HC Energie Karlovy Vary

Junioři si spravili náladu vysokou výhrou nad Třincem

Junioři: Energie - Třinec 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Po třech prohrách v řadě zvedli juniorští energetici hlavy a výrazným výsledkem si poradili s Třincem. Ačkoliv hra i skóre byly po první třetině vyrovnané, od druhé části zápasu převzali otěže zápasu karlovarští mladíci a v poslední třetině už jen navýšili skóre až na pětibrankový rozdíl. Významné slovo měli domácí obránci, kteří zaznamenali šest kanadských bodů, z nich hned tři ten z nejmladších. Martin Rohan válí za juniorku svou první sezónu, přesto byl proti Třinci s gólem a dvěma asistencemi výraznou postavou utkání.
Extraliga juniorů, 9. kolo, ne 30.9.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
6:1
1:1, 2:0, 3:0
Branky a nahrávky: 6. Kuběna (Budínský, Dej), 28. Rohan M. (Dej), 40. Budínský (Schmidt), 46. Přindiš (Boguský), 54. Zmeškal (Kuběna, Rohan M.), 60. Šnajdr (Zmeškal, Rohan M.) - 9. Potoček (Zeliska) . Vyloučení: 7:10, navíc Potoček (Třinec) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 70. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1.
Karlovy Vary: Panec - Schmidt, Jemeljanov, Přindiš, Novák, Boguský, Tollinger, Zmeškal, M. Rohan - Šnajdr, Topinka, Záhora, Kellner, Chaljavin, Mareček, Sláma, Mistoler, Dej, Budínský, Kuběna, T. Rohan
Oceláři Třinec: Boška - Kundrátek, J. Toman, Kania, Špaček, J. Raszka, Říman, Vojta, Rangl - Capcara, Hamrozi, M. Toman, Palička, Lucák, Potoček, Böhm, Martyčák, Ostřížek, Twardzik, Zeliska

Komentář k utkání

Hned úvod jako by naznačil hlad energetiků po třízápasovém bodovém půstu. Po zahajovacím buly se dral kupředu Budínský a když třinecký gólman Boška přerušil hru, z následného vhazování ten samý útočník zády k brance zaznamenal první ohrožení muže s maskou. Oceláři se osmělili ve 3. minutě, ve které si Panec připsal první zákrok proti Ranglově pokusu, celkově však byli v úvodu aktivnější domácí. Ti se také dostali na začátku 6. minuty do vedení, když Kundrátkovi při střele od modré odpadla čepal a brejk Budínského zakončil několikátou dorážkou v nastalém zmatku před brankovištěm Pavel Kuběna.

Inkasovaný gól hosty probudil a odměnu jim bylo vyrovnání díky bleskově využité přesilové hře. Vyloučený Mistoler se na led vracel už po devíti sekundách, ve kterých stihli Třinečtí vyhrát buly a Mário Potoček nadvakrát důrazně zakončit. Domácí se nadále snažili o aktivní hru, naráželi však na dobře organizovanou obranu svěřenců ex-vsetínského trenéra Kopřivy. Až v početní výhodě v 15. minutě se urodila pořádná šance po krásném založení přesilovkové akce v podání Topinky, ale proti Zmeškalově ráně se Boška zaskvěl perfektním semaforem. Jeden vynikající zákrok zahřál v první třetině i Pance, to když na začátku 19. minuty reflexivně vyrazil betonem ostrou a hlavně skrytou Kundrátkovu střelu.

Začátek prostřetí třetiny vypadal z třineckého pohledu hodně slibně, jenže Oceláři možností až 83 sekund dlouhé dvojnásobné přesilovky pohrdli. Po jediné střele na Pance se nechal vyloučit na 2+10 minut Potoček a v pokračujícím oslabení o jednoho muže už slavila úspěch karlovarská obětavost. Při osmi hráčích v poli málem strhl vedení na stranu Energie kapitán Zmeškal, jenže puk se mu po okružní jízdě kolem třinecké branky napovedlo do odkryté klece zasunout. Domácí povzbuzeni zvládnutým oslabením pokračovali v náporu, dost času přesně zamířit měl Budínský, ale Baška byl skvělou lapačkou znovu proti. Až ve 28. minutě nemohl nic dělat, protože příklep Martina Rohana v početní výhodě byl prudký i přesný.

Třinečtí nadále odolávali s chutí hrajícím energetikům a trpělivost jim mohla přinést růži v podobě vyrovnání, Panec měl však štěstí, že po jeho výletu z branky zakončoval Hamrozi jen nedůrazně a karlovarský gólman se stihl vrátit na své místo. Hosté dopláceli ve druhé třetině na častá vyloučení, série pěti menších trestů za sebou hovoří jasně. Domácí se v jednu chvíli nechali unést útočením a při krátké převaze dvou mužů nechali ujet do brejku Michala Tomana. Jeho zakončení však postrádalo lepší promyšlení a Panec vše vyřešil klidným rozklekem. Co domácí nedokázali v početní výhodě, dokázali paradoxně v početní nevýhodě a navíc v poslední minutě druhé třetiny. Po dlouhé době mohli hosté pomýšlet na vyrovnání v přesilové hře, ale ani varování v podobě spolupráce Kuběny s Budínským nebylo dost. A tak se v čase 39:20 Vít Budínský mohl radovat z využitého druhého pokusu v oslabení a z úpravy skóre na 3:1.

Třetí dvacetiminutovka se odehrála v poklidném duchu. Zahájil jí precizně připravenou šancí pro Deje Kuběna, první jmenovaný ale po přihrávce zpoza branky minul horní růžek. Na začátku 46. minuty však Petr Přindiš prostřelil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě, a utkání se už pak v podstatě dohrávalo. Mladší třinecký soubor nenašel síly ke zvratu, naopak Karlovarští si ještě více chtěli zlepšit chuť po třech porážkách. V 52. minutě se k odraženému puku dostal Mareček a jen držadlo Boškovy hole jej dělilo od páté branky. Tu dal nakonec příklepem z pravého kruhu Jan Zmeškal o dvě minuty později. A aby toho nebylo málo, změnil se záchranný odpal Jakuba Tomana z obranného pásma v 58. minutě ve dvouminutový trest za zdržování a dvě sekundy po návratu potrestaného hráče na led upravil dorážkou za bezmocného Bošku Martin Šnajdr na konečných 6:1 pro Energii.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Pro nás to byl hrozně těžký zápas, protože jsme předtím třikrát prohráli a prohrát počtvrté, to už by zavánělo nějakou nepříjemnou krizí. Kluci to dnes ale zvládli perfektně a to, co jsme si řekli, tak splnili. Snažili jsme se hrát celý zápas aktivně, nestahovali jsme se do nějaké defenzivy. Byla vidět velká vůle a určitě si kluci zaslouží pochvalu za tento zápas. Po předchozích prohrách jsme proházeli některé obranné dvojice a vyměnili jsme gólmana. Obránce jsme také upozorňovali, aby důrazněji stříleli a je vidět, že si to vzali k srdci."

Břetislav Kopřiva (Třinec): "Já si myslím, že výsledek sice vypadá výrazně pro domácí, ale průběh tomu neodpovídal. My jsme neproměnili některé šance a pak jsme v oslabení dostali góly. Podle mého názoru rozhodla přesilovka pět na tři, kterou jsme špatně sehráli. Tam se soupeř dostal nahoru a potom přidal ještě lacinou branku v oslabení. Doplatili jsme i na sérii vyloučených ve druhé třetině, tam se zápas zlomil. Vary se uklidnily, mají silné mužstvo, samé staré hráče, zatímco my máme mladé kluky."