HC Energie Karlovy Vary

Žraloci zdolali Spartu v samostatných nájezdech

AKTUALIZOVÁNO. Česká sledge hokejová liga zavedla novinku v podobě samostatných nájezdů v případě remízy v základní hrací době a hned v prvním kole se musel zápas mezi karlovarskými Žraloky a pražskou Spartou rozhodnout až v této dovednostní disciplíně. Domácí sledge hokejisté nevytěžili z trvalé územní převahy víc než jednu branku ze 4. minuty, naopak Sparta z minima střel na branku na konci druhé třetiny vyrovnala. V samostatných nájezdech potom sparťanského fantoma Michala Vápanku překonali hned dva Žraloci, zatímco karlovarský Petr Janoušek kapituloval jen jednou. Bod navíc získali Žraloci díky rozhodujícímu nájezdu Tomáše Kvocha.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:1 sn (1:0, 0:1, 0:0)

Branky: 4. J. Berger (Hrbek), rozhodující nájezd Kvoch - 30. Zapletal. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Rozhodčí: Hynek, Jandl. Diváci: 50.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Janoušek - Kvoch, Hrbek, Frous - M. Geier, Nejedlý, J. Berger, Lindák, Janko, Jeřábek, Schneider

Sparta Praha Sledgehockey: Vápenka - Z. Krupička, Zikmund, Hamák, Záluský, Zapletal, Němec, Žižka

Dá se říci, že měření sil mezi Karlovými Vary a Spartou nabídlo již tradiční povídanou. Celé utkání se hrálo prakticky na sparťanskou branku, domácí měli trvalou převahu, zatímco hosté poslali na karlovarskou svatyni za 45 minut všeho všudy pět puků. Přesto byl po základní hrací době stav nerozhodný. Sparta si svou největší šanci vytvořila hned ve 3. minutě, ve které Němec chytře nahodil kotouč do odkrytého prostoru mezi kruhy. Nejrychleji byl u kotouče Zikmund, ale dostal se příliš blízko Janouška a neproměnil.

Karlovarští odpověděli o půl minuty později nájezdem dvou na nikoho. Nejedlý a Berger se řítili na Vápenku, ale druhý jmenovaný přes ležícího gólmana minul z velmi ostrého úhlu branku. Ovšem o necelou minutu už Žraloci mohli slavit svůj první ligový gól Spartě. Hrbka postupujícího po levém křídle Vápenka ještě vychytal, proti dorážce Jiřího Bergera ze druhé vlny už byl však bezmocný. Zvýšení měl v 7. minutě na hokejce Lindák, kterému naservíroval puk z levého rohu Geier, karlovarský centr však sám před přemisťujícím se Vápenkou trestuhodně promáchl. Janoušek si v domácí brance připsal už jen jediný zákrok proti Krupičkově pokusu z dálky, zatímco Vápenku zaměstnali Žraloci do konce první třetiny ještě několika střeleckými pokusy.

Ve druhé třetině si domácí udržovali převahu, nicméně do jejich hry se vneslo velké množství nepřesností. Výsledkem byl úbytek vyložených šancí a s těmi "nevyloženými" si hravě poradil Vápenka, jako například se střelami Kvocha nebo Bergera. Sparta se ale na větší odpor nezmohla a to ani v početní výhodě, a tak nadále zůstával v platnosti stav 1:0.

Důležitý moment, který vnesl na led hodně nervozity, se odehrál ve 26. minutě. Nejedlý najížděl z pravé strany na Vápenku, hledal ještě u vzdálenější tyče Geiera, ale při průjezdu kolem brankové konstrukce ho na tyč nešetrně poslal Krupička. Domácí útočník se s bolestivou grimasou odebral do šatny a za dvě minuty zhoustla atmosféra ještě více. Bergerův zákrok na Krupičku ve středním pásmu měl za následek nejen přesilovou hru Sparty a celkový otřes hostujícího útočníka, ale také seriál hlasitých hádek a protestů. Gólman Vápenka dokonce vyjel až do středního pásma, tento přestupek však dvojici rozhodčích unikl. Rozjitřené nálady dokázala mnohem lépe využít Sparta, která sedm sekund před vypršením Bergerova trestu svou jedinou střelou na branku ve druhé třetině vyrovnala. Jan Zapletal ze středního pásma překvapil nerozchytaného Janouška a těsně před odchodem do kabin rozjásal hosty.

Během úpravy ledu o druhé přestávce zregenerovali své síly Nejedlý i Krupička natolik, že do třetí třetiny znovu naskočili na led. Žraloci se nadále tlačili do útoku, ale Sparta několikrát zahrozila náznaky brejků. Od 36. minuty se však iniciativa definitivně usadila na karlovarských hokejkách a přišly i šance, které mohly utkání rozhodnout. Nejprve v přesilové hře Schneider zavezl po levém křídle kotouč a hledal před brankou Bergera, který vystřelil přímo do Vápenky. O dvě minuty později propadl Vápenkovým "posezem" puk nahozený Kvochem od pravého mantinelu, potom však zamířil vedle. Neujala se ani Hrbkova rána mířená na horní roh, ani Geierovy dorážky po nájezdu tří na jednoho. Sparta se čtyři minuty před koncem poradila při oddechovém čase zřejmě o obranné taktice, neboť radost za remízu byla na hráčích s písmenem "S" na hrudi po základní hrací době patrná.

Od této sezóny zavedla Česká sledge hokejová liga samostatné nájezdy v případě nerozhodného výsledku po 45 minutách. Role favoritů se tím pádem rázem obrátily, vždyť karlovarští střelci dokázali reprezentačního gólmana Vápenku překonat poprvé až po dvou letech. Jenže za Spartu proměnil nájezd pouze Němec, Krupičku vychytal Janoušek a Zapletal trefil tyč. Proti Vápenkovi naopak neuspěl jen Berger, který nezpracoval puk. Hrbek se prezentoval přesnou střelou a Tomáš Kvoch ve třetí sérii rozhodujícím blafákem. Bod navíc si tak trochu překvapivě, ale za předchozí průběh zaslouženě, připsali karlovarští Žraloci.

Ohlasy trenérů:

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Připravovali jsme se na Spartu pečlivě, přesto dnes byla naše hra chaotická. Ztratili jsme bod, to je bez debaty. Kdyby Sparta dala gól jako první, kdo ví, jak by zápas vypadal. Na nájezdy jsem ale klukům věřil."

Karel Žižka (Sparta): "Dnes to byla moje trenérská premiéra ve sledge hokeji. Trénuji i normální hokej, takže jsem se musel trochu přeorientovat. Karlovarští byli dneska lepší, protože měli víc hráčů na střídání než my, nám dva hráči vypadli a dva ještě nejsou zatím schopni odehrát celý zápas. Domácí byli sehranější, ale my jsme byli bojovní a za to jsme si ten bod zasloužili. Zápas provázela určitá nervozita, která vznikla tím, že se Karlovarští dožadovali odpískání faulu, ale já říkám, že záleží na rozhodčím a jestliže rozhodčí nikoho nevyloučil, tak to faul nebyl. Byla smůla, že tam v tom souboji byla tyčka, ve sledge hokeji se nedá tak rychle vyhnout. Řekl bych, že samostatné nájezdy jsou dobrá věc, jsou spravedlivé. Ten, kdo je lepší, většinou v těch nájezdech vyhrává. To se projevilo i v tom třetím nájezdu, kdy karlovarský hráč byl relativně lepší, zkušenější a dal rozhodující gól. Náš brankář se mi sám přiznal, že to trošičku podcenil a čekal střelu nahoru."