HC Energie Karlovy Vary

Junioři: V derby byl lepší Lasselsberger

HC Energie - HC Lasselsberger Plzeň 3:5 (0:1, 1:2, 2:2)
Odvěký rival Energie zavítal do Karlových Varů, tentokrát na mládežnické úrovni. Že půjde o tvrdé derby, bylo očekávané. Od prvních chvil se šlo do boje o vítězství s pořádnou vervou, ale lepší začátek, od kterého se odvíjel celý zápas předvedla Plzeň. První skórovala a vedení si i přes velikou snahu energetiků udržela až do konce. Na vstřelení tří branek Energie se nejvíce zasloužil Jakub Mareček (na snímku), který dva góly sám zařídil a na třetí přihrál Tomáši Slámovi.
Extraliga juniorů, 37. kolo, pá 18.1.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
3:5
0:1, 1:2, 2:2
Branky a nahrávky: 8. Rutta (Zeman), 22. Kovář (Sýkora), 26. Sláma (Mareček), 33. Vild (Jindra), 45. Kovář (Jeřábek), 46. Mareček (Schmidt), 47. Kubalík (Jindra), 51. Mareček.
Karlovy Vary: Panec, Hruška, Schmidt, Přindiš, Novák, Tomeček, Boguský, Tollinger, Zmeškal, Rohan, Šnajdr, Topinka, Záhora, Kuběna, Mareček, Sláma, Mistoler, Majer, Budínský, Kroupa, Rohan.
Plzeň: Francouz, Rückl, Hucl, Šustr Zeman, Rutta, Špiler, Jeřábek, Jindra, Novák, Kocman, Sýkora, Šimek, Pitule, Trojan, Kovář, Benedikt, Vild, Kubalík, Stránský, Lev, Šimán.

Komentář k utkání

Utkání začalo svižně a tvrdě, ostatně jak je u soubojů mezi těmito dvěma týmy zvykem. A tím pádem byla i snaha přehrát soupeře daleko větší. Plzeň nastoupila sebejistě a předváděla arogantní hokej. Taktéž energetici se nechovali jako zakřiknutí začátečníci. Bylo co pozorovat. Stav byl dlouhou dobu nerozhodný a nebýt plzeňské přesilovky, asi by i ještě chvíli stav 0:0 platil. Ale Rutta v osmé minutě využil varského oslabení a skóroval. Šikovně najel před bránu a zpracování přihrávky od Zemana už nebylo problémem. Od této situace se později odvíjel celý zápas. Lasselsberger byl od tohoto okamžiku vždy o krůček napřed. Zbytek první části se energetici snažili zaměřit na vyrovnání, jenže nedařilo se, snaha ztroskotala vždy při zákrocích plzeňského gólmana.

Druhá třetina přinesla gól hned na samém začátku. Ovšem nikoliv vyrovnávací. Úspěšným střelcem byl opět Plzeňan, a to Kovář Posílil tak jistotu v kranflecích svého týmu. Jisté zaskočení šlo na týmu z Varů zpozorovat, ale mít trpělivost se vyplácí. Po pár pokusech se konečně i Varští trefili, když Tomáš Sláma dojel před bránu a odpálil kotouč do sítí. Plzeň tlačila na vedení od začátku a také vedla. Proto jí první soupeřova branka nijak nezaskočila, spíše naopak. Jako odpověď byla pojatá třetí trefa Lasselsbergeru od Vilda. Nic na plat, Plzni se dařilo lépe, Plzeňští byli všude a z každého zákroku něco vytěžili. Ale nelichotivého stavu se energetici nelekali, stále předváděli tvrdou hru, byť se jim nedařilo uchránit si bránu.

A tím pádem se ve 3. třetině nemuselo chodit daleko pro důkaz, že nelichotivý stav může být ještě nelichotivější. Rozdíl mezi počtem branek na jedné straně a na straně druhé se prohloubil o další střelu, Kovář zařídil svou druhou a týmovou čtvrtou branku, čímž asi definitivně upevnil vedení svého mužstva. Toho už měli energetici určitě dost a bylo potřeba nějak vyřešit situaci a když nevyhrát, tak alespoň se ctí. Nastala asi nejhokejovější část zápasu, protože oba týmy hrály ze všech sil a rozmezí mezi jednotlivými brankami bylo dost krátké. Ve 46. minutě přišla řada po chvíli také na Energii, když si Mareček poradil jak s obranou, tak s gólmanem. 2. gól Energie byl na světě, ale stále dva na soupeře chyběly a vypadalo to, že už chybět budou do konce a ne jen dva. Popáté a naposledy ujistil o vedení Plzně Kubalík. Energie se ale jen tak s porážkou nechtěla smířit a předváděla to hodně. Jako důkaz posloužila poslední střela zápasu Marečka, který z mezikruží jasně a zřetelně trefil branku. I přes velikou snahu karlovarského mužstva nakonec Lasselsberger zvítězil. Jestli právem či neprávem nelze říci, ale asi byla Energie trošičku méně důrazná, než Plzeň.