HC Energie Karlovy Vary

Neskutečné drama vyneslo juniorům semifinále!

Energie - Olomouc 4:2 (2:0, 0:0, 2:2). Konečný stav série: 3:2.
Karlovarští junioři jsou v semifinále extraligy! Rozhodlo o tom páté čtvrtfinále na domácím ledě, které stejně jako to čtvrté v Olomouci nabídlo kriminální zápletku. Vít Budínský dvěma góly v rozmezí 73 sekund poslal Energii v první třetině do vedení, hosté však vyrovnali ještě rychleji zásluhou dvou zásahů během 48 sekund úvodu posledního dějství! Zběsilý hon za postupem, ve kterém snad neexistovaly obrany, rozhodl kapitán Pavel Kuběna, jenž v 56. minutě ukončil obrovský závar v olomouckém brankovišti! Gejzír karlovarské radosti pak vytryskl po přesné trefě Tomáše Brňáka přes celé hřiště do prázdné branky. Semifinále se hraje na dva vítězné zápasy, soupeřem Energie je Zlín a první zápas série hostí karlovarský stadion tento čtvrtek od 18:00 hodin.
Extraliga juniorů, ČF5, út 13.3.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Olomouc
4:2
2:0, 0:0, 2:2
Branky a nahrávky: 18. Budínský (Kuběna), 19. Budínský (Brňák), 56. Kuběna (Budínský), 59. Brňák (Bauer) - 44. Hrbatý (Janáček), 45. Coufal (Musil). Rozhodčí: Souček - Šátava, Pešek. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. Diváci: 600. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Benda - Brňák, Mašek, Schmidt, Boguský, Tollinger, Satora, Zmeškal, Přindiš - Šnajdr, Bauer, Zucker, Kuběna, Sláma, Polák, Tomiš, Mareček, Rohan, Budínský, Topinka
Olomouc: Slovák - Musil, Prinke, Koktan, Janáček, Horník, Spurný, Ryšánek - Tobiáš, Pánek, Hrbatý, Luňák, Kundrátek, Sršeň, Skácel, Coufal, Šula, Kovalovský, Menšík, Venkrbec, Rajnoha

Komentář k utkání

První nebezpečnou střelu rozhodujícího čtvrtfinále vyslal ve 2. minutě na olomouckého brankáře Slováka Kuběna. Slovák kotouč neudržel a ulevilo se mu, když se černá guma odkutálela z brankoviště. Na delší dobu měl ale vystaráno, protože dobře napadající Moravané uzamkli své obranné pásmo a domácí tým se dlouho nemohl prosadit. Hosté jako první rozehráli přesilovou hru, v níž však pohříchu nevymysleli vůbec nic. Teprve v plném počtu mohl jít sám na Bendu Luňák, kdyby ho parádní rybičkou neodzbrojil Boguský. Ani Energie při svých početních výhodách neexcelovala, a tak byla o pohledné akce nebo dokonce šance dlouho velká nouze. Bojovní soupeři se navzájem dobře pokrývali a čekali na chybu. Dříve se dočkali domácí. Na začátku 18. minuty hosté zapomněli na Víta Budínského, který si najel za obránce a po skvělé "české uličce" v podání Kuběny přesně zakončil svůj blafák pod horní tyč Slovákovy klece. Vzápětí se sám před Slovákem ocitl i Sláma, ale byl faulován a energetici trestali. Brňák křížně našel autora první trefy a Vít Budínský se tentokrát prosadil přesnou střelou zápěstím. Dvacet sekund před přestávkou vlétli jako orkán do otevřené olomoucké obrany Bauer se Šnajdrem, po jejich ose doputoval puk ke Slámovi, jehož pokus z druhé vlny Slovák se štěstím vyrazil do bezpečí.

V čase 22:00 neusměrnil dorážku do odkryté branky po Zuckerově pobídce od zadního mantinelu Rohan a ze hry se opět na delší dobu vytratily další výraznější šance. Územně vyrovnaný boj jako by jen potvrzoval dosavadní průběh celé série. Až ve 29. minutě dorážel u levé tyče za téměr bezmocného Bendu Šula, který však bude ještě dlouho přemýšlet, jak mohl neproměnit. Odstartoval nicméně festival gólových příležitostí na obou stranách. Po Bauerově lobu propadl obrovitý bek Spurný a Slámu vychytal Slovák. Benda zase musel ukázat bleskový reflex po nechtěné teči vlastního hráče, když puk nahodil zpoza brankové čáry Šula. Ve 34. minutě byl olomoucký obránce Prinke velmi blízko, jenže příklepem z levého kruhu trefil vzdálenější tyč. Zběsilou pasáž, po které se na led vrátila bitva o každý centimetr ledu, ukončil po Kuběnově neúspěšné ráně rychlý protiútok Olomouce, ve kterém Benda na poslední chvíli levou bruslí vyrazil Janáčkovu střelu do protipohybu.

I když to předem nemohl nikdo tušit, byla nakonec třetí třetina jen pro silné nátury. Hosté nastoupili s vědomím, že jen minimálně dvě branky jim zabezpečí naději na pokračování sezóny a sami museli být překvapeni, jak rychle se vrátili zpět do hry. V končící 44. minutě Janáček střílenou přihrávkou ke vzdálenější tyči našel Filipa Hrbatého a ten dotlačil puk za Bendova záda. Po krátké konzultaci s brankovým rozhodčím byl gól uznán a za pouhých 48 sekund došlo na buly ve středovém kruhu znovu! Musil našel Viktora Coufala a ten z prostoru mezi kruhy probudil olomoucký optimismus. Domácí politi studenou sprchou znejistěli, ale probrat se ze šoku jim pomohl svým vyloučením kapitán Hanáků Koktan. Po jeho návratu na led už zvedal ruce spoluhráč Šula, to by ale musel Menšík ve skrumáži před Bendou opravdu uspět.

Karlovarští postupně zvedli hlavy a přistoupili na útočnou hru Olomouce. Hurá hokej nahoru dolů s přibývajícím časem zvedal tepovou frekvenci hráčů i několika stovek diváků na tribunách. Byla to Energie, která se častěji dostávala na dostřel, ale Slovák měl problémy jen v 54. minutě, kdy mu po Polákově okružní jízdě kolem branky poskakoval puk po vyrážečce. Jenže! V 55. minutě se opět nechal vyloučit kapitán hostí Koktan a co se strhlo před olomouckou brankou, lze slovy jen těžko popsat. Po Brňákově nahození vznikla neuvěřitelná mela s několika karlovarskými dorážkami, po kterých kotouč tančil po brankové čáře. V momentě, když už měl rozhodčí vztyčenou pravici na znamení vyloučení dalšího hráče v červeném, natáhla se po puku u pravé tyče hokejka Pavla Kuběny a po zpracování, které si může dovolit jen člověk bez nervů, jej poslala do sítě! Hosté se zoufale vrhli do útoku i v pokračujícím oslabení a vyplatilo se, rázem se početní výhoda přestěhovala na jejich stranu. Naděje žila i po odvážném výletu Slováka, který vycestoval až za kruhy a mohl děkovat Šnajdrovi, že netrefil obtěžován obráncem prázdnou branku.

Už v čase 57:00 rozhodli trenéři hostů o odvolání Slováka na střídačku. Hosté rozehráli powerplay šesti proti čtyřem a rázně zatlačili, Sršeň ale netrefil prázdnou polovinu branky! Jenže ani ne po půlminutě zhatil faulem v útočném pásmu výhodu Venkrbec. Přesto i při převaze jednoho muže v poli sahali Hanáci po vyrovnání. Od modré vypálil Koktan a Benda se po puku odraženém od svých betonů vrhl před hrozící dorážkou jako hladová šelma. A gradující olomoucký tlak najednou spadl na nulu. Jan Bauer vyhrál buly před Bendou a Tomáš Brňák přes celé hřiště namířil do opuštěné olomoucké branky. V čase 58:17 bylo rozhodnuto. Radost domácích, kteří už si výhru a historický postup pohlídali, byla obrovská. Po závěrečném hvizdu se znásobila s pomyšlením, jak blízko bylo i vyřazení. Naopak o to větší bylo zklamání hostů, kterým k semifinále stačil jeden gól navíc anebo úspěšně proměněný samostatný nájezd ve čtvrtém utkání v Olomouci.

Karlovarská radost ale musí jít rychle stranou, už ve čtvrtek vyzvou junioři na domácím ledě vrstevníky ze Zlína.

Související články