HC Energie Karlovy Vary

Lup z Moravy: dvě výhry, pět bodů, první místo

Dvě vítězství a pět bodů si přivezli Žraloci z moravského tripu a poskočili díky tomu na první místo tabulky. Ve druhém kole České sledge hokejové ligy se utkali postupně s olomouckými Kohouty a zlínskými Sedícími Medvědy. V Olomouci sáhli karlovarští borci hluboko do zásobníku střelného prachu, čehož je důkazem výsledek 1:9 z pohledu domácích. O den později ve městě obuvi střelecký prach Žralokům trochu zvlhl, přesto vybojovali výhru 3:2 po samostatných nájezdech.

APA VČAS Olomoučtí Kohouti - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 1:9 (0:1, 1:3, 0:5)

Branky: 17. Keller (L. Geier) - 11. J. Berger (Kvoch), 16. J. Berger (M. Geier), 21. J. Berger (Kvoch), 23. J. Berger (M. Geier), 32. M. Geier (J. Berger), 38. Kvoch, 39. M. Geier (J. Berger), 42. J. Berger (Kvoch), 44. J. Berger (Kvoch). Rozhodčí: Novotná, Kratochvíl. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 30.

Olomouc: Hulín (od 31. Voženílek) - K. Veselý, J. Veselý, Staněk, Vaverka, Mlčák, Keller, L. Geier, Žíla, Brix, Beneš

Karlovy Vary: Janoušek - J. Berger, M. Geier, Nejedlý, Kvoch, Janko, Lindák, Jeřábek, Frous, Kašpar

Hned od úvodu se hosté usadili před domácím gólmanem Hulínem, kterého se ale dlouho nedařilo překonat i díky dobře postavenému břevnu, které trefil Michal Geier. Hra zpočátku poněkud postrádala tempo, a tak se skóre poprvé změnilo "až" v 11. minutě, kdy Kvochovu střelu odraženou od zadního mantinelu uklidil do branky Jiří Berger. Vzápětí unikl všem karlovarský Geier, ale Hulín byl tentokrát připraven. Když minutu před sirénou Jiří Berger neproměnil své sólo, zůstala již první třetina u výsledku 0:1.

Ve druhém dějství začali Žraloci výrazněji naplňovat roli favorita a nezabrzdila je ani trefa olomouckého Martina Kellera, který v 17. minutě využil volnosti před Janouškem. Ještě předtím totiž jen půl minuty po zahájení třetiny Jiří Berger protlačil puk u tyče podruhé do Hulínovy branky. Ve 21. minutě zvyšoval po perfektní souhře s Kvochem opět Jiří Berger a tentýž hráč pokračoval ve střeleckém koncertu o dvě minuty později po neméně skvělé přihrávce Michala Geiera. Kohouti se s postupem času oklepali a ve 26. minutě nebyli daleko od snížení, jenže Keller by po chybě žraločí obrany potřeboval před odkrytou brankou delší ruce. Ve druhé třetině se už ale skóre i přes množství dalších, zejména karlovarských šancí nezměnilo.

Pod dojmem jasného vývoje provedl trenér olomouce před poslední patnáctiminutovkou změnu na brankářském postu. Hulína vystřídal Voženílek a první gólman Kohoutů se zapojil do hry v poli. Rozjeté Žraloky už však nic nezastavilo. Michal Geier proměnil ve 32. minutě své sólo po levém křídle a kuriózní gól si o pět minut později připsal Tomáš Kvoch. Jeho střela ze středního pásma zapadla za Voženílka bez povšimnutí většiny aktérů na ledě a až po několika sekundách se ze střídaček ozval první nesmělý hlas "gól." Ve 40. minutě se připomněl Nejedlý přestnou trefou do tyče, skórovat mu však nebylo dopřáno. Narozdíl od Jiřího Bergera, jehož dvě střely z dálky po přihrávkách dvorního asistenta Kvocha uzavřely brankový účet na konečných 1:9.

Ohlasy po utkání:

Ondřej Kubát (asistent trenéra Olomouce): "Porážku jsme očekávali a nastoupili jsme proto s jasnou taktikou, po třech inkasovaných gólech prostřídat všechny hráče ze širšího kádru. V první třetině jsme se ještě zuby nehty drželi, i když i tam už vypadal zápas z pohledu hry jednoznačně. Ve třetí třetině, kdy jsme vyměnili gólmana a dali příležitost ostatním hráčům, už bylo vše jasné."

Jiří Berger (Karlovy Vary): "Utkání mělo asi očekávaný průběh. Myslím si, že jsme si všichni dobře zahráli a můžeme být spokojeni s naší hrou. V první třetině jsme se sice trošku trápili, ze začátku nám tam nespadlo několik šancí, ale rychlý gól z úvodu druhé třetiny nás postavil na nohy. Od poloviny si naše hra začala sedat, začalo nám to tam padat a zbytek se dohrál v klidném tempu."

Hamé Sedící Medvědi Zlín - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 2:3 sn. (0:1, 2:1, 0:0)

Branky: 16. Šojdr, 29. Sigmund (Hábl) - 10. M. Geier (J. Berger), 28. Nejedlý, rozhodující nájezd Nejedlý. Rozhodčí: Wesley - Pelant, Knap. Bez vyloučení. Diváci: 40.

Zlín: Molek - Hornich, Stodůlka, Fojtík, Julina, Herink, Derka, Šojdr, Sigmund, Hábl, Palát

Karlovy Vary: Janoušek - J. Berger, M. Geier, Nejedlý, Kvoch, Janko, Lindák, Jeřábek, Frous, Kašpar

Ani ve Zlíně se Žraloci nerozpakovali a okamžitě po úvodním vhazování se vrhli do útoku. Důkazem je Bergerovo vysunutí Michala Geiera a jeho střela nad horní tyč už v osmé sekundě. Domácí gólman Molek se měl v příštích minutách co ohánět, zejména při pokusech aktivní dvojice Berger - Kvoch. Janoušek v brance Karlových Varů zasahoval poprvé v 9. minutě, v níž Šojdr "našel" puk pod sebou a vyzkoušel postřeh muže s maskou. Jen co se však rozeběhla 10. minuta, rozšířila se PSG arénou karlovarská radost. Jiří Berger vyslal do brejku Michala Geiera a pak už mohli se spoluhráči oslavit přesnou mušku nejlepšího českého juniora předloňské sezóny. O pouhou půlminutu později si oba útočníci akci zopakovali jako přes kopírák, ovšem tentokrát se smál po úspěšném zákroku Molek. V závěru třetiny se ještě jednou připomněl Sedící Medvěd Šojdr, ale Janoušek byl pozorný. V první třetině byli aktivnější Žraloci, více než jednu branku však nevytěžili.

Což se ukázalo jako klíčové okamžitě po přestávce. Po buly napřáhl ve středním pásmu Radim Šojdr a puk se v čase 15:14 k překvapení všech zatřepetal až v síti za Janouškovými zády - 1:1. Žraloci se nechtěli s nečekaným úderem smířit a vrhli se do útoku, Molka však ostřelovali neúspěšně jen z větší dálky. Ani Zlínští nechtěli zahálet a kolem 26. minuty se usadili před Janouškem. V největší šanci se ocitl Palát, před poloprázdnou brankou však pod sebou příliš dlouho hledal puk. O to víc ho musela zmařená šance mrzet, když v polovině 28. minuty domácí obrana vyrobila hrubku v rozehrávce ve svém pásmu a pro Luboše Nejedlého nebyl problém lehce získaný kotouč poslat po ledě za Molka. Ani tentokrát ale radost Žralokům příliš dlouho nevydržela. Za pouhých 29 sekund ideálně našel Hábl z rohu Daniela Sigmunda a ten z prostoru mezi kruhy namířil přesně ke vzdálenější tyči - 2:2. Závěr třetiny nabídl dramatickou podívanou. Nejprve Molek podržel remízový stav proti Nejedlého ráně z kruhů, vzápětí unikal k Janouškovi Hábl, byl ale ještě včas zastaven vracejícím se Bergerem. Žraloci ovšem nedokázali jednoduše odpálit puk od své branky do bezpečí a mohli děkovat jen štěstěně, že Palát nedorazil do prázdné branky.

Třetích patnáct minut se odehrálo se zcela vyrovnanou bilancí. Zpočátku byli aktivnější hosté, při jejichž tlaku byl Háblův ofsajd v samostatném úniku jen výjimkou. Jenže když se neujala žádná ze střel z hokejky Bergera ani několik dorážek Frouse, převzalo iniciativu domácí mužstvo. Poslední tři minuty měl Janoušek největší podíl práce za celé utkání. Musel vyjet z branky proti brejku Fojtíka a zlínský kapitán ještě pořádně pohnul nervovou soustavou všech aktérů, když dvacet sekund před koncem odrazil o Bergera kotouč přesně do Janouška. Na rovnovážném skóre už se však nic nezměnilo a po 45 minutách svítila na ukazateli skóre spravedlivá remíza. O majiteli bodu navíc musely podle novinky v pravidlech rozhodnout až samostatné nájezdy. Za domácí stranu neuspěl proti Janouškovi Šojdr ani Julina, naopak vyceněné žraločí zuby na dresech Nejedlého a Bergera asi zastrašily Molka natolik, že dvakrát kapituloval, a tak se dva body za výhru 3:2 stěhovaly do kufru autobusu karlovarské výpravy.

Ohlasy po utkání:

Jan Matoušek (Zlín): "S jedním bodem nejsme spokojeni, protože jsme neproměňovali vyložené šance. I když jsme plnili pokyny trenéra, nedařilo se nám. Jinak si myslím, že herně bylo tohle utkání vyrovnané. Na Karlovy Vary máme smůlu, tak jsme to dnes tím bodem alespoň prolomili."

Luboš Nejedlý (Karlovy Vary):"Se dvěma body jsme určitě spokojeni, i když se třemi bychom byli spokojenější. Zápas byl ale vyrovnaný, chvíli jsme útočili my, chvíli Zlín. Sám sebe jsem určitě potěšil proměněným nájezdem."

Ostatní výsledky 2. kola

Zlín - Sparta 1:2 sn.
Kolín - Č. Budějovice 5:0
Olomouc - Sparta 0:5

Průběžná tabulka

1. Karlovy Vary   3 1 2 0 0 14:4   7
2. Kolín          3 2 0 1 0 11:4   7
3. Zlín           4 1 1 2 0 11:10  7
4. Sparta Praha   3 1 1 1 0  8:3   6
5. Olomouc        4 1 0 0 3  5:19  3
6. Č. Budějovice  3 0 0 0 3  4:13  0