HC Energie Karlovy Vary

Junioři Havířov tlačili, nakonec ale odešli s prázdnou

Junioři: HC Energie - HC Havířov 2:3 (2:1, 0:2, 0:0)
Po slibném začátku soutěže se zdá, že karlovarským juniorům dochází střelný prach. V duelu s Pantery byli po většinu zápasu aktivnějším týmem, brankově však svoji převahu vyjádřit nedokázali. Výborně chytající brankář hostů Šimko obstál i ve dvou dlouhých dvojnásobných přesilovkách Energetiků, překonat jej dokázal pouze Jan Topinka (na snímku) a Vít Budínský. Reportáž a ohlasy připravujeme.
Extraliga juniorů, 10. kolo, so 29.9.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Havířov
2:3
2:1, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 9. Topinka (Sláma), 14. Budínský (Dej) - 2. Bacul (Wrobel), 34. Maruna (M. Haas), 37. Říčka (Maruna). Rozhodčí: Rejthar. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Diváci: 85. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3
Karlovy Vary: Panec - Schmidt, Jemeljanov, Přindiš, Novák, Boguský, Tollinger, Zmeškal, M. Rohan - Šnajdr, Topinka, Záhora, Kellner, Chaljavin, Mareček, Sláma, Mistoler, Dej, Budínský, Kuběna, T. Rohan
Havířov: Šimko - Kudláček, Zientek, Vydra, Krutil, Zimmer, Kopel, Hruška, Jurčík - Maruna, Říčka, Wrobel, M. Haas, Majerek, Klimša, R. Haas, Mikula, Bacul, Ciupa

Komentář k utkání

Žádné úvodní oťukávání se ve střetnutí pátých Karlových Varů s šestým Havířovem nekonalo a v první třetině byly k vidění hned tři branky. O tu první se postarali aktivně hrající hosté hned ve druhé minutě. Po zaváhání hráče Energie na útočné modré ujeli Tomáš Wrobel a Lukáš Bacul na samotného obránce a druhý jmenovaný otevřel skóre.

Po této úvodní studené sprše začínali domácí pomalu nabývat herní převahy a dostávali se i do příležitostí. Ve čtvrté minutě mohl jít Sláma sám na brankáře, během dravého průniku mezi obránci si však posunul puk příliš daleko před sebe a nedojel jej včas. Při vyloučení Maruny a Wrobela pak Karlovarští hráli celou minutu v pěti proti třem, všem jejich pokusům ale vystavil stopku Marek Šimko. Havířovský gólman lovil puk ze sítě paradoxně až při standardním počtu hráčů na ledě, kdy jeho spoluhráči zapomněli hlídat Jana Topinku. Ten po Slámově pasu vystřihl ukázkový bekhendový blafák a vyrovnal na 1:1.

Do hry se Panteři mohli dostat při vyloučení Tomáše Rohana, poctivý výkon energetiků v obraně jim toho ale příliš nedovolil. Z další branky se tak radovali opět domácí. Dej po straně zavezl kotouč do pásma, natlačil se před Šimka, bekhendem jej rozhodil a z druhé vlny najíždějící Vít Budínský pohodlně skóroval do odkryté klece. Před koncem třetiny o sobě ještě dal vědět domácí brankář Saifr, když zneškodnil střelu přímo z buly i následnou dorážku Ciupy.

I po přestávce hra pokračovala v nastoleném trendu a většina akcí se odehrála před Šimkem. Výrazně tomu dopomohla i častá vyloučení havířovských hokejistů, kterým činil problémy aktivní forčeking domácích. V přesilovkách energetici ale možná až příliš spoléhali na střelbu od modré čáry, která evidentně Šimkovy problémy nedělala. Svěřenci trenéra Antonika tak promarnili i 71 vteřiny dvojnásobné přesilovky, kterou ještě prodloužilo Šimkovo úmyslné posunutí branky.

A přišel trest. Při Zmeškalově vyloučení se Havířovští ani nenamáhali s vytvářením přesilovkového deštníku, Jan Maruna jednoduše najel do kruhu, vypálil a vychladlému Saifrovi puk proskočil mezi nohama. O necelé tři minuty jej z druhého kruhu napodobil Robert Říčka, puk si tentokrát našel místo mezi betonem a tyčkou. Hosté rázem vedli a po akci ve čtyřicáté minutě mohli do kabin odcházet ještě veselejší. Situaci dva na jednoho však obětavým zákrokem zachránil domácí obránce Přindiš.

V kabině Energie muselo být dusno a po nástupu do třetí třetiny nebylo po mátožném výkonu z posledních minut ani památky. Začal boj karlovarských střelců s havířovským brankářem, ale Šimko byl k nepřekonání. Superšanci neproměnil Dej poté, co mu Kuběna od zadního mantinelu nahrál přímo před branku. Marné bylo i ostřelování branky při vyloučení Krutila za faul kolenem. Hrdinou zápasu se pět minut před koncem mohl stát Budínský. V oslabení prokličkoval mezi obránci, položil si gólmana, ale proti jeho bekhendu se v poslední chvíli vynořila lapačka. O pár minut později neuspěl Sláma se střelou z otočky a se skóre nepohnula ani závěrečná hra Energie bez brankáře.

Havířovští junioři se tak radovali z cenného vítězství nad tabulkovým sousedem, za které mohou děkovat především svému brankáři Marku Šimkovi. Energetiky o body připravila především špatná produktivita v přesilových hrách.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér Karlových Varů): Dnes prohráli, přestože jsme bojovali. Havířov hrál zodpovědně a organizovaně, zachytal jim brankář. Nám se nepodařilo využít dvě dlouhé přesilovky 5 na 3. Možná nám chybělo víc klidu, byli jsme v touze vstřelit gól až trochu moc zbrklí. Pokud vyloučení soupeře nedokážeme ztrestat, tak se takový vyrovnaný zápas těžko vyhrává.