HC Energie Karlovy Vary

Valerij Chaljavin sní o extralize v dresu Energie, zatím střílí důležité góly dorostu

Karlovarští dorostenci se čtvrtečním těsným vítězstvím nad přímým soupeřem z Liberce hodně přiblížili postupu do vyřazovacích bojů. V polovině zápasu zaznamenal vítěznou branku Valerij Chaljavin. Svěřence trenéra Mlejnka čeká v posledním kole přetěžký zápas v Plzni, pokud ji ale energetici zdolají, mohou se těšit na další zážitky v play-off. Hodně zajímavých a napínavých momentů ovšem přinesl i dnešní souboj s Bílými Tygry, o čemž výmluvně vypovídají i slova hlavního hrdiny utkání.
Dorostenecká Energie se v průběhu celé sezóny držela na pomezí postupu mezi elitní šestku. Boj o poslední pozici zajišťující play off se v posledních týdnech zúžil právě na dvojici Karlovy Vary a Liberec. Severočeši se dlouho drželi, i přes skvělé výsledky energetiků, s těsným náskokem na poslední postupové příčce. Až vzájemný souboj v předposledním kole základní části pozice obou soupeřů změnil. Pro většinu přímých aktérů to byl patrně nejdůležitější zápas dosavadní kariéry, což potvrzují i slova Valerije Chaljavina: „Věděli jsme, že když prohrajeme, už nemáme žádnou šanci. Opravdu to byl můj největší zápas.“

Vítězství v možná nejdůležitějším souboji sezóny a navíc okořeněné vítěznou brankou. Víc si snad žádný hokejista přát ani nemůže. „Zatím je to asi můj největší hokejový zážitek v životě. Ale doufám, že přijdou ještě nějaké lepší,“ usmívá se sedmnáctiletá naděje karlovarského hokeje a dodává: „chtěl bych ocenit obětavost mých spoluhráčů a hlavně výkon gólmana Hrušky. Ten nás v posledních kolech hodně drží a má opravdu skvělé zákroky.“

Na oslavy je ale ještě brzo. Poslední kolo totiž postavilo Karlovým Varů do cesty velice silnou Plzeň. Utkání se navíc hraje ve městě piva a tak i s ohledem na snadného soupeře Libereckých (poslední PZ Kladno) můžeme čekat pořádně náročné střetnutí: „V Plzni musíme vyhrát, protože PéZetko je slabé a už padá z extraligy. Takže počítáme s tím, že Liberec bez problémů vyhraje. My se prostě musíme kousnout, vyhrát a nespoléhat se na to, že Liberec PZ porazí.“

Krátký profil Valerije Chaljavina

Odkud jste do Karlových Varů přišel a kdy jste začal hrát hokej?
Do České republiky jsem přišel z Ruska a hokej jsem začal hrát až tady. Bylo to asi v deseti letech v Mariánských Lázních. Pak si mě všimnul jeden trenér a vzal si mě do Sokolova, tam jsem byl asi tři roky. Poté už jsem šel do karlovarské deváté třídy.

Jaké jsou Vaše hokejové cíle?
V současné době je to play off, protože v sobotu jedeme do Plzně a tam se rozhodne. Když vyhrajeme, tak postoupíme. Do budoucna bych se chtěl hlavně prosadit v áčku HC Energie.

Nejdříve se ale musíte prokousat juniorským výběrem. Jak vidíte své šance na brzké prosazení se ve věkově vyšší kategorii?
Juniorka tady má velice kvalitní kádr, hráči jí rozhodně nechybí. Navíc hrají na špici, drží první místo, takže je těžké se tam propracovat. Příští rok přijde nový trenér, tak se uvidí.

Jaké jsou Vaše mimohokejové koníčky?
Mimo hokej mi toho moc nezbývá. Teď se snažím hlavně hodně relaxovat a dohánět školu, protože tam mám nějaké mezery. Na nic jiného mi čas nezbývá.

Související články