HC Energie Karlovy Vary

Hrozně rád vzpomínám na Karlovy Vary, přiznává Zbyněk Michálek

Moskva / Mytišči - Jak jsme již dříve avizovali, z mistrovství světa v Moskvě budeme přinášet rozhovory s několika hráči, kteří dříve oblékali dres Karlových Varů. Po utkání s USA jsme udělali rozhovor se Zbyňkem Michálkem. Zbyněk nastupoval za karlovarskou juniorku a právě Karlovy Vary byly týmem, jehož dres oblékal naposledy před odchodem za oceán. Česká republika na světovém šampionátu ještě soupeři ani jednou nepodlehla a Zbyněk Michálek byl po utkání samozřejmě spokojen a když jsme mu řekli, že je rozhovor pro oficiální stránky karlovarského hokeje, byl velice nadšený a neskrýval radost.
Jak byste zhodnotil vítězné utkání proti USA?
Hodnotit se musí jen pozitivně, protože jsme zase zvítězili i když tam nějaké chybičky byly, ale jsme rádi, že jsme tento zápas vyhráli.

Ze začátku utkání se zdálo, že se české reprezentaci nedařilo vyhazovat puky z obranné třetiny tak, jak by si představovala a možná byla na hráčích vidět také mírná nervozita. Souhlasíte?
Když mluvím sám za sebe, tak jsem moc nervózní nebyl. Možná nějací kluci byli, ale ze začátku nás podržel Čeman stejně jako v celém zápase. Byla tam nějaká oslabení, ustáli jsme pět na tři. V celém zápase jsme byli moc vylučovaní a to byl náš problém. Ztráceli jsme tím síly a ke konci nám trochu chyběly. Když Američané dali dvě minuty před koncem vyrovnávající branku, tak jsme minutu na to odpověděli a to rozhodlo.

Utkání bylo ve všech směrech velmi vyrovnané. Co myslíte, že rozhodlo o vítězství české reprezentace?
První využití přesilovek a ubránění oslabení. To rozhoduje tyto zápasy.

Rozhodčí nasadil vcelku přísný metr. Vyhovuje vám hra kombinační nebo hra do těla?
Nám vyhovuje ten kombinační hokej v pohybu a dávat si rychle puky na hokejky. Američané dobře bruslili a my jsme občas nestíhali a museli faulovat a potom docházelo k chybám.

Když jste vsítili třetí branku do sítě Ameriky, nezdálo se Vám, že začali Američané chodit více do těla?
Ono jim nic jiného nezbývalo. Bylo asi 7 nebo 8 minut do konce a oni prohrávali o dvě branky, tak dali všechno do toho forčekinku, napadali nás ve dvou, třech hráčích a my jsme neměli vůbec čas na rozehrávku. To bylo jediné, co oni mohli dělat.

Čím to bylo, že Amerika dokázala vyrovnat. Uspokojili jste se s výsledkem 3:1 a začali jste bránit nebo….?
Docházeli trošku síly. Pořád jsme bránili oslabení. Možná jsme byli trochu lehkovážní a mysleli si, že vedení o dva góly už udržíme.

Američané dokázali vyrovnat na 3:3, ale vy jste přesto vstřelili ještě čtvrtý, vítězný, gól. Myslíte, že právě toto posílí tým do dalších bojů?
To nám zvedne sebevědomí a vítězství nad takovým těžkým soupeřem je senzační. My jsme se na tento zápas dlouho připravovali a těšili se na něj. Věděli jsme, že to bude první takový pravý test na mistrovství a že se ukáže síla našeho týmu. Jsme rádi, že jsme to zvládli vítězně.

Je hodně veliký rozdíl hrát NHL a reprezentační utkání na mistrovství světa?
Rozdíl to je. Hlavně je o hodně větší hřiště a styl hry spočívá v něčem jiném. Člověk se zde více nabruslí. V Americe to je naopak – více fyzické. To je ten hlavní rozdíl.

Jak si užíváte mistrovství světa?
Zatím paráda. Hrajeme dobře a v týmu je parádní atmosféra, užíváme si plno srandy a doufám, že to tak půjde dál.

Už jste se byl v Moskvě někde podívat?
Jo byl čas. Byl jsem zatím dvakrát v centru a když je čas, tak tam rád vyrazím.

Před odchodem za oceán jste hrál za Karlovy Vary. Vzpomínáte si na to ještě vůbec?
Určitě vzpomínám. Odehrál jsem tam dva roky. Jeden rok v dorostu a jeden v juniorce a moc se mi tam líbilo. Hrozně rád na to vzpomínám. Užili jsme si hodně srandy a docela se nám dařilo.

Myslíte si, že právě Karlovy Vary Vám otevřely cestu do NHL?
Určitě alespoň trošku, protože jsem dostal šanci hrát extraligu dorostu a juniorů a to mi pomohlo, protože jinak bych se do Ameriky nedostal. Jsem rád za tu šanci, kterou mi dali, že jsem tam mohl hrát.

Jste v kontaktu s nějakými hráči z Karlových Varů?
Z Varů nejsem. Tam bylo pár kluků z Jindřichova Hradce kdy jsme tam šli dohromady, tak s těma se potkávám doma v Jindřichově Hradci.

Momentálně jste v NHL spokojen?
V NHL jsem hodně spokojen. Dostal jsem šanci ve Phoenixu a zatím se mi tam hodně daří a dostávám hodně příležitostí hrát a doufám, že to tak půjde dál.

Hodně se říká, že si Vás Wayne Gretzky velmi váží. Je to pravda?
To nevím jestli jo nebo ne, ale jak jsem říkal, tak hodně nastupuji a dostávám prostore. Je super, že mi dává důvěru a že mám šanci takhle hodně hrát.

foto: ČTK, ihwc.net