HC Energie Karlovy Vary

Zápas rozhodly přesilovky, míní o prvním utkání play off Jan Košťál

Energie v první zápase předkola play off nedokázala zvítězit nad soupeřem z Třince, a po prohře 1:3 tak může smutnit a doufat v lepší výsledek příštího zápasu. Jan Košťál tomu byl jako vždy přítomen a jako vždy nastoupil v první úderné pětce, která se dnes bohužel neprosadila. Měl několik slibných příležitostí obzvláště v první třetině, ale žádná z gólovek brankový úspěch nepřinesla. Přinášíme vám jeho pohled na nevydařené utkání.

Dnešní utkání energetikům nevyšlo podle představ a prohráli v něm možná trochu smolně 1:3. Nevyužité přesilové hry Karlových Varů a využité přesilovky hráčů z Třince znamenaly, že první cenné vítězství ve vyřazovacích bojích sezony 2006/07 si připsali Slezané. “Byl to těžký zápas. Hrálo se nahoru dolu a dnešní zápas rozhodly přesilovky. Oni vstřelili dvě branky v přesilových hrách a my žádný. Nedali jsme góla v přesilovce 5 na 3 a to rozhodlo,“ hodnotí posmutněle utkání levé křídlo Energie.

Podle slov Jana Košťála rozhodly utkání přesilové hry, které se ovšem karlovarským borcům nepovedly využít a nevsítili v nich ani jednu branku. To naopak hosté využili hned dvě dvojnásobné přesilové hry, a mohli se tak v tomto směru jednoznačně radovat více. Energetici nestříleli tak často, jak by si představovali a to potvrzuje i Jan Košťál. “Neřekl bych, že nám chyběl pohyb. Měli jsme málo střel, málo jsme se tlačili do branky a když jsme vystřelili, tak se ten puk odrazil nebo to Čechmánek pokryl. Mají dost obětavé beky, takže tam padají i po hlavě, takže se to vždycky odrazilo a oni to hned vyhodili. Bylo to náročné.“

Když svítilo na ukazateli stavu 1:1 dostala se přesilovková formace, ve které byl mimo jiné přítomen i Jan Košťál, do slibné příležitosti. Milan Procházka a právě Jan Košťál stříleli na Romana Čechmánka, ale v brankovišti se nacházeli jak hráč Energie, tak hráč Třince. Václav Skuhravý poté ještě od modré čáry vystřelil, ale ve stejný moment se ozvala i píšťalka sudího. Domácí kapitán se tak rozčiloval. “Já nevím jak to bylo, ale myslím si, že ten rozhodčí písknul dříve. Venca to asi neslyšel. Já když jsem střílel, tak mi to nesedělo a myslím, že jsem už slyšel hvizd rozhodčího, ale nahrál jsem to Vencovi, protože se hraje až do té doby, dokavaď nevidím jasný signál rozhodčího že pískal,“ objasňuje nejasnou situaci rychlý bruslař a levé bránící křídlo Karlových Varů.

Energie odehrála své první utkání play off ve své historii a určitě se jí nepovedlo. Hráči si utkání představovali jinak. I Honza si zahrál své první utkání v historii a přirovnal ho k základní části. “Je to velmi fyzicky náročné. Hraje se do těla a je to urputnější. Větší důraz, ale myslím si, že i v základní části se hrají podobné zápasy jako v play off a dnes nám to štěstíčko chybělo a doufám, že zítra se to obrátí a že je porazíme.“

Diváci. To je kapitola sama o sobě. Každý asi očekával „plný dům“, ale taková situace zdaleka nenastala. Když Energie vyhrávala, chodilo na utkání přibližně 3500 diváků a dnes, když Karlovy Vary poprvé ve své historii sehrály utkání play off byla návštěva pouze něco nad tři tisíce. “Já jsem to tak nevnímal, Myslím si, že diváci nám fandili a já jim za to děkuji. Děkuji i za celý tým. Nevnímal jsem kolik je tu diváků a hrajeme hlavně pro ně a za Vary,“ vyjádřil se k obecenstvu v lázeňském městě.

Brankář, který část minulé sezony strávil v Karlových Varech, ale angažmá na Západě Čech se mu vůbec nepovedlo. To je Roman Čechmánek. Měli na něj energetici nějaký extra recept? “Speciálně recept jsme na něj neměli. Pamatuji si ho z Varů, že hodně vyjíždí a hodně toho vykrývá. Tělem nejde moc na led. Dost se tady odrážejí puky, takže toho musíme využívat, ale dnes to bohužel nešlo.“

Roman je znám i svojí horkou hlavou. Neschází mnoho a lehce se vynervuje na své protihráče, kteří mu dávají u branky co pro to. “Trochu je taktikou ho znervóznit. Nechat se navést obráncem do brány a rozhodit ho střelami aby „kecal“ a snažit se, aby byl trochu nervózní, ale myslím si, že je hodně zkušený, takže tohle moc nefunguje,“ uzavírá rozhovor jeden z nejproduktivnějších hráčů Západočechů.

Související články

NOTES | st 21.2.2007

HC Oceláři Třinec: Historie