HC Energie Karlovy Vary

Moderní aréna v Karlových Varech? Rozhodne se již ve čtvrtek!

KARLOVY VARY - Poslední bod programu exhibice karlovarské staré gardy s týmem seriálového Olympu měl pro budoucnost hokeje v lázeňské metropoli zcela zásadní význam. Na tiskové konferenci se totiž sešli všichni, kteří rozhodují o investici do výstavby Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra Karlovy Vary. Nejdůležitější zprávou dne je ujištění náměstků primátorky města Karlovy Vary Ing. Petra Keřky (ODS) a Bc. Tomáše Hybnera (ČSSD), že jejich politické kluby v zastupitelstvu výstavbu víceúčelového centra bezvýhradně podporují. Za Karlovarský kraj potvrdil již dříve vyjádřenou podporu záměru i první náměstek hejtmana Ing. Jan Zborník. Nejdůležitější rozhodnutí v historii karlovarského hokeje padne na čtvrtečním zasedání Zastupitelstva města Karlovy Vary.
Zasedací místnost karlovarského zimního stadionu přivítala po povedené exhibici přední představitele města Karlovy Vary, Karlovarského kraje i zástupce sponzorů hokejového klubu. K záměru výstavby Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra Karlovy Vary se vyjádřil každý z hostů tiskové konference.

První náměstek hejtmana Karlovarského kraje Ing. Jan Zborník potvrdil, že projekt výstavby celého komplexu má nadále plnou podporu kraje, na čemž se ostatně již usnesla i Rada kraje: „Kraj samozřejmě nemůže do samotného záměru zasahovat, jelikož jejím nositelem bude město Karlovy Vary. Projekt nicméně plně podporujeme, jelikož si dobře uvědomujeme jeho důležitost i jeho pozitivní dopad na celý region.“ Karlovarský kraj dále hraje vedle částečného financování velmi důležitou roli i v získávání prostředků z fondů Evropské unie. Pro tento projekt by měly být získány finanční prostředky z Integrovaného operačního programu. Zástupce kraje také ocenil, že se s definitivním rozhodnutím, zda stavět halu, vyčkalo až do období po komunálních volbách: „Výsledky voleb prokázaly legitimitu tohoto záměru, neboť jej obě "vítězné" strany měly ve svém volebním programu.“

Bližší specifikaci financování projektu přinesl náměstek primátorky Ing. Petr Keřka. Investice na vybudování víceúčelového komplexu by měla dosáhnout 1,3 mld. Kč. Město Karlovy Vary by z této sumy mělo pokrýt přibližně 650 mil. Kč. Zbytek bude uhrazen z již zmíněné dotace z evropských fondů a dotací z prostředků Karlovarského kraje a státního rozpočtu. Petr Keřka dále vyzdvihl důležitost výstavby moderního zázemí pro pořádání kulturních a sportovních akcí: „Karlovy Vary disponují nadstandardními ubytovacími kapacitami, v tom mají velkou výhodu oproti jiným městům, ale odpovídající zázemí pro kulturní a sportovní vyžití nám citelně chybí. Je velice důležité, aby Karlovy Vary nebyly mrtvým městem. Karlovy Vary nikdy nebudou městem průmyslových zón, ale naopak městem lázeňství, cestovního ruchu a sportovní turistiky, která se tady může probudit. Podle mne je tedy investice do multifunkčního centra v uvozovkách investicí do průmyslové zóny města.“ Zároveň ujistil o podpoře záměru ze strany zastupitelů za ODS. „Za svůj klub mám plný počet hlasů.“ Jedním dechem pokračoval i jeho kolega Bc. Tomáš Hybner: „Klub sociální demokracie samozřejmě taktéž bude stoprocentně podporovat tento projekt na čtvrtečním rozhodujícím zasedání zastupitelstva.“

Největší kulturní akcí, která se v lázeňském městě každoročně pořádá, je věhlasný Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Jeho obliba mezi fanoušky filmu každým rokem stoupá. Loni se na svátek filmu akreditovalo téměř 12 tisíc návštěvníků a prodáno bylo 135 tisíc vstupenek. Stávající kapacita ani kvalita promítacích sálů však zájmu diváků přestává výrazně stačit. Víceúčelová hala by umožnila i další rozvoj karlovarského filmového festivalu, o čemž svědčí slova Vlastimila Argmana, zástupce jednoho z důležitých partnerů karlovarského hokeje, ale také místopředseda správní rady Nadace Film-Festival Karlovy Vary: „Je dobré, že multifunkční hala nebude zařízením pouze pro sport, ale určitě bude výrazně využitelná i pro kulturu, speciálně myslím pro Mezinárodní filmový festival. Předpokládáme, že MFF Karlovy Vary 2008 byl měl být první velkou zkouškou arény. Rovněž se zde mohou konat i velké koncerty a další kulturní akce.“ V podobném zařízení se pořádá například slavný filmový festival v Sundance v USA, který založil známý herec Robert Redford.

Vlastimil Argman připomněl také další roli velkého sportovního centra: „Málokdo si uvědomuje, že Karlovarský kraj má velmi dobrou mládežnickou sportovní základnu. Důkazem toho mohou být i současné úspěchy mladých karlovarských hokejistů. Je velice důležité, aby měli mladí lidé dostatečné možnosti pro své sportovní vyžití. Všichni se musíme snažit o to, aby děti měly možnost trávit svůj čas smysluplně a abychom je například neviděli jen tak pokuřovat na ulicích.“

S výstavbou víceúčelového komplexu je pochopitelně svázaná i budoucnost extraligového hokeje v Karlových Varech. O tom už ale referuje Karel Holoubek: "Je potřeba říci, že když nebude nová hala, nemůže v Karlových Varech zůstat ani extraliga. Současný stadion nesplňuje celou řadu norem, tlak ze strany Asociace profesionálních klubů na nás pochopitelně roste. Je naprosto nesmyslné nadále investovat do stávající haly, když víme, že bychom museli ligu do pěti let stejně přestěhovat jinam. Dále máme velké problémy s udržením Zlaté hokejky v Karlových Varech. Poptávka po lístcích je obrovská a pořádáním této vysoce prestižní akce v nové aréně by se i tento problém vyřešil.“ Na sportovní utkání by měla mít hala kapacitu 6 tisíc diváků, na další kulturní akce se kapacita zvýší až k osmi tisícům.

Výstavbu moderní arény, ve které by konečně našli důstojný domov i karlovarští hokejisté, na závěr krátce glosuje i generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk: „Vybudováním arény se splní sen, na jehož realizaci čekáme už dvacet let."

Definitivní rozhodnutí o případné výstavbě Výstavního, sportovně kulturního a kongresového centra Karlovy Vary vyřkne nově zvolené Zastupitelstvo města Karlovy Vary na svém zasedání ve čtvrtek 23. listopadu 2006. O výsledcích Vás budeme na těchto stránkách pochopitelně informovat.

Jan Zborník, Petr Keřka a Tomáš Hybner (zleva) na pondělní tiskové konferenci k výstavbě víceúčelové arény.


První zástupce hejtmana Ing. Jan Zborník.


Karel Holoubek a Vlastimil Argman.