HC Energie Karlovy Vary

Zasloužené tři body zůstávají doma, Hradec Králové přejeli i junioři

Dorost: Energie - Hradec Králové 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Junioři: Hradec Králové - Energie 2:9

Karlovarský dorost dnes jednoznačně přehrál stejně staré hráče Hradce Králové. Po většinu utkání měla Energie jasně navrch. Nejdříve se trefil Kellner a Chaljavin. Poté Hradec snížil, ale to už bylo jediné, co stihl udělat, protože energetici, konkrétně Mistoler s Chocholáčem vsítili oba po jedné brance a o třech bodech bylo rozhodnuto. Junioři hráli v Hradci Králové a potvrdili roli favorita, když svého soupeře rozstříleli 9:2 a alespoň na chvíli se tak vyšvihli do čela extraligové tabulky.
Extraliga dorostu, 36. kolo, so 20.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Hr.Králové
4:1
2:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 4. Kellner, 13. Chaljavin, 35. Mistoler, 49. Chocholáč - 16. Zörkler. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Karlovy Vary: Habal (Hruška) - Ryžuk, Schusser, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, Špila - Hampl, Fusek, Chocholáč - Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler - Flieger, Putyera, Kroupa
Hr.Králové: Lochman (Blažek) - Svoboda, Vaněk, Měsíček, Gold, Karlík, Kufr, Fink, Soukup, Svoboda - Matějček, Vlček, Zohorna - Březina, Zmítko, Jankovský - Zörkler, Stehno, Javůrek - Půlpán, Hadrava

Komentář k utkání

Bojovým pokřikem před začátkem střetnutí dala obě mužstva najevo, že zápas nehodlají vypustit. To bylo patrné ihned po vhození úvodního buly. Domácí nejdříve ubránili modrou čáru před několika nájezdy hostujícího Hradce Králové a poté vystrčili růžky i oni. První střely směřující na svatyni hostujícího celku nebyly nijak obtížné, ale to nedával najevo jejich brankář. Lehké rány mu vypadávaly z lapačky a svými zákroky si nebyl jistý. Energie začala Hradec tlačit v jejich obranné třetině a zdálo se, že první branka v síti Východočechů bude pouze otázka času. Po třech minutách hry se za branku hostí vydal na výlet Hampl a skvělou přihrávkou našel na pravém kruhu osamoceného Kellnera. Ten pouze na hokejce zakvedlal s pukem a střelou pod břevno zajistil Energii klid na duši. Hosté se po inkasované brance chovali jako chromí a puky vyhazovali pouze na zakázané uvolnění. Energie ve 13. minutě vstřelila i druhou branku utkání. V přesilové hře semknuli zelenobílí v útočném pásmu hráče Hradce Králové. Ke střele od modré čáry se dostal Tomeček. Jeho tvrdou ránu ještě před brankou tečoval Valerij Chaljavin a poté se pouze zavlnila síť v hostující brance. Hradec vsítil svoji první branku jen několik chvil poté. V přesilové hře tečoval puk za záda Habala Lukáš Zürkler a snížil tak stav utkání na rozdíl jedné branky.

Do druhé třetiny hráči Hradce ožili a přidali trochu života do toho umírání, které bylo patrné první třetinu. Hráči Karlových Varů jako by nemohli přihlížet na dobré kombinace hostujícího mužstva na začátku druhého dějství a na dlouhou dobu se paradoxně oni usadili v obranné třetině hostů. Hráči ze statisícového města začali napadat a Energii to nedělalo dobře. Druhá polovina třetiny se divákům musela líbit. Oba týmy měli v sobě nasazení a chuť vstřelit branku, ale na obou stranách úřadovali výborní brankáři. Rozhodčí nechal hru plynout v únosných mezích a tak se hrálo plynule bez zbytečných vyloučení. To pomohlo více technicky zdatným hráčům Energie. S pukem na holi si za branku hostí zajel Schusser, přenechal puk Kellnerovi a ten přihrávkou do mezikruží našel nehlídaného Mistolera, pro kterého nebylo těžké překonat v tu chvíli bezmocného Lochmana. Druhou část tak vyhrála Energie, ale Hradec jim v ní byl více než vyrovnaným soupeřem.

Ani jeden tým si na začátku třetí třetiny nedokázal vytvořit sebemenší šanci ke skórování a to i přesto, že mužstvům nechybělo nasazení. Střely od modré čáry chytali brankáři na výtečnou. V minutě sedmé si šel sednou na trestnou lavici jak hráč Energie, tak i hráč Hradce za hrubost. Hrálo se tudíž čtyři na čtyři a právě tato situace vyhovovala hráčům Karlových Varů. Nejdříve na brankáře hostí vystřelil jeden z hráčů v zelenobílém dresu a poté se k dorážce dostal Martin Chocholáč, pro kterého nebyl problém překonat bezmocně sedícího Lochmana v kleci Hradce. Královehradeckým hráčům pomalu docházeli síly a Vary se usazovaly vždy na dlouhou dobu v útočném pásmu. Několikrát musel zasahovat Lochman, jindy zasahovalo až plexisklo či ochranná síť za jeho zády. Hradec Králové už dohrával zápas pouze z povinnosti a nejevil žádné náznaky na tom, že by se chtěl pokusit ještě udělat něco s nepříznivým skórem. Východočeši měli možnost změnit skóre tehdy, když se jim naskytla šance hrát přesilovou hru pět proti třem. Už do odkryté klece střílel jeden z útočníků hradeckých hráčů, ale tygřím skokem jej vyčapal domácí Habal. Konec třetí třetiny se vyznačoval častým vylučováním na obou stranách. Výsledek 4: 1 si však už domácí udrželi a získali tak tři body.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek: Nějaké síly jsme ušetřili ve čtvrtek. To utkání jsme se snažili hrát na čtyři formace a myslím si, že dnes to bylo vidět hlavně v úvodu tohoto utkání. Tam jsme si vytvořili náskok. Nicméně pak jsme byli neorganizovaní, trošku až lehkovážní. Ve druhé třetině mohl soupeř vyrovnat, ale klíčová byla asi branka na 3:1. V závěru ještě za stavu 4:1 jsme to mohli zdramatizovat zbytečnými vyloučeními, ale výborným výkonem brankáře se už Hradec zpátky do zápasu nedostal ani za cenu zázraku, takže jsme skutečně rádi a kluci si zaslouží pochvalu.

Jiří Slabý: Myslím si, že Vary byly lepší, fyzicky narostlejší. My jsem se bohužel nedostávali moc do šancí, protože nás soupeř dobře bránil. Dostali jsme hloupé góly po chybách, které nemusely být a Vary vyhrály zaslouženě.