HC Energie Karlovy Vary

Žraloci vyloupili Moravu

OLOMOUC, ZLÍN - Pátým kolem pokračovala o uplynulém víkendu Česká sledge hokejová liga a karlovarští Žraloci v něm museli podniknout svůj nejdelší možný výjezd. V sobotu byli hosty Olomouckých Kohoutů a o den později zlínských Sedících Medvědů. "Zoologický" dvojboj ovládli dravci z Karlových Varů. Dva body odvezli z Olomouce za vysokou výhru 7:0 i ze Zlína za mnohem těžší vítězství 2:0. Nejlépe si nabrousila hokejky a sledge pětibodová dvojice útočníků Jiří Berger (4+1) a Michal Geier (3+2).

APA VČAS Olomoučtí Kohouti - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 0:7 (0:2, 0:3, 0:2)

Branky: 2. M. Geier (Kvoch), 3. M. Geier (Janko), 20. J. Berger, 21. J. Berger (Kvoch), 24. Hrbek (M. Geier), 37. M. Geier (J. Berger), 38. J. Berger (M. Geier). Rozhodčí: Cik, Štreit. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 70.

Olomouc: Hulín - K. Veselý, Staněk, L. Geier "C", Brix - J. Veselý, Vaverka, Keller, Havlík, Žíla, Stodola, Beneš

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Kvoch, Frous - J. Berger ml. "C", Schneider, M. Geier, T. Berger, Janko, Švec, Kašpar

Utkání v Olomouci se vyvíjelo jednoznačně od samostného začátku. Žraloci se nastěhovali do obranného teritoria Kohoutů a zasypali gólmana Hulína množstvím střel. Zblízka se neprosadil Schneider a Hulín chytil i Kvochovu technickou střelu z dálky. Na gól v olomoucké síti se však dlouho nečekalo. Michal Geier z ostrého úhlu překvapil brankáře a otevřel skóre. Uběhla pouhá půminuta a rozhodčí jeli pro puk do domácí branky podruhé. Na konci pohledné kombinace našel Janko znovu Michala Geiera a ten se nemýlil. Útočný talent v karlovarském dresu měl na hokejce hattrick už na konci třetí minuty, přihrávku Jiřího Bergera v početní výhodě však tentokrát v gól nepřetavil. Převaha Karlových Varů byla nepopiratelná, hrálo se nadále zejména před Hulínem. Mrznoucí Janoušek v brance Žraloků likvidoval jen ojedinělé nesmělé pokusy domácích hráčů z veliké dálky. V 10. minutě nesedla střela v gólové pozici Švecovi a nevyužitý zůstal i takřka drtivý tlak z konce třetiny. I tak vstoupili Žraloci do té další s vědomím herní i brankové převahy.

Po důkladné přestávkové poradě nastoupili Kohouti do druhé třetiny přece jen s větší snahou, zlepšili pohyb a přichystali Janouškovi i první vážnější zákroky. Dvakrát razantně střílel Libor Geier, ale Janoušek jeho pokusy bezpečně chytil. Na druhé straně se neujala ani Hrbkova střela z otočky, a tak se skóre měnilo až po hrubce domácích v obranném pásmu. Jiří Berger získal kotouč a z prostoru mezi kruhy zamířil přesně. Aby toho nebylo málo, zatížil stejný hráč olomoucké konto další trefou jen o 40 sekund později, když po přechodu modré čáry vystřelil tvrdě a přesně. Jiří Berger s Kvochem následně vymysleli tutovku i pro Miroslava Hrbka, který ale ztroskotal na Hulínovi. Nicméně chuť si reprezentační obránce spravil ve 24. minutě, kdy krásně projel přes půl hřiště a na konci svého výletu zavěsil pod horní tyč už pátý gól. Souboj Hulín - Hrbek měl do závěru třetiny ještě jedno pokračování, v němž byl celkovým vítězem olomoucký gólman.

Třetí třetinu začaly Vary náporem a otevřely okénko v obraně, kterého využil k největší olomoucké šanci zápasu Libor Geier. Než však stihl dotáhnout samostatný nájezd k zakončení, vyvedl ho z rovnováhy vracející se Hrbek. Na Janouškovu nulu tak bylo zaděláno. Hosté si udržovali trvalý tlak a snažili se o nebezpečné kombinace. Hulín dlouho odolával, nestačil až na ideální přihrávku Jiřího Bergera ke vzdálenější tyči a Michal Geier bez potíží zkompletoval hattrick. Oba snipeři si role vzápětí vyměnili a Jiří Berger s rukopisem Michala Geiera dovršil druhým hattrickem večera skóre do konečné podoby. Hrdinou zbývajících minut se totiž stal muž s maskou Libor Hulín. Hokejkou položenou na led chytil jasný gól Tomáši Bergerovi i následnou Hrbkovu dorážku, málokdy vídaný zákrok si pak schoval pro Jiřího Bergera, jehož střelu pod víko fantasticky zlikvidoval v leže zvednutým betonem. Karlovy Vary se po závěrečné siréně radovaly z druhé sedmibrankové výhry nad Olomoucí v této sezóně.

Ohlasy trenérů

Jiří Janák (Olomouc): Soupeř nás jednoznačně přehrál, nebyli jsme schopni si vůbec přihrát a celkově si Karlovy Vary vítězství zasloužily. Bylo to dnes stejné jako v minulém zápase. Chlapci se musí příště pokusit nahrát si, občas vystřelit a zkusit dát gól.

Jiří Berger st. (K. Vary): Dneska kluci splnili to, co jsem od nich očekával. Hráli dobře, až na nějaké drobné výjimky. Porazili jsme Olomouc znovu o sedm gólů, přesto je škoda ještě dalších nevyužitých šancí. Výborně ale zachytal domácí brankář.

ZAS Hamé Sedící Medvědí Zlín - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky: 9. J. Berger (Frous), 30. Schneider. Rozhodčí: Pelant, Charous. Bez vyloučení. Diváci: 145.

Zlín: Matoušek - Šojdr, Pavel Julina, Zapletal, Petr Julina - Fojtík "C", Hábl, Sigmund, Stodůlka, Šnajdar, Derka, Herink, Palát

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Kvoch, Frous - J. Berger ml. "C", Schneider, M. Geier, T. Berger, Janko, Švec

Oproti den starému utkání v Olomouci byl zápas ve Zlíně pro Žraloky procházkou mnohem trnitějším sadem. Sedící Medvědi byli po historickém prvním vítězství nad Spartou na koni a od prvních sekund se hrál ve zlínské PSG aréně sledge hokej vynikající úrovně, ve kterém v osobních soubojí zvonily sledge a duněly mantinely. V útočné fázi se v úvodu dařilo lépe Žralokům, kteří se dostávali na dostřel. Mladý gólman Matoušek ve 3. minutě lapil Geierovu střelu z úhlu a před osamoceně najíždějícím Jiřím Bergerem zase stihl včas přikrýt puk. Karlovarský kapitán uspěl "až" v 9. minutě, když z prostoru mezi kruhy efektně za zády tečoval nahození Martina Frouse a puk se doslova dokutálel do odkryté poloviny branky. Gólman v medvědích službách dráhu kotouče jen nešťastně sledoval na opačné straně brankoviště.

Zlínští po inkasované brance ožili a vzápětí zasypali dosud nerozchytaného Janouška sprškou střel. Jako první začal Fojtík, poté si na Janouškovi vylámal zuby i Šojdr, jenž byl zcela sám v levém kruhu. Janoušek ale ze svého arzenálu vytáhl proti střele a dorážce prvotřídní zásahy betonem a lapačkou, díky kterým udržel těsné karlovarské vedení. Domácí hnáni publikem pokračovali v náporu a ve 12. minutě se do brejku utrhl Hábl. Jedinečnou příležitost však zahodil hledáním co nejlepší střelecké pozice, až o puk přišel. Zlínský nápor utlumil Tomáš Berger nahozením ze středního pásma, které Matouškovi propadlo málem až za brankovou čáru. K jeho štěstí dojíždějící Švec už nestihl puk posunout o potřebných pár centimetrů před hvizdem rozhodčích.

Prostřední patnáctiminutovku zahájil průnikem přes dva hráče Geier, ale jeho nájezd skončil u Matouška. Sedící Medvědi se nadále snažili o útočné pojetí hry, žraločí obrana však byla po přestávce dobře zorganizovaná a nepouštěla soupeře do blízkosti Janouškovy svatyně. Po buly to zkoušel Fojtík a z dálky několikrát i aktivní Šojdr. Vždy byl konečnou instancí jejich střel "posez" karlovarského brankáře. Hosté občas zahrozili rychlým kontrem, ve kterém neuspěl Hrbek ani Jiří Berger. Až Marek Schneider na začátku poslední minuty druhé třetiny sebral Derkovi zdánlivě nezískatelný puk po vyhození z defenzivy Žraloků a přesnou střelou z jízdy do horní poloviny branky rozvlnil podruhé síťku. Gól do šatny zvýšil naději Žraloků na bodový zisk.

Do poslední třetiny nastoupili Karlovarští s jasnou obrannou taktikou. Díky ní se jim dařilo často přerušovat hru a eliminovat tak snahu Zlína o nátlak. Jediné nebezpečnější pokusy zaznamenal domácí Zapletal dalekonosnými nahozeními ze středního pásma, se kterými si soustředěný Janoušek poradil bez problémů. Naopak Žraloci unikali do brejků, z nichž mohli navýšit své vedení. Nejslibnější nájezd spálil Tomáš Kvoch, zblízka se před Matouškem neprosadili ani Jiří Berger a Marek Schneider. Nevyužité šance už však nic nezměnily na tom, že Karlovy Vary zvítězily i na druhé moravské štaci a díky plnému bodovému zisku se v tabulce přiblížily na jeden bod druhému Zlínu, přitom mají zápas k dobru.

Ohlasy trenérů

David Vrbka (Zlín): Příčinou dnešní porážky byl náš špatný přístup ke hře, špatné napadání. Zkrátka nám chybělo to, co jsme měli proti Spartě, a to byla větší vůle vyhrát. Bez střelby nemůžeme dát gól.

Jiří Berger st. (K. Vary): Kluci odvedli velice dobrý kolektivní výkon, jsem velmi spokojen. Ze Zlína jsme neměli přehnaný respekt, i když porazil Spartu, věděl jsem, že kluci máknou. Ve dvou třetinách jsme získali náskok a do třetí třetiny jsme už nastoupili s taktikou výsledek udržet.