HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci přehráli Spartu, o postupu do play off rozhodnou poslední dvě kola. Junioři zničili J. Hradec a jsou opět první!

Dorost: Energie - Sparta 7:3 (1:1, 5:2, 1:0)
Junioři: J. Hradec - Energie 1:8 (1:3, 0:2, 0:3)
Dvě kola před koncem základní části extraliga dorostu stále nezná posledního účastníka play off z české skupiny. Hokejisté Energie si poradili s pražskou Spartou, a o šestou příčku se tak stále přetahují s Libercem. Utkání energetici nezačali dobře a už v první minutě prohrávali. Rozhodla až druhá třetina, ve které demotivovanému soupeři nasázeli 5 branek. Čtyři góly domácích padly v přesilových hrách, hattrick a jednu asistenci zaznamenal Miroslav Hudák. Dařilo se i juniorům, kteří z Jindřichova Hradce vezou tři body za výhru 8:1. Tříbodový zisk je posunul do čela extraligové tabulky.
Extraliga dorostu, 42. kolo, so 17.2.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
7:3
1:1, 5:2, 1:0
Branky a nahrávky: 18. Hudák (Mistoler, Chaljavin), 23. Rohan, 25. Hudák, 30. Chaljavin (Rohan), 31. Hampl (Flieger, Fusek), 33. Chaljavin (Hudák), 50. Hudák (Špila) - 1. Kudláček (Osladil), 28. Forman (Niko, Chára), 36. Niko (Osladil). Rozhodčí: Rejthar - Sentenský, Dvořáková. Vyloučení: 10:10. Využití: 4:1. Diváci: 79. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 6:2, 6:3, 7:3.
Karlovy Vary: Hruška - Šik, Dlapa, Tomeček, Rohan, Funk, Špila - Hampl, Fusek, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Flieger, Putyera, Vaněk, Záhora
Sparta: Reitmeier (30. Kocián) - Grin, Koranda, Veselý, Drvota, Drahorád, Husák, Niko - Kudláček, Kubů, Tůma, Chára, Kolář, Hanták, Bříza, Forman, Hybner, Osladil

Komentář k utkání

Obrana Energie nevstoupila do utkání v optimálním rozpoložení a hned v úvodní minutě vyrobila minelu, po níž Tomáš Kudláček uháněl sám na gólmana Hrušku a ve spolupráci s tyčkou, od níž se jeho pokus odrazil, jej překonal. První velká příležitost energetiků přišla ve čtvrté minutě, když Vaněk s Putyerou mířili na samotného obránce Sparty. Prvně jmenovaný se pokusil o lišáckou fintu, nejprve naznačil příhru na spoluhráče, nakonec ale vystřelil do horní poloviny branky. Ke své smůle trefil výstroj Reitmeiera. Na druhé straně se za hlavu mohl chytat Kudláček, když z bezprostřední blízkosti pálil mimo. V šesté minutě si domácí poprvé vyzkoušeli hru v početní převaze. Ta se jim opticky dařila náramně, na skóre ale vliv neměla. V nejslibnější příležitosti se ocitl Hudák, když ze vzduchu tečoval střelu Rohana od modré. Přesilovky se dočkala i Sparta a brankou nejvíce zaváněl Kolářův pokus z mezikruží.

Následná série několika vyloučení příliš hokejové krásy nenabídla a upokojení pro hokejové labužníky přinesla až 18. minuta, ve které se domácí dočkali vyrovnání. Brilantní akci založil Chaljavin, napříč kluzištěm nahrál Mistolerovi, ten si počkal a v pravý okamžik naservíroval puk Miroslavu Hudákovi, kterému u vzdálenější tyčky pouze stačilo nastavit hůl. V závěru třetiny mohl Spartě vrátit vedení Kolář, ale zaváhání domácí obrany nevyužil.

Jak již skóre druhé třetiny 5:2 napovídá, v této části hry se opravdu příliš nebránilo. Brankostroji pomohla i častá hra v nestandardním počtu hráčů na ledě. Kupříkladu hned v úvodu se Energii naskytlo 31 sekund přesilovky 5 na 3. Zde jim chyběla větší odvaha ke, střelbě a domácí se tak prosadili až v následné klasické početní výhodě. Martin Rohan se rozhodl nečekat na vytvoření klasického vzorce a hned po přechodu do pásma prudkou ranou prostřelil Reitmeiera. Energetici dokázali potrestat neukázněnost Sparty i o dvě minuty později. Při Grinově vyloučení se Miroslav Hudák z úhlu trefil přesně do horního růžku.

Tento rychlý příděl hokejisty v rudých dresech nesrazil, oklepali se velice rychle a dopomohla jim i přesilová hra. Nejprve Kudláček nechal vyniknout Hrušku, jenž proti nájezdu dvou na jednoho předvedl bleskový přesun. O několik chvil později již byl karlovarský gólman bezmocný. Dobrá kombinace soupeře jej zcela vyšachovala z branky a Tomáš Bříza pohodlně snížil.

Brankovým hodům zdaleka nebyl konec a Karlovarští odpověděli, jak nejlépe mohli. Po necelých dvou minutách Rohan za vlastní modrou nahrál Chaljavinovi, jenž předvedl rychlé nohy, prakticky z nulového náskoku přebruslil hostující obranu a ranou k tyči posunul skóre na 4:2. Okénka v defenzivě Spartu se objevovala stále častěji a domácí je na vlně euforie nekompromisně trestali. V polovině utkání bez problému proměnili přečíslení 3 na 1, když u finální střely stál Andreas Hampl. Dílo zkázy dokonal o dvě minuty později Valerij Chaljavin, jenž po Hudákově přesné nahrávce střelou z první překonal brankáře Sparty. Tím již ale nebyl Reitmeier, ten totiž po čtvrté inkasované brance přenechal místo Ondřeji Kociánovi. Tato fáze utkání opravdu ze všeho nejvíc připomínala hru kočky s myší, hosté nevěděli, kam dřív skočit, a několikrát vyškrabávali kotouč z brankové čáry.

Sparťané se alespoň trochu vzmužili na konci třetiny. To se jim konečně podařilo zkonsolidovat defenzivu a v přesilové hře i za pomoci odrazu puku od tyče upravil Jan Niko na 6:3.

Výkon hostujícího družstva v závěrečné části nešlo rozhodně označit jako rezignovaný, na vyrovnání to však již nebylo. Přispěl k tomu i větší důraz na defenzivu v podání Energie, a šance si tak hosté vytvořili jen v přesilovkách. Nejvíce zahrozili v 49. minutě, když od modré tvrdě vypálil Husák a k vyraženému puku měl nejblíže Forman. Petr Hruška však sérii dorážek vykryl a neinkasoval ani v zbývajícím průběhu utkání. Naopak domácí ještě upravili na konečných 7:3, když Miroslav Hudák bleskově využil přesilovou hru a zkompletoval zároveň svůj hattrick.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Houdek (Karlovy Vary): My de facto hrajeme play off už teď, protože musíme každý zápas vyhrát. Samozřejmě totiž víme, že Liberec, který je o dva body před námi, má lehčí rozlosování. Navíc máme i horší vzájemné zápasy. Dnes jsme odehráli dobrý zápas, navzdory tomu, že nám chyběli čtyři hráči základní sestavy. Hlavně jsme byli mimořádně produktivní, dokázali jsme využívat i situace 2 na 1, což nám v minulých zápasech dělalo problémy. Myslím, že od branky na 2:1, jsme utkání měli plně v moci. V závěru jsme se trochu více zaměřili na obranu, nechtěli jsme připustit, aby zápas skončil nějakým divokým výsledkem jako 7:5.

Trenér Sparty Pavel Geffert se k zápasu nechtěl vyjadřovat.