HC Energie Karlovy Vary

Čtvrtý gól jsme dostat neměli, přiznává trenér Venera

Karlovarští hokejisté prožili v pátek s Pardubicemi utkání plné obratů, skvělých i temných momentů, osmi branek v základní hrací době a nakonec i s napínavou sérií trestných střílení. Vše ale vedlo jen k zisku jediného bodu. Trenér Energie Zdeněk Venera (na snímku) po utkání chválil výkon soupeře, přesto přiznává, že jeho svěřenci měli náskok ze druhé třetiny udržet.
Hlavní trenér karlovarských hokejistů Zdeněk Venera poměrně obsáhle a přiznává, že i přes kritickou chvilku v polovině utkání měl jeho výběr vedení 4:3 po čtyřiceti minutách udržet. „Vyšel nám úvod utkání, brzy se nám podařilo skórovat a byla tam i šance na zvýšení náskoku. Bohužel se nám nepovedlo jít do dvoubrankového vedení a naším prvním oslabením se to celé jakoby zlomilo. Trochu jsme přestali hrát, Pardubice byly aktivnější a rychle vyrovnaly. Za stavu 1:3 už to s námi vypadalo dost špatně, ale podařilo se nám otočit na 4:3. Ve třetí třetině hrál soupeř velmi dobře, ale přesto jsme ten čtvrtý gól dostat neměli a vedení si měli pohlídat. Oproti posledním dvěma zápasům jsme udělali příliš mnoho chyb v obraně. Remíza po šedesáti minutách byla asi spravedlivá. Nájezdy nám dnes nevyšly, takže je z toho bohužel jen jeden bod,“ lituje padesátiletý trenér.

Kuriózní situace se udála ve 14. minutě utkání. Karlovarský bek Jakub Grof napřáhnul ještě před modrou a jeho projektil rozbil plexisklo za brankou Jána Lašáka. Hra byla na čtvrthodinu přerušena. „Zdálo se mi, že do té doby všechny pětky bruslily dobře, zápas měl tempo. Ale první třetina trvala místo třiceti minut padesát, takže to možná mohlo mít na zbrždění tempa vliv. Vymlouvat se na to ovšem nemůžeme, obě strany to měly stejné,“ nezpozoroval zásadní vliv nepříjemné události na další průběh utkání.

Určitý rozdíl v herním pojetí obou celků byl patrný při přechodu středního pásma. Zatímco hosté forčekovali hluboko v útočném pásmu, energetikům se pardubické nálety tak úspěšně rozrážet nedařilo. „Pardubice mají velice kvalitní mužstvo, mají kvalitní útočníky, přestože dnes nehrály v kompletní sestavě. My jsme možná pod dojmem posledních zápasů trochu polevili. Velký podíl na tom má ale velmi dobrý výkon Pardubic,“ znovu chválí výkon Východočechů.

Přestože měly oba celky v závěru normální hrací doby možnost strhnout vítězství na svou stranu, nakonec muselo rozhodnout prodloužení, respektive penaltový rozstřel. Do prodloužení tentokrát vstoupily Karlovy Vary jen se dvěma útočníky. „Je to jak kdy. Dneska obranná činnost trochu vázla a kdybychom hráli jenom s jedním obráncem, tak by to asi nebylo úplně dobré. Chtěli jsme vsadit spíše na to, abychom gól nedostali,“ vysvětluje taktiku pro nastavenou pětiminutovku.

Přestože energetici měli v utkání příležitost k sedmi přesilovým hrám, ani jedna ze vstřelených branek v početní výhodě nepadla. „V posledních zápasech nám přesilovky skutečně nejdou. Někdo říká, že je dobré v takové situaci trénovat do zblbnutí, někdo zase, že je lepší se na přesilovky vykašlat a trpělivě čekat, až to zase přijde. Je pravda, že v poslední době to není ono, ale na druhou stranu s padesáti vstřelenými brankami v početních výhodách jsme stále na špici v extralize. Asi to chce zase trochu trpělivosti, přesilovkám se věnujeme, zatím bohužel bez nějakého efektu,“ zamýšlí se nad aktuální bolestí svého celku někdejší vynikající obránce.

Po dlouhé době se do hry opět vrátil Milan Kraft. V předchozím duelu na ledě Českých Budějovic udržel Energii proměněnou penaltou ve hře o prémiový bod. Dnes se sice v podobné situaci netrefil, v průběhu hry ale patřil k vítanému oživení útočné hry Západočechů. Trenér Venera jeho přínos pro tým potvrzuje, zároveň nechce nasazování klíčového centra do plného vytížení uspěchat: „Zapojení do hry nezáleží na tom, v jaké hraje lajně. Dneska nastupoval ve čtvrté řadě a určitě hrál hodně. Jsme ale pochopitelně trochu opatrnější. Po šesti týdnech začal pár dní trénovat a zranění si obnovil. I z toho důvodu chceme, aby začínal pomaleji. Nechceme na něj nakládat všechny přesilovky a oslabení. Věřím, že ta sezóna pro nás bude ještě dlouhá a my jej budeme určitě potřebovat.“

Na křídle Kraftovy, dnes čtvrté, formace se v pátek prezentoval dravým výkonem slovenský mladíček Rastislav Dej. Úvodní branka utkání byla z velké části právě jeho zásluhou: „Jsme s ním maximálně spokojeni. Samozřejmě od něj nyní nemůžeme očekávat, že bude rozhodovat zápasy. Ale tu úlohu, kterou má, plní perfektně a do budoucna bude pro Energii velice platným hráčem. Je to určitě příslib.“

Karlovarské hokejisty čeká v následujících dnech mimořádně náročné turné po stadionech soupeřů. V rychlém sledu navštíví Třinec, pokračování je pro ně nachystáno ve slávistické Sazka aréně a nakonec se mohou těšit i na podkrušnohorské derby v Litvínově. „Víme, že nás čeká těžká série. Na druhou stranu jsme zápasy venku neodehráli v poslední době špatně. Mužstvo udělá vše pro to, aby v těchto zápasech nějaké body získalo. O šestku chceme pořád bojovat,“ zakončuje pohledem do budoucnosti nejúspěšnější trenér novodobé karlovarské historie.