HC Energie Karlovy Vary

Dlouhou remízu rozsekl až v prodloužení Šlégr

HC Litvínov - HC Energie 1:0 (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Kdo čekal od podkrušnohorského derby Energie s Litvínovem pořádnou řežbu a gólové přestřelky, byl asi trochu zklamán. Všechny tři třetiny se odehrály bez jediné branky. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a i díky tomu docházelo na časté nepřesnosti. Do zápasu vkročili lépe energetici, kteří překvapili domácí mužstvo aktivní hrou, od začátku hráli ofenzivně, dobře napadali a jediným hráčem Litvínova, který byl ve větším kontaktu s kotoučem byl gólman Franěk. Po chvíli se litvínovští hráči oklepali z úvodního nátlaku hostů a společně se soupeřem vytvořili skvělé tempo hry. Jen góly stále scházely a to hlavně díky vynikajícím zákrokům obou brankářů. Muselo dojít na prodloužení, kde se podařilo Litvínovským po více jak šedesáti minutách prostřelit celou dobu excelujícího Lukáše Sáblíka. I přes pochmurnou tečku hry zůstává Lukáš Sáblík hvězdou číslo 1 karlovarského týmu v dnešním zápase. Hvězdou u Litvínovských se stal Jiří Šlégr, jenž rozhodl zápas ku prospěchu svého mužstva.
O2 extraliga, 43. kolo, ne 20.1.2008, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
1:0p
0:0, 0:0, 0:0 - 1:0
Branka: 63. Šlégr. Rozhodčí: Mikula - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 6425.
Litvínov: Franěk - Šlégr, L. Poživil, Švarný, O. Poživil, Skuhrovec, Vobořil, Punčochář, Tůma - J. Černý, Reichel, Lukeš - Kubinčák, Jenáček, Trávníček - Tomas, Benda, Bahenský - Sklenička, Rindoš, Machulda
Karlovy Vary: Sáblík - Jiří Hanzlík, Dobroň, Řezníček, Mudroch, Duben, Němec, Ustrnul, Grof - Košťál, Skuhravý, Kumstát - Hluchý, Bílek, Pech - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Skladaný, Kraft, Dej

Komentář k utkání

Energie letos opět bodovala bez vstřelené branky. Zimní stadion Ivana Hlinky viděl další podkrušnohorské derby. Týmy i tábory fanoušků na sebe byly hodně nažhavené a od prvních minut byl k vidění atraktivní útočný hokej, ale když se po dvou stoprocentních gólovkách Bílka a Kristka skóre neměnilo, oklepali se i útočníci domácích. V úvodní třetině byla nejaktivnější první řada v čele s Reichelem. Oba brankáři však dokázali udržet čisté konto, když si domácí Franěk připsal 13 zákroků a karlovarský Lukáš Sáblík 12. Příjemným překvapením pro oba trenéry a 6450 diváků byl počet vyloučených. V první třetině zůstala vrátka na obou stranách zavřená. Hrálo se tvrdě, ale v duchu fair-play.

V druhé třetině hra podstatně přitvrdila a rozhodčí Mikula už začal i vylučovat. Energie hrála v oslabení vícekrát, ale paradoxně ji to vyburcovalo k lepším výkonům. Nejaktivnější bylo útočné trio kolem Kumstáta, ale herní převahu měla Energie jako celek. Tato převaha se následně promítla do počtu zásahů brankářů, když Sáblík zasahoval čtyřikrát a jeho protějšek zaznamenal 12 zásahů. Kouzlo domácího brankáře zůstalo neprolomené i po sólovém nájezdu Procházky, který trefil pouze nastavenou lapačku. Přes následný mohutný tlak Energie se šlo i podruhé do kabin za stavu 0:0.

Třetí dvacetiminutovka začala stejně jako předchozí dvě. Karlovarští se do útoku vrhli ihned po příchodu z kabin a ve 42. minutě si zahráli krátkou přesilovku 5 na 3 a následně 5 na 4. Další drtivý tlak hostí následoval i po skončení početní výhody a domácí se dostávali do šancí pouze v přesilových hrách. Po jedné takové ulej do další šance Košťál, ale neuspěl. V následné akci lapil Franěk i pokus Pecha. V 53. minutě měla Energie k dispozici více než minutu hry 5 na 3, ale množství střeleckých pokusů šlo mimo branku. Domácí přestáli toto oslabení, ale stálo je to mnoho sil. Poslední pětiminutovka byla zcela v režii Karlových Varů. Franěk ale jako již tradičně tasil jeden zákrok za druhým. Ofenzivy obou celků už šetřily síly na prodloužení a posledních 10 vteřin se dokonce ani nedohrálo, když se Řezníček kývnutím hlavy za vlastní brankou dotázal Reichela, zda ho hodlá napadat a ten za pískotu diváků jasně odpověděl a odjel směrem ke středovému kruhu.

Prodloužení přineslo poněkud opatrnější hokej než základní hrací doba a 2 minuty pokračovalo zoufalé snažení obou útoků o zápis do listiny střelců. Když se tedy nedařilo útoku pustil se na steč Jiří Šlégr, vypíchl kotouč ve skrumáži u hrazení a vypálil na Sáblíka. Brankář Energie dokázal jeho střelu vytěsnit, ale domácí bek byl první i u odraženého puku a po 63. minutách rozvlnil síť za bezmocným Sáblíkem.

Karlovy Vary si tak vezou z venku jeden bod, již sedmý ze 3 zápasů na půdě soupeře, ale vzhledem k počtu šancí a celkovému průběhu utkání neskrývala hostující střídačka určité zklamání.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (Litvínov): "Byl to jeden z našich nejtěžších zápasů. Soupeř dobře bránil i nebezpečně útočil. Vyhráli jsme šťastně, ale dva pro nás důležité body se počítají."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Určitě to bylo zajímavé utkání, chyběly však branky. Nám se nedařilo v koncovce tak jako v minulých zápasech. Bod je proto pro nás maximum."

Fotogalerie

Související články