HC Energie Karlovy Vary

Stále jsme věřili, říká znovuzrozený kanonýr Kumstát

Mimořádné představení vedoucích týmů extraligové tabulky se proměnilo v nečekanou přestřelku. V ní se nakonec i díky skvěle zvládnutému penaltovému rozstřelu radovali energetici. Dvě trefy ještě v základní hrací době zvládnul nastřádat Petr Kumstát a rázně tak pokračoval ve svých výborných výkonech z posledních zápasů.
Hlavní hvězdou mimořádně atraktivního duelu se stal karlovarský dlouhán Petr Kumstát. Dal dva góly a výraznou měrou přispěl ke dvěma bodům pro svůj tým. Po zápase zářil štěstím. „Jeli jsme si sem pro body a to se nám povedlo. Věřili jsme v zisk i za stavu, kdy jsme prohrávali. Bojovali jsme a zasloužili jsme si to,“ tvrdil nadšeně ještě předtím, než byl týmem vtažen do kabiny, aby si vychutnal zasloužený vítězný pokřik.

Když se vrátil, pokračoval. „Byl to výborný zápas a musel se líbit. Myslím si, že remíza byla naprosto spravedlivá pro oba týmy. My jsme pak byli šťastnější na nájezdy.“ Utkání mělo být soubojem brankářů. Postavili se proti sobě Lukáš Mensator a Roman Turek. Jejich souboj skončil v základní hrací době nerozhodně, ale v úvodu se zdálo, že se bude radovat spíše karlovarský gólman, protože do desáté minuty pustil Turek dvě branky a tu první dal právě Kumstát.

„Najížděl jsem si z levé strany, měl jsem trochu víc prostoru, zamířil jsem na zadní tyčku,“ ličil momenty prvního gólu. „Pak sem to zkusil a trefil jsem to dobře.“ I druhý gól padl po nájezdu z levé strany ledové plochy. Jak sám Kumstát přiznal, zkouší to takhle často, i když přímo naučené to nemá. „Přetlačil jsem obránce, využil své výšky a povedlo se mi to tam nějak dotlačit,“ usmíval se.

Hostující celek dal brankáři Turkovi pět gólů. To byla porce, kterou českobudějovický gólman častokrát neinkasuje. Už před zápasem tvrdil Lukáš Mensator, že nějakou fintu poradí střelcům trenér brankářů Pavel Kněžický. A poradil. „Něco nám říkal a jeho rady jsme si vzali k srdci. Jenže na ledě to je pak vždycky všechno jinak. Záleží na konkrétní situaci,“ vysvětloval Kumstát. Tentokrát to jeho týmu vyšlo. Se štěstím a výborným Mensatorem přečkal prodloužení a v nájezdech se radoval. Díky tomu si upevnil druhou příčku, kterou okupuje po první čtvrtině soutěže za hokejisty HC MOUNTFIELD. Za týmem, jenž dokázal na jeho ledě porazit.


Nejen Petr Kumstát měl výrazný podíl na úspěchu karlovarského klubu na jihu Čech. Stejně jako v dalších zápasech se tým spoléhal i na gólmana Lukáše Mensatora. Dostal sice pět branek během základní hrací doby, ale hodně velkých šancí také chytil. Svůj podíl na vítězství však sám po zápase nepřeceňoval. „Díky patří hlavně celému manšaftu, že jsme se dokázali vrátit ve třetí třetině do hry,“ tvrdil po utkání skromně.

Už před utkáním se skloňovalo, že zápas bude soubojem dvou brankářských osobností – soubojem mezi Romanem Turkem a Lukášem Mensatorem. Po šedesáti minutách byl souboj nerozhodný. V prodloužení a při nájezdech zvítězil Mensator. Hlavně na začátku prodloužení výrazně podržel svůj tým, když ustál palbu českobudějovických hráčů, kteří hráli přesilovku. „Hráli jsme oslabení a bylo tam toho docela dost. Ustáli jsme to, něco jsem chytil. Aspoň jsem přiložil ruku k dílu a vrátil to klukům za tu základní hrací dobu, kdy jsem pustil pět branek,“ usmíval se při odpovědích na otázky novinářů. Další velká chvíle varské opory přišla při nájezdech. Zatímco domácí Turek Řezníčkův pokus nezkrotil, Mensator v souboji se Šimánkem vyhrál. Kličku domácího ostrostřelce vystihl a když si počkal i na rozhodnutí videorozhodčího, mohl se radovat. „Byl jsem si celkem jistý. Ruku jsem tam měl a opravdu jsem s ní nehnul. Ruku jsem měl před tyčkou. Je pravda, že koš lapačky tam ještě nějaké centimetry má, ale nevěřil jsem tomu, že by byl puk za čarou,“ popsal celou situaci. Zatímco on nájezd chytil, Roman Turek nestačil ani na další dva pokusy Bílka a Košťála.

To rozhodlo. Karlovarský brankář však spoluhráčům neradil, jak by mohli vyzrát na českobudějovického gólmana. „Neříkal jsem jim nic. Myslím si, že na takového brankáře ani nejde nic poradit. Je to mistr světa, vítěz Stanley Cupu. Co na něj chcete vymejšlet? Kluci si s tím ale poradili a je to super,“ vysvětloval. Karlovy Vary jsou po první čtvrtině soutěže na druhém místě, ale v jednu chvíli byly i první. To když vedly už dva nula nebo taky pět čtyři. Nakonec jsou druzí, ale Mensatora to nijak nemrzí. „My se nekoukáme po první nebo třetí příčce, ale chceme body sbírat postupně. Chceme se pohybovat někde kolem šestky a postoupit už konečně do play-off, protože si myslím, že Vary si to už konečně zaslouží.“


Lukáš Mensator po utkání v Českých Budějovicích

Související články