HC Energie Karlovy Vary

Žraloci nakročili do finále

Doplněno o reportáž
900 víkendových kilometrů se vyplatilo! Karlovarští sledge hokejisté nejeli do Zlína nadarmo a vstoupili v Baťově městě do play-off tím nejlepším způsobem. Po výhře 3:2 se ve dvouzápasové semifinálové sérii ujali vedení 1:0 a k potvrzení postupu by v domácí odvetě stačila i remíza. V utkání vynikající úrovně Žraloci dvakrát vedli o gól, ale Sedící Medvědi vždy dokázali vyrovnat. Až na třetí karlovarský zásah z hokejky Jiřího Bergera odpověď nenašli. Odveta, ze které jeden z týmů musí do finále postoupit, je na programu v sobotu 3. března od 19:00 hodin na zimním stadionu v Karlových Varech.

ZAS Hamé Sedící Medvědi Zlín - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Branky: 11. Šojdr (Hábl), 23. Hábl (Palát) - 8. J. Berger (T. Berger), 13. Kvoch (M. Geier), 35. J. Berger. Rozhodčí: Pelant - Charous, Řezníček. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 60.

Perfektní sledge hokej byl na ledě zlínské PSG arény k vidění hned od samého počátku prvního semifinále. Žraloci začali v bouřlivém prostředí se zabezpečenou obranou, ze které vyráželi k útočným výpadům. Jako první střílel od modré čáry Kvoch ve 2. minutě a Molek se na úvod rozehřál zákrokem lapačkou. Na opačné straně se Sedící Medvědi do střeleckých pozic příliš nedostávali. V 5. minutě ale Schneider vyhrál v obranném pásmu buly a puk prošel až mezi kruhy na nehlídaného Paláta, který v první velké šanci zblízka narazil na beton narozeninového oslavence Janouška. Na začátku 7. minuty obdržel menší trest domácí Zapletal a hosté trestali. Po buly před Molkem se Kvoch neukvapil a místo střely krásně našel Jiřího Bergera, jenž dokonal akci na jeden prudkou ranou do horní tyče zlínské branky. Jen co dozněl typický zvuk, který žádný útočící hráč nemá rád, zabojoval v kruhu pro vhazování Tomáš Berger a Jiří Berger přetavil bratrskou spolupráci v přesnou střelu mezi ruku a tělo domácího gólmana.

Sedící Medvědi po obdržené brance přidali a zatlačili Žraloky před Janouška, jenže ten musel být ve střehu snad jen proti Palátově pokusu o dorážku z ostrého úhlu. Molek si příliš neodpočinul, protože Hrbek vysunul do brejku Geiera a ten ještě hledal střelce Jiřího Bergera. Karlovarský kapitán však v souboji se Šojdrem vychýlil brankovou konstrukci z regulérního postavení. Parádní představení pokračovalo vyloučením domácího Šnajdara, při které se do hlavní role pasoval jeho spoluhráč Radim Šojdr. Nejprve střílel na Janouška od pravého mantinelu a v 11. minutě zachytil vyhozený kotouč, objel karlovarskou branku a propasíroval ve vlastním oslabení kotouč za brankovou čáru. Když byl na konci 12. minuty vyloučen Nejedlý, pomýšleli Medvědi i na vedení, jenže opak byl pravdou. Zajímavost utkání o další stupeň zvýšil Tomáš Kvoch, jenž po minutě oslabení po buly vrátil pokusem skrytým za tři zlínské hráče náskok na karlovarskou stranu. Už za 18 sekund ale vyhodil Hrbek puk z obranného pásma a Žraloci se tak museli tři čtvrtě minuty bránit ve třech. Odvedli výbornou práci, vždyť Medvědi se dostali k jediné střele na Janouška. A to už siréna ohlásila konec mimořádně pohledné první třetiny.

Po minutě prostřední patnáctiminutovky bylo vyrovnáno na horní tyče. Fojtík totiž přiťukl Pavlu Julinovi a jeho rána skončila v ochranné síti až po odrazu od břevna. Zlínští cítili šanci, jejich pokusy však často narážely do obětavě přistupujících soupeřů. A když bylo zapotřebí, vyhodili Karlovarští na zakázané uvolnění. Převaha domácích však postupně zeslábla a taktickou bitvu vedenou především ve středním pásmu přerušila až sólová akce Sigmunda, který si ale na Janouška nepřišel, i když hostujícímu gólmanovi střela z pravého kruhu propadla. V krátkém sledu pálili také Zapletal a Fojtík a nakonec se Medvědům znovunabytá aktivita vyplatila. Zdeněk Hábl převzal prudkou přihrávku z rohu a z pravého kruhu prostřelil Hrbka i Janouška, běžela 23. minuta. Vedení mohl Žralokům vzápětí vrátit od levého mantinelu Geier, místo puku ale za Molkem skončil v síti rozjetý Jiří Berger. Domácí tým se neprosadil ani v početní výhodě a jen co se vrátil vyloučený Jiří Berger na led, bylo před Molkem horko. Hlavně při sólu, které pro kapitána Žraloků vymyslel Tomáš Berger. Molkova lapačka však byla bezchybná. Samotný závěr třetiny se nesl ve znamení neúspěšného obléhání karlovarské klece, stav 2:2 po třiceti minutách nechával vše otevřené.

Přestávka Žralokům prospěla a ve třetím dějství dobře uzamkli své obranné pásmo. Naopak vyráželi do nebezpečných protiútoků. V jednom z nich přestřelil Hrbek a ani Nejedlého dorážka z úhlu se neujala. Až po karlovarském zakázaném uvolnění raketově vystřelili po vhazování do brejku dva na nikoho Geier s Jiřím Bergerem a druhý jmenovaný přesnou střelou k levé tyči vsítil vítězný gól. Ve zbytku utkání už toho totiž Žraloci Medvědům příliš nedovolili. Po chybě zlínské obrany mohl ze sóla zvýšit Schneider, avšak Molkova lapačka bude karlovarskou „trojku“ strašit asi ještě hodně dlouho. V posledních deseti minutách na Janouška nemířila jediná přímá střela, a tak se po závěrečném hvizdu mohli Žraloci radovat z úspěšného prvního kroku série.

Ohlasy trenérů

David Vrbka (Zlín): Myslím, že dnes to bylo o štěstí, kterého měly Vary víc. My jsme neproměnili šance. Taky nám chyběl lepší přístup k protihráčům. Do power-play jsme šli s tím, dát za každou cenu gól. Ve Varech teď musíme vyhrát.

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): Jsem nadšený, kluci podali vynikající výkon. Věřil jsem jim a šli do toho na sto procent, klobouk dolů. Za stavu 2:2 jsem se o výsledek sice trochu obával, ale doufal jsem, že se nám nějaký brejk povede. Padly dva góly v oslabení, bylo to drama až do konce ve výborné a slušné kulise. Ta určitě kluky také vyburcovala. Doma nám stačí remíza, ale budeme chtít Zlín znovu porazit, doufám, že přijde hodně lidí a pomůžou nám.