HC Energie Karlovy Vary

Statistické srovnání: Brankáři v základní části

Jedním z nejsilnějších článků letošního ročníku byli z karlovarského pohledu brankáři. V uplynulé sezoně se zapojili oba brankáři Energie a po celou sezónu míchali statistikami a prali se o přední příčky. Nejvíce do výsledků promlouval Lukáš Sáblík, který měl dokonce nejméně obdržených branek ze všech strážců svatyně. To ale není jediné, co svědčilo o kvalitě varských gólmanů.

Odchytané minuty

Nejvíce odchytaných minut má po 52 kolech letošní sezóny znojemský strážce svatyně Jiří Trvaj. V brance strávil celé dva dny a 9 minut. Přesněji řečeno 2889 minut. Ačkoliv jako jednička Energie začínal ročník Lukáš Mensator, jeho zranění dovolilo naskočit do brány jeho jmenovci Sáblíkovi. Ten se své šance chopil a nakonec odchytal více minut než Mensator. Bylo jich 2005. Lukáš Sáblík setrval v brance jako devátý nejvíce času z celé extraligy.

Obdržené branky

Pro tyto statistiky jsme vybírali pouze mezi gólmany, kteří odchytali více jak 1000 minut. Letošní úspěchy Karlových Varů byly podpořeny především výbornými a vyrovnanými výkony obou brankářů. Svědčí o tom brankářské statistiky. V této dokonce Lukáš Mensator dominuje. Z 18ti mužů střežících brankovou čáru, kteří odchytali více jak 1000 minut, pustil nejméně gólů – 47. Druhý Jan Chábera odchytal pouze o minutu více než Mensator, ale pustil o osm gólů více.

Zásahy

Roman Málek, jenž také chvíli chytal v Karlových Varech, má stále své kvality. Neúspěch Plzně v letošním ročníku zřejmě bude v obraně. Roman Málek si připsal nejvíce zásahů (1634) ze všech padesáti gólmanů, kteří zasáhli do hry. Z obou ochránců klece Energie měl více práce Lukáš Sáblík, jenž si připsal 1206 zásahů a je tak na devátém místě v tomto hodnocení.

Odchytané zápasy

Jiří Trvaj odstřežil nejvíce minut a je to nejspíše dáno tím, že odchytal i nejvíce zápasů. Z celého seriálu chyběl pouze ve třech utkáních Znojemských orlů. Lukáš Sáblík vítězí nad Mensatorem i v této statistice. Diváci měli možnost vidět tohoto brankaře v 34 zápasech a v tomto ohledu mu patří desáté místo. Mensator nastoupil do 22 klání.

Výhry

Liberec se dlouhou dobu těšil z postavení na špičce ligy. Jedním z hlavních hrdinů byl Milan Hnilička, jenž vychytal Liberci 28 vítězství. Na jedenáctém místě se ocitá Lukáš Sáblík. Ten vychytal pro Karlovy Vary 16 vítězství, stejně jako Tomáš Duba pro Spartu. S Mensatorem v zádech vyhrála Energie 12 zápasů.

Prohry

Z osmnácti nejvytíženějších strážců brány nejméně prohrával budějovický Jan Chábera. Má na svém kontě 9 proher. Jen o jednu prohru méně zažil na ledě karlovarský Lukáš Mensator a patří mu tak pomyslná stříbrná medaile. Se Sáblíkem v brance prohrála Energie osmnáctkrát.

Průměr obdržených branek

Pro mistry lapaček jedna z nejprestižnějších statistik. Jako jediný spadl pod průměr dvě branky na zápas pouze liberecký Milan Hnilička. Jeho průměr je tak 1,85. O toto prvenství se s ním dlouho přetahovali oba zástupci varského celku. Nakonec Lukáš Sáblík skončil třetí s průměrem 2,24 a hned za ním Lukáš Mensator s průměr 2,42.

Shut out

Statistiku zvedající brankářské sebevědomí vyhrál Ján Lašák z Pardubic. Vychytal 6 nul. Jen o jednu nulu méně si na konto připsal Lukáš Sáblík a Jiří Trvaj. Mensator zostudil soupeřovy střelce jednou.

Procentuální úspěšnost

Další prestižní statistika, do které výrazně promlouvali oba muži s maskou Energie a přetahovali se s Hniličkou o prvenství. Milan Hnilička měl úspěšnost 94,3 %. Hned na druhém místě se umístil Lukáš Sáblík s úspěšností 94,15 %. Lukáš Mensator tímto číslem jen potvrzuje vyrovnanost obou gólmanů z lázeňského města. Dosáhl totiž úspěšnosti 93,42 %.

Asistence na gól

Jediným brankářem, kterému se podařil tento úctyhodný kousek byl Ján Lašák z Pardubic.

Trestné minuty

Nejtrestanějším obrněným hlídačem se stal třinecký Martin Vojtek. Ten inkasoval 54 trestných minut. Z brankářů našeho klubu obdržel pouze Lukáš Sáblík jeden dvouminutový trest.