HC Energie Karlovy Vary

Dorost proti Spartě opět poznal chuť vítězství

HC Energie - HC Sparta Praha 6:2 (3:2, 1:0, 2:0)
KARLOVY VARY - Po třech zápasech bez bodu se karlovarští dorostenci opět dočkali tříbodového vítězství, když na domácím ledě jasně přehráli pražskou Spartu. Množství pohledných akcí a celkem pět branek přinesla úvodní třetina, kterou energetici i díky dvěma trefám Davida Kellnera vyhráli 3:2. V dalším průběhu utkání domácí navyšovali skóre, naopak brankář Petr Hruška již neinkasoval. Karlovarští se tak díky třem bodům přiblížili postupové šestce.
Extraliga dorostu, 20. kolo, so 4.11.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
6:2
3:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 3. Kellner, 11. Kellner (Chaljavin, Ryžuk), 17. Šaling (Vaněk), 29. Chocholáč (Hudák, Kroupa), 52. Mistoler (Chaljavin), 57. Hudák (Chocholáč, Kroupa) - 6. Pekárik (Hrabák, Husák), 19. Tůma (Niko). Rozhodčí: Grech - Gerat, Sentenský. Vyloučení: 11:9, navíc Husák (Sparta) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:2. Diváci: 48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 6:2.
Karlovy Vary: Hruška - Schopf, Ryžuk, Dlapa, Tomeček, Funk, Špila - Chocholáč, Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Putyera, Šaling, Vaněk, Kroupa
Sparta: Kocián (od 17. Gabčan) - Grin, Koranda, Drvota, Husák, Niko, Cicvárek - Černý, Kudláček, Tůma, Chára, Svatý, Kolář, Hanták, Pekárik, Forman, Hrabák

Komentář k utkání

Aktéři utkání se od úvodního vhazování vrhli do hry s typickým mladickým elánem a oba brankáři si brzy připsali zahřívací zákroky. Jak domácí Hruška, tak hostující Kocián je zvládli, ovšem Hruška musel ještě přidat perfektní vykrytí prázdné poloviny branky proti nájezdu Kudláčka s Tůmou ve 2. minutě. Jak je důležitá podpora gólmana se potvrdilo vzápětí, když podle otřepaného hesla "nedáš - dostaneš" David Kellner procedil kotouč mezi Kociánovými betony. Vedení domácímu týmu ale nevydrželo ani tři minuty. Sparta vyrovnala hned v první početní výhodě, ve které se po dlouhém trápení ujala střela Ondřeje Pekárika z levého křídla.

Karlovarští po inkasované brance přidali na pohybu a vynutili si aktivní hrou sérii vyloučení na pražské straně. V 10. minutě nejprve netrefil skákající puk před prázdnou Kociánovou klecí Chocholáč, o minutu později však ve dvojnásobné početní výhodě pálil z prostoru mezi kruhy bez přípravy David Kellner přesně. Ačkoliv gólman Kocián nepůsobil zrovna jistě, jeho zákrok lapačkou proti Ryžukovi se v pokračující jednoduché přesilové hře Energie zařadil do kategorie výborných. Dobře si počínal na druhé straně i Hruška, jenž neměl tolik práce, o to však likvidace Formanova samostatného nájezdu byla důležitější. Končící 17. minuta znamenala i závěr Kociánova působení v zápase. Brankář Sparty propustil nepříliš prudkou střelu Jana Šalinga na lapačku a dobrovolně přepustil své místo Gabčanovi. Gólový účet první třetiny však ještě nebyl vyčerpán. Minutu před sirénou využil David Tůma jako přes kopírák i druhou přesilovou hru Sparty a snížil na 3:2 z pohledu Energie.

Druhou dvacetiminutovku odstartovali hosté dohrávanou přesilovkou, tentokrát jim však toto rozložení sil na ledě úspěch nepřineslo. Hra v plném počtu hráčů pak přinesla určité zklidnění, oproti oboustranně útočné první části. Zajímavé okamžiky přinesla 25. minuta. Energetik Kroupa stál po příhře od mantinelu sám před brankou, mířil ale vysoko. Na opačné straně kluziště z chumlu před Hruškou nebezpečně pálil Dvořák. V sedmadvacáté minutě si karlovarský Putyera při přechodu do útoku počínal natolik drze, až jej Jan Niko musel nedovoleně podrazit. Karlovarští se prezentovali přesilovkou jako z hokejové čítanky, jejich výhodu navíc umocnila ztráta hole jednoho z bránících Sparťanů. Kombinace po ose Kroupa, Hudák vyšachovala brankáře Gabčana a volný Martin Chocholáč se u druhé tyčky na vstřelení branky příliš nenadřel.

Za stavu 4:2 hosté zvýšili obrátky a jejich pohyb donutil energetiky k několika faulům. Ačkoli si ale hokejisté z Prahy při vyloučení Kellnera i Funka vytvořili tlak, většina jejich pokusů přicházela z uctivé vzdálenosti a Petra Hrušku nemohla ohrozit. Do zaznění sirény se tak skóre již neměnilo.

Poslední dějství utkání načali lépe pražští hokejisté. Proti střele a následné dorážce Kudláčka musel gólman Hruška sáhnout hluboko do repertoáru svých nejlepších zákroků. O chvilku později pak dokonce zvonila tyč, to když z pravého kruhu napřáhl sparťanský kapitán Niko. Vodou na mlýn hostů pak bylo vyloučení obránce Ryžuka za podražení. V úvodu oslabení se sice do útoku probojoval a jedovatou střelu vyslal energetik Kellner, v dalším průběhu však hosté vytvořili nepropustný zámek a jen výtečné Hruškovy zákroky a několik šťastných odrazů zachránily Karlovarské od pohromy. V těchto okamžicích se utkání také začalo přiostřovat, vzájemné strkanice, nedovolené zákroky a oplácení ovládly dění na ledě. Není tedy divu, že další branka, již vstřelili opět energetici, padla v nerovnoměrném rozpoložení sil na ledě. A přesilovka to byla dokonce dvojnásobná. Po kombinaci v útočném pásmu našel Chaljavin u tyče osamoceného Tomáše Mistolera, jenž po pečlivé přípravě našel skulinu mezi gólmanem Gabčanem a jeho levou tyčí. Obdobná výhoda dvou mužů v poli se po dvou minutách naskytla i hokejistům Sparty, srdnatý výkon mladých energetiků jim však vážnější příležitosti nepovolil. Gólovou tečku za zápasem tak nakonec napsali opět domácí hrající místy až v exhibičním tempu. Chocholáč vyslal do úniku Miroslava Hudáka, a ten s chladnokrevností hokejového veterána samostatný nájezd zužitkoval.

Ještě před tím však byla na karlovarském stadionu k vidění kuriózní nikoliv však komická situace. Hlavní sudí Grech odkulhal na trestnou lavici, aby po chvíli oběma kapitánům oznámil, že není schopen utkání dopískat. Oba čároví tím pádem povýšili a po zbytek zápasu se měli věru co ohánět. Zbytečné šarvátky a fauly na obou stranách však již nedokázaly nic změnit na faktu, že Energie Karlovy Vary porazila Spartu Praha 6:2 a do tabulky si připíše 3 body.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (Energie Karlovy Vary): Myslím, že kluci dnes opravdu mákli. Dokázali se hlavně poprat s tím, že jsme dostali dva nešťastné góly. Z přesilovkové formace nám vypadl bek Martin Rohan a v novém složení jsme včera trénovali přesilovku téměř půl tréninku. Přineslo nám to ovoce.

Pavel Geffert (Sparta Praha): Pokud budou rozhodčí pískat tímto stylem na obě strany, tak je to pro mládež špatný příklad. Svaz by se měl zamyslet nad tím, koho na zápasy deleguje. Dostali jsme tři branky v oslabení a to rozhodlo.