HC Energie Karlovy Vary

Se Zdeňkem Venerou o začátku přípravy a mistrovství světa

Již třetím rokem se příprava hokejistů Energie odehraje pod taktovkou stejného trenéra, což je v Karlových Varech počin v takřka historický. Pod jeho vedením se výsledky mužstva rok od roku zlepšují a v sezoně 2007/2008 by Ing. Zdeněk Venera rád postoupil o další krok, a dal lázeňskému městu přičichnout čtvrtfinálovým bojům. Kromě plánů tréninků pro nejbližší dny jsme se v našem rozhovoru dotkli také blížícího se šampionátu, připravovaných soustředění a přátelských zápasů.
Dnes vám začíná letní příprava, jak jste naplánoval program mužstva pro příští dny?
První týden je takový záběhový, trénovat budeme jen jednofázově s převahou her. Od příštího pondělka už začneme trénovat dvoufázově a postupně budeme zvyšovat zátěž.

Máte k dispozici kompletní kádr, nebo se vám někteří hráči omluvili?
Kompletní nejsme, volno dostal Milan Hluchý a Kuba Grof. Milan se potřebuje ještě zdravotně doléčit a Jakub skončil sezonu teprve před týdnem, takže jsme se domluvili na dovolené. Dále chybí Jirka Hanzlík, který je po angíně a z útočníků nám schází Franta Skladaný, který má hodně velkou šanci na mistrovství světa ve slovenské reprezentaci. Také tu s námi není Pavel Kněžický, který se dnes vrací z mistrovství osmnáctek.

Oproti loňské sezoně, kdy některé posily dorazily až se začátkem ligy, máte kádr pohromadě o hodně dříve. S tím jste určitě spokojen.
Určitě, to že ti hráči jsou od začátku přípravy s mužstvem je hodně důležité. Loni David Balázs přišel až v průběhu přípravy, Vladimír Machulda trénoval především individuálně a Franta Skladaný dorazil až před začátkem soutěže. Z tohoto pohledu je to určitě lepší, otázkou ale zůstává, zda ten kádr již je konečný.

V loňské přípravě jste se ve zvýšené míře zaměřovali na střelbu, když každý hráč měl za úkol vystřelit několik tisíc puků. Zařadíte tento prvek do přípravy i letos?
Přestože jsme i letos patřili k mužstvům, která dávají spíše méně branek, tak všichni útočníci, kteří zde byli i předloni, se zlepšili a někteří dost výrazně. Nelze samozřejmě říct, že to bylo pouze tím letním tréninkem. Vím, že někteří nechodili úplně poctivě. Na závadu tento prvek ale určitě není, a když každý hráč za léto odstřílí těch 5000 puků, tak věřím, že nějaký cvik a přesnost do ruky dostane.

Je tento masivní nácvik střelby nějakou vaší specialitou, nebo je součástí přípravy i jiných trenérů?
To nevím. Já ty výsledky mám odpozorované na Jardovi Balaštíkovi, který ve Zlíně trénoval strašně poctivě a ve své čtvrté sezoně v extralize se vypracoval na nejproduktivnějšího hráče ligy. I když hrál v Americe, přes léto trénoval ve Zlíně a trénoval pořád. Ráno měl u zimáku auto jako první, aby si tu svojí dávku odstřílel. Z této zkušenosti vycházím a myslím, že každému hráči to může prospět.

Plánujete kromě tradičního drilu v posilovně, tělocvičně a na bruslích i nějaké společné soustředění?
Na programu máme zase týden na Šumavě v Železné Rudě, protože se nám to loni osvědčilo. Jsou tam výborné cesty, kopcovitý terén a minimální provoz, což je pro naše účely perfektní. Jsou tam i další možnosti, hráčům jsou k dispozici různá hřiště, můžou chodit na regenerační procedury. Takže myslím, že ten týden bude přínosný.

Podívejme se o několik týdnů dál na přípravu na ledě. Zúčastní se Energie opět nějakého turnaje?
Tentokrát plánujeme vyrazit na turnaj v Drážďanech, kde by kromě nás měla hrát tří německá mužstva, z nichž dvě hrají nejvyšší soutěž. Je to pro nás kousek a pořadatel hradí veškeré náklady kromě cestovného. V rámci poháru narazíme na Kladno a Litvínov, i když bychom si přáli zahrát si i s mužstvy z té absolutní špičky. Také zde jedno utkání má sehrát CSKA Moskva, takže o přípravné zápasy by nouze být neměla.

Blíží se mistrovství světa. Co vy soudíte o šancích českého týmu?
Těžko se mi to takhle dopředu odhaduje, protože nevím, v jakém složení tam mužstva dorazí. Myslím ale, že mistrovství bude hodně vyrovnané. Systém těchto turnajů je bohužel takový, že jeden čtvrtfinálový zápas rozhoduje o tom, jak se na působení reprezentace veřejnost dívá. Je to divácky atraktivní a svým způsobem i kruté. Proto se předem hodně těžko odhaduje, jak turnaj dopadne, vše záleží na tom jediném zápase.

A jak se díváte na skládání českého týmu? Udělal byste na místě trenéra Hadamczika něco jinak? Angažoval byste například více extraligových hokejistů?
Někteří hráči z extraligy si zaslouží, aby v tom výběru hráli, jmenovitě bych to ale nechtěl rozebírat. Samozřejmě je však jasné, že to nejlepší hraje v NHL. Zde je zase výběr limitován tím, kdo postoupí do dalších kol play-off. Já ten přehled o hráčích v NHL takový nemám, nemáme zde takové možnosti to sledovat. Od toho tam Lojza Hadamczik cestoval, aby ty hráče viděl a udělal si nějakou představu.

Několik snímků z úvodního tréninku Energie naleznete ve fotogalerii.