostu, 16. kolo, so 21.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
PZ Kladno
3:0
0:0, 3:0, 0:0
Branky a nahrávky: 27. Kellner (Funk), 30. Rohan, 40. Chaljavin. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:0. Průběh utkání: 3:0.
Karlovy Vary: Habal - Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, Špila - Hampl, Fusek, Chocholáč - Kellner, Chaljavin, Hudák - Mistoler, Flieger, Putyera - Vaněk, Kroupa
PZ Kladno: Pucholt - Drahorád, Dostál, Slánský, Průcha, Strachota, Krejčík, Končák - Janů, Csanyi, Hofmeister - Drda, Stahl, Matějka - Záleský, Chadima, Osladil - Koubek, Suchánek, Kašák - Šůcha

Komentář k utkání

Po úvodním buly, které bylo vhozeno přesně ve 12:00 bylo jasné, že zápas bude velmi vyrovnaný. Kladno začalo aktivněji a již ve druhé minutě pronikal Hofmeister, který byl ovšem zastaven domácí obranou. Hned na to unikla domácí dvojice Vaněk s Fliegrem a druhý jmenovaný promarnil slibnou příležitost k otevření brankového účtu sobotního poledne. Po další přihrávce dobře bruslícího Vaňka se ocitl před prázdnou klecí Fusek, který ovšem přestřelil vysoko nad branku hostí. O dvě minuty později, tudíž v 6. minutě, byl tváří v tvář golmanovi hostí další hráč Karlových Varů. Z pravého kruhu se nepodařilo rozvlnit síť Hudákovi. Kladno se v těchto perných chvílích bránilo pouze tak, že vyhazovalo na zakázané uvolnění.

Po sérii již zmiňovaných zakázaných uvolnění se dostal do brejku domácí Hudák a měl tak možnost utkat se v tváří v tvář brankáři Kladna znovu. V rychlosti, kterou nabral cestou od své modré čáry, hledal skulinku mezi nohama, ale golman Pucholt betony zaklapnul včas, a tak i na podruhé vyšel vítězně brankář z Kladna. I Kladno mělo slibnou příležitost ke skórování. Sám před Habalem, který chrání svatyni Energie, se objevil hostující kapitán Stahl. Jeho střelu po zemi vyrazil Habal levým betonem do rohu kluziště, kde se zmocnili puku jeho spoluhráči a nebezpečí zažehnali. V 17. minutě mohlo být brankáři Energie krušno ještě větší. Vyjel za branku, kde se pokoušel o rozehrání puku, které se mu nevyvedlo tak, jak by si přál a na poslední chvíli ho musel v brance zastupovat jeden z domácích obránců, který vyřešil situaci na výbornou. Dvě minuty na to opustil branku znovu. Tentokrát to nebylo za ní, ale před ní. Puk, který se pomalu blížil k jeho kleci dojížděl totiž hostující hráč a Habalovi nezbývalo nic jiného, než vyjet až za mezikruží, kde puk rozehrál. I díky jemu skončila první třetina bez branek i přesto, že si obě mužstva vytvořila brankové příležitosti.

Druhá třetina začala vyloučením. Dvě minuty obdržela hráčská lavice za připomínky na rozhodčího ze strany hlavního kouče Kladna. V této přesilové hře vsítila Energie svoji první branku utkání, která ovšem nemohla být uznána, protože byl již dříve pískán ofsajd. Právoplatného gólu se hráči Energie dočkali v 27. minutě. Po přihrávce Funka jel sám na brankáře David Kellner, který krásnou bekhendovou kličkou zavěsil pod víko kladenské branky. Kladno se ihned snažilo o vyrovnávající branku a v 28. minutě se před výborně chytajícím Habalem objevil po přihrávce Hofmeistera Karol Csanyi. Habal reflexivním zákrokem jeho střelu vyrazil betonem.

Když byl vyloučen z domácí strany Dlapa a o minutu později Stahl z Kladna, hrálo se 4 na 4. Tato hra vyhovovala více Karlovým Varům, které vstřelily druhou branku utkání. Kellner vybojoval puk na hranici útočné modré čáry a přihrál Mistolerovi, který se dostal do rohu kluziště odkud přihrál na najíždějícího Rohana. Ten v rychlosti udělal jednu kličku, kterou se mu podařilo obelstít obránce Kladna a pohotovou a přesnou střelou zajistil dvoubrankový náskok pro své mužstvo. V této fázi hry se Kladno nedostávalo vůbec do útočné třetiny a v obraně mělo velké problémy. Po sérii vyloučení se Kladno usadilo na dvě minuty ve své útočné třetině, kde se jim podařilo trefit tyčku, která ovšem změnu skóre nezajistila. Naopak platilo pravidlo nedáš, dostaneš, které se mnohokrát stává skutečností. Když čárový rozhodčí naznačoval zdviženou pravicí zakázané uvolnění, dojel puk domácí Chocholáč. S pukem na čepeli objel branku a přihrál osamocenému Chaljavinovi, pro kterého nebylo těžké překonat bezmocného Pucholta střelou po ledě. Druhá třetina tak skončila stavem 3:0, který byl pro vývoj utkání rozhodující.

Třetí třetina se již od začátku odehrávala v pomalejším tempu, kdy hráči Energie jen udržovali svůj nadějný výsledek. Až ve 47. minutě začalo Kladno tlačit na pilu a snažilo se o vstřelení branky, která by zajišťovala alespoň snížení stavu a vsítění čestné branky. Když Kladno vehementně útočí a nedaří se střelba na branku, tak se Karlovy Vary dostávají do brejkových situací, které ovšem neproměňují. Kladnu mohla pomoci i 50 vteřin dlouhá přesilová hra 5 na 3, kterou však proměnit nedokázalo. V této přesilové hře vystřelilo pouze třikrát mezi tyče, kde zasahoval bezchybný Habal. Naopak v oslabení, když už byla Energie ve čtyřech ujel domácí Funk a jeho střelu do šibenice vyrazil na poslední chvíli brankář Kladna špičkou lapačky. V poslední minutě utkání už jen Tomeček trefil tyčku hostující branky a skóre tak zůstalo nezměněné v podobě 3:0

Ohlasy trenérů

Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):Odehráli jsme špatné utkání ve čtvrtek, kdy se nám moc nedařilo a projevilo se to na nás v první třetině, která nebyla z naší strany tak, jak bychom si představovali. Nicméně musím říct, že ve druhé třetině jsme utkání rozhodli a v poslední třetině jsme soupeře do žádné vážnější šance nedostali a asi po právu jsme získali tři body. I když to herně moc nešlo, tak nasazení měli velké a chtěli se s tím porvat a to je důležité a odměnou jsou nám tři body.

Kyndl (PZ Kladno):Byl to pátý zápas v deseti dnech a byli jsme trochu utahanější. Kluci Energie byli herně lepší a hold rozhodla druhá třetina, ale hráli lépe a proto vyhráli. My jsme udělali více chyb.