HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský led svědčil národnímu týmu lépe

Česká republika - Německo 4:2 (1:1, 3:0, 0:1)
Po den staré porážce z Ústí nad Labem se český národní tým postavil německému v odvětě na karlovarském zimním stadionu. Pro místní fanoušky byl lákadlem i start kompletní elitní útočné formace Energie. A řada titánů nezklamala! Václav Skuhravý otevřel skóre a Petr Kumstát svou premiérovou reprezentační trefou zaznamenal vítěznou branku zápasu. Rozpačitý nakonec mohl být snad jen Lukáš Mensator, který se postavil mezi tři tyče až na konci 58. minuty a seniorský reprezentační debut mu rychlou brankou v přesilovce pokazil nejlepší hráč Němců Tripp.
Příprava, přát., čt 30.8.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
ČR
Německo
4:2
1:1, 3:0, 0:1
Branky a nahrávky: 3. Skuhravý (Kroupa), 28. Netík (Žižka), 31. Kumstát (Skuhravý), 38. Sýkora - 16. Tripp (Ullmann), 59. Tripp (Goc). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 12:14, navíc Renz (Německo) 10 minut. Využití: 2:1. Diváci: 2340. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.
ČR: Hnilička (od 58. Mensator) - Píša, Čáslava, Richter, Žižka, Kroupa, Zíb, Hunkes, Kutlák - Sýkora, Straka, Tenkrát - Netík, Huml, Hřebejk - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Růžička, Červenka, Langhammer
Německo: Kotschnew - Osterloh, Holland, Goc, Draxinger, Ančička, Renz, Petermann, Bakos - Tripp, Ullmann, Seidenber - Schütz, Hackert, Gogulla - Klinge, Barta, Felski - M. Müller, Fical, Polaczek

Komentář k utkání

Reprezentační výběr se do Karlových Varů vrátil po třech letech a opět slavil vítězství. Před mistrovstvím světa 2004 zde Češi deklasovali Francii 8:0, ve čtvrtek už měli mnohem více práce. Přitom všechno začalo takřka ideálně. Už ve třetí minutě se klasickým důrazem na brankovišti prosadil v přesilovce Václav Skuhravý a stylově tak navázal na úvodní kratičký ceremoniál, který připomněl 75 let hokeje v Karlových Varech. Zástupci Energie byli vůbec hodně aktivní a Němci měli velké problémy s důrazem urostlých útočníků místního klubu. Po chvíli předvedl kombinaci Skuhravý s Kumstátem, ale druhý jmenovaný dorážel jen do boční sítě.

Postupem času se ale začali osmělovat i hosté. Schützovi ještě v ideální pozici sjel puk z hole a Gocovi zase scházela při přesilovce razance. Radoval se až v 16. minutě Tripp, když využil zaváhání obrany a v pohodě dorážel z bezprostřední blízkosti. Odpovědět mohl Sýkora, jenže stejně jako chvíli před vyrovnávací brankou, i chvilku po buly ve středovém kruhu, vymrštil Kotschnew efektně lapačku.

Herní převaha české reprezentace se brankově projevila ve druhé části. Zatímco Gogulla tečoval vysoké nahození jen těsně vedle, na druhé straně si na chytrou přihrávku najel Netík a bekhendem si poradil i s výborně chytajícím Kostchnewem. Německý hrdina ze světového šampionátu byl bezmocný rovněž ve 30. minutě. Přesně v polovině zápasu si totiž svou slavnou chvilku prožil také Petr Kumstát, který těžil ze svého důrazu na brankovišti i pohotovosti Skuhravého, který se rychle dostal ke své neúspěšné střele a rychle vrátil puk do ohně před gólmanem.

Německo dva rychlé góly nepoložily. Velká snaha zkorigovat skóre byla vidět zejména na Gocovi, jehož přesilovková rána skončila na brankovém oblouku. Posléze se Hnilička vyznamenal proti Marcelu Müllerovi, když utěsnil mezeru u tyče a odolal i několika dorážkám. Pohodlnější náskok pak zajistil domácímu týmu Petr Sýkora. Český kapitán vystihl německou rozehrávku a ve vlastním oslabení se vydal do brejku, který dokázal střelou mezi betony konečně proměnit.

Třetí třetina se dlouho odehrávala především ve znamení pečlivější české obrany a trochu rezignovaného snažení Němců ještě s výsledkem něco vymyslet. To se podařilo až dvě minuty před koncem. V čase 57:55 byl vyloučen Kutlák, německý kouč Krupp požádal o oddechový čas, čehož Češi využili k nečekané změně na brankářském postu. Mezi tři tyče se tak poprvé v seniorské kategorii v národním dresu postavil další domácí hráč Lukáš Mensator. Na reprezentační premiéru ale asi vzpomínat rád nebude. Po pěti vteřinách totiž dokázal Gocův projektil dorazit nehlídaný Tripp.

Rozpačitý závěr už ale nemohl pokazit první vítězství českého národního týmu v nové sezóně, která vyvrcholí na jaře mistrovstvím světa v Kanadě.

Fotogalerie

Související články

A team HC Energie | čt 30.8.2007

Aktuálně: Jan Košťál v reprezentaci!