HC Energie Karlovy Vary

Úspěšná tečka za základní částí

Víkendovými hosty SKV Nowaco Sharks byly v Karlových Varech v posledním dvoukole základní části České sledge hokejové ligy celky B.B. Budweiser Kings České Budějovice a Draci Kolín. Oba soupeři uzavírající tabulku už prakticky nemohli postoupit do vyřazovací fáze, a tak Žralokům jejich přípravu na play-off alespoň znepříjemnili. Herní projev domácích nebyl ideální, ale na dvojnásobné vítězství stačil. Výsledky 5:0 a 6:0 si Žraloci zajistili postup do play-off z druhého místa.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - B.B. Budweiser Kings Č. Budějovice 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky: 11. Hrbek (J. Berger), 13. Geier (Kvoch), 22. J. Berger (Schneider), 34. J. Berger (Hrbek), 37. Janko (Geier). Rozhodčí: Jandl, Nidl. Vyloučení: 3:5, navíc Kalina (Č. Budějovice) 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 45.

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Kvoch, Frous - J. Berger ml., Schneider, Geier, T. Berger, Janko, J. Švec, , Nejedlý, Kašpar

České Budějovice: D. Švec - Klíma, V. Hlaváč, Podhrad, Jedlička - Kalina, J. Hlaváč, Dvořák, Čupera, Rumplík, Málek

Vzhledem k ostatním výsledkům měli Českobudějovičtí šanci na postup do play-off ze čtvrtého místa už jen teoretickou, a tak nastoupili od úvodu bezstarostně. Zabezpečili dobře obranu a důraznou hrou nepouštěli domácí tým na dostřel. Všechny pokusy Žraloků byly buď zblokovány nebo mířily vedle chtěného cíle. Až v 8. minutě gólman David Švec vyrazil první tvrdou střelu na svou branku, kterou vyslal Jiří Berger. V tu dobu už měl Janoušek na kontě čtyři minuty úspěšný zásah proti Kalinově nahození z poloviny hřiště. Žraloci se dostali do vedení po několikerém dalším oťukávání budějovické branky. Kalina nabídl domácím nedovoleným zákrokem přesilovku a ti ji využili za 21 sekund. Jiří Berger našel zpětnou nahrávkou Miroslava Hrbka a ten pečlivě zamířil do pravého horního rohu. Vzápětí po úvodním gólu se řítil na branku Jiří Berger, ale přestřelil. Změna skóre Žraloky evidentně povzbudila a na začátku 13. minuty zvýšili už na 2:0. Kvoch nahodil puk od pravého mantinelu a Michal Geier doklepl do odkryté branky.

Do druhé třetiny vstoupili Karlovarští v početní výhodě, díky které získali převahu trvající i v plném počtu hráčů. Schneider ukončil ojedinělý výpad hostů vyhozením z obranného pásma, kotouč zachytil Jiří Berger a v sólovém úniku prostřelil Švece mezi lapačkou a tělem. Králové za nepříznivého stavu přece jen ještě přidali plyn a výsledkem bylo Hrbkovo vyloučení za zastavení unikajícího Klímy v rozporu s pravidly. Paradoxně však byl při budějovické přesilovce zaměstnanějším gólmanem David Švec. Janoušek musel zasáhnout až za plného stavu, pohotově vykryl střelecký úhel Klímovi v dalším brejku. Prakticky z protiútoku přiťukl Hrbek Jiřímu Bergerovi, ale ten rozezvučel jenom tyčku.

V začátku třetího dějství se hra přelévala ze strany na stranu, aniž by docházelo před oběma brankami k nebezpečí. Až pokusy nejaktivnějšího střelce Jiřího Bergera a také dorážejícího Schneidera přinutily Švece k práci. Ve 35. minutě si však při početní výhodě domácích podivně srazil do sítě padající list, který na něj ještě ze středního pásma vyslal Jiří Berger. O dvě minuty později předvedli Žraloci mnohem pohlednější akci, když Geier zpoza branky našel dobře postaveného Ludvíka Janka a ten z první prostřelil Švece popáté. Budějovický gólman se musel činit ještě při Frousově jedovce i další střele z nevyčerpatelného arzenálu Jiřího Bergera. Až na 42. minutu si hosté schovali svou největší šanci. Neúnavný Klíma přebruslil karlovarskou obranu, avšak jeho pokus po ledě si Janoušek pohlídal a podepsal se tak pod konečný výsledek 5:0.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - Draci Kolín 6:0 (1:0, 1:0, 4:0)

Branky: 10. Hrbek (Geier), 29. J. Berger, 42. Geier (T. Berger), 44. Kvoch (J. Berger), 45. J. Berger (Kvoch), 51. Geier (Kvoch). Rozhodčí: Jandl. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 30.

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Kvoch, Frous - J. Berger ml., Schneider, Geier, T. Berger, Janko, J. Švec, , Nejedlý, Kašpar

Kolín: Boček - Buhr, Bejvl, Obořil, Dobruský, Kubeš, Najbrt, Táborská, Kubát, Anderle, Šafránek

S bojovností sobě vlastní nastoupili kolínští Draci proti Žralokům, kteří svůj dravý instinkt jakoby na ledě teprve hledali. Sympatickým přístupem hosté nepouštěli domácí do velkých šancí a sami občas zkoušeli své štěstí, jako třeba Šafránek v úniku po chybách žraločí obrany. Na druhé straně odpovídal Jiří Berger, ale jak Janoušek, tak Boček byli ve svých brankovištích pozorní. Až když se časomíra přehoupla do 10. minuty, vystřelil po vyhraném buly od modré čáry Miroslav Hrbek a otevřel skóre. Boček jen bezmocně rozhazoval rukama, ovšem za chvilku už výborně zasáhl lapačkou proti samostatnému nájezdu Jiřího Bergera. Konec třetiny se odehrál v kolínském obranném pásmu, nic to však nezměnilo na neutuchající dračí bojovnosti. Ovšem ani na stavu, protože po sérii nahrávek Geier přestřelil a po dorážkách Tomáše Bergera se puk odkutálel mimo branku.

Na světelné tabuli svítilo přesně 16:00 a stadionem se nesl zvuk nastřelené tyčky. Trefil ji v první šanci druhé třetiny po sólovém úniku Tomáš Berger. Nejedlý vzápětí přehnal důraz a stal se jediným vyloučením zápasu. Hosté vytvořili v početní výhodě velký závar před Janouškem, následně se však domácí vymanili z tlaku a zbytek oslabení strávili povětšinou před Bočkem. Jenže skóre zůstávalo stále 1:0, a tak Draci cítili šanci. A jednu z kategorie vyložených spálil ve 22. minutě Šafránek po bleskové akci na dvě přihrávky svou nepřesnou střelou. Zvýšit na uklidňující rozdíl se snažil Geier, ale ani jeho okružní jízda kolem kolínské branky a následná střela z nulového úhlu gólem neskončila. Až 110 sekund před druhou sirénou zachytil u mantinelu Jiří Berger vyhazovaný puk, vybruslil si do lepší pozice a upravil na 2:0 po dvou třetinách. S efektivitou rozhodně nemohli být Žraloci po třiceti minutách spokojeni.

Třetí patnáctiminutovka však náladu Žraloků vylepšila. Už na konci 32. minuty se trefil efektně pod sledgí Michal Geier. Kdyby vzápětí Kubeš proměnil svou nebezpečnou střelu od modré nebo Šafránek dorážku, mohly se ještě dít zajímavé věci. Jenže za další minutu Tomáš Kvoch od modré čáry upravil už na 4:0 a definitivně uklidnil domácí tým. Navíc za pouhých 28 sekund nahrál Jiřímu Bergerovi a ten se přes Dobruského zblízka prosadil k páté trefě do černého. Žraloci ještě nevyužili několik dalších příležitostí, Jiřímu Bergerovi namazali postupně Tomáš Berger a Kvoch, poslední gól ale připadl až Michalu Geierovi. V pozici ležícího střelce uzavřel na konci 41. minuty skóre na 6:0. V závěrečných minutách se ještě Boček vyznamenal semaforem proti Kvochovi a Janoušek musel být dvakrát pozorný při střelách Bejvla. Nevyužité sólo Jiřího Bergera 40 sekund před koncem poslední zápas základní části uzavřelo.

Ohlasy

Petr Málek (asistent Č. Budějovic): "Přijeli jsme do Karlových Varů s tím, že to bude velice náročný zápas. Po výprasku doma 13:0 jsme ani nedoufali ve výhru, ale chtěli jsme si zahrát slušný a pěkný hokej, což se nám myslím povedlo. Dostali jsme sice dva, tři takové hloupé góly, ale nedá se nic dělat. Prohráli jsme a tím to pro nás končí. Pilovali jsme oproti prvnímu vzájemnému zápasu hlavně obranu, abychom zbytečně neztráceli puky a nenechávali prothráče před vlastní brankou. Přesto jsme je tam občas nechali a taky se nám to nevyplatilo."

Richard Buhr (kapitán Kolína): "Do zápasu jsme šli samozřejmě naplno. Myslím si, že Karlovy Vary mají nejlepší a nejsehranější tým v lize. Proti včerejšku, kdy jsme hráli se Spartou, to dnes z naší strany bylo slabší. Buď to bylo tím, že Sparta je slabší tým anebo jsme opravdu zahráli hůř, nevím. Zase úplně nespokojený ale nejsem. Zahráli si všichni hráči, jak staří, tak mladí, tak ženy, takže celkem spokojenost. Trochu mi vadil jen jeden rozhodčí, doufám, že v příští sezóně už to nebude možné, protože v Karlových Varech jsou někteří hráči hodně tvrdí a podle mě to rozhodčí toleroval. Jinak Varům přeji hodně štěstí do play-off. My už máme po sezóně a když se podívám do loňských tabulek, tak u nás vidím obrovské zlepšení. Byla znát posila Zdeňka Šafránka, který se v podstatě ze začátečníka vypracoval do reprezentace, a velká posila Roberta Pabsta. Oba udělají v týmu opravdu hodně. Naše prohry jsou podle mého názoru dány nevyrovnaností týmu, který má slabší i špičkové hráče. Šanci ale dostávají všichni a tak je to myslím správně."

Jiří Berger (kapitán K. Varů): "Oba dva zápasy jsme se trápili. Výsledky tomu sice nenapovídají, ale v našem výkonu byla cítit určitá křeč. Pozitivní je, že přestože jsme se trápili, dovedli jsme zápasy do vítězného konce. Je vidět, že mužstvo má vnitřní sílu a jako kapitán jsem na něj hrdý. Asi trochu vázla motivace, protože play-off už jsme měli jisté, a to podcenění jsme někde vzadu v hlavách měli, i když jsme si ho nechtěli připustit. Jestli mám zhodnotit základní část, tak jsme čekali, že v ní aspoň jednou porazíme Spartu. To se nám bohužel nepovedlo a tak teď můžeme doufat, že se s ní potkáme ve finále a vrátíme jí to. Cíl pro play-off je tedy jasný."