HC Energie Karlovy Vary

Tradice padla, karlovarští Žraloci mají zlato!

Nowaco Sharks - Sparta 1:0 (1:0, 0:0, 0:0). Konečný stav série: 2:1.
AKTUALIZOVÁNO O REPORTÁŽ. Branka Michala Geiera a především obrovská vůle celého týmu po vítězství rozhodla třetí finálové utkání sledge hokejové ligy. Po výsledku 1:0 přehráli Žraloci obhájce titulu celkově 2:1 na zápasy a zalouženě se radují z prvního titulu v historii. Fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branky: 5. M. Geier (J. Berger). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Rozhodčí: Pelant - Wesley, Nídl. Diváci: 200. Střely na branku: 25:7. Průběh utkání: 1:0.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Janoušek - Kvoch, Hrbek, Frous - J. Berger, M. Geier, Nejedlý, T. Berger, Lindák, Janko, Jeřábek.

Sparta Praha: Vápenka - Z. Krupička, Němec, Zikmund, Zapletal, J. Krupička, Hamák, Würtherle.

Sparta poučena z předchozích sobotních nezdarů nevymyslela elektrickou kytaru, ale snažila se od počátku rozhodujícího finále o aktivní pojetí hry a vstřelení vedoucí branky. Petr Janoušek si připsal první zákrok proti Zdeňku Krupičkovi už po patnácti sekundách hry, ale ze strany hostů to bylo vše, co z úvodního náporu vytěžili.

Žraloci po dvou minutách otočili směr hry a převzali taktovku. Po prvním zahřívacím zákroku se Vápenka pasoval do role zachránce a Tomáše Kvocha, pečlivě mířícího při dostatku času z prostoru mezi kruhy, vychytal okrajem své lapačky. Bezgólový stav ale vydržel jen další necelou minutu. Do útočné třetiny se vřítila dvojice Michal Geier a Jiří Berger, první jmenovaný prokázal v přehuštěném brankovišti dostatečný důraz a v čase 4:53 rozjásal bílé mužstvo i většinu z dvou stovek diváků.

Pražané odpověděli rychle, když po buly ve středovém kruhu tvrdě vystřelil od modré čáry Němec, ovšem jeho razantnímu pokusu chyběla přesnost. První třetina se poté dohrávala prakticky jen před Vápenkou. Ten zlikvidoval Geierovu střelu z pravého kruhu po chybě Jiřího Krupičky i sólový nájezd Jiřího Bergera ve vlastním oslabení v 9. minutě. Hosté hráli rychle po sobě dvě přesilové hry, ale kromě krátkého pobytu v útočném pásmu více nevyprodukovali. To Žraloci při vyloučení Jiřího Krupičky kousali mnohem více a puk povalující se před odkrytou brankou neskončil uvnitř jen díky obětavě bojujícímu Zikmundovi a "krátkým" rukám dorážejícího Nejedlého.

I prostředních patnáct minut se neslo ve stejném duchu, jako většina první třetiny. Ojedinělé střelecké pokusy Sparty končily mimo branku, mnohem častější a nebezpečnější karlovarské pokusy roboticky likvidoval Michal Vápenka. V 18. minutě překazil kombinaci na pětníku v podání Nejedlého a Jiřího Bergera, ve 21. minutě nastavil Geierově střele masku a o další tři minuty později zachytil ne zcela povedené zakončení úplně osamoceného Kvocha.

Svou největší šanci si hosté vytvořili v polovině 28. minuty. Celý zápas pečlivě hlídaný Zdeněk Krupička se i přes těsnou obranu protlačil do pravého kruhu a Janoušek musel vyrazit první více nebezpečný puk. A když v závěru třetiny Jiří Berger z úhlu a bezprostřední blízkosti rozvlnil jen boční síťku, panoval i půlhodině hry nejtěsnější stav 1:0.

Sharks zahájili třetí dějství v početní výhodě, ale neprosadili se a málem přišel trest. Po chybě v rozehrávce mohl jít sám na Janouška Zikmund, jenže před modrou čárou zapomněl puk a sám sebe vystavil ofsajdu. Hosté mohli pomýšlet na vyrovnání ve své přesilovce, když po pěti minutách musel s menším trestem ze hry Jiří Berger. Výsledkem hráčské převahy byla ovšem jen dvě žalostná zakázaná uvolnění.

Trápení svých svěřenců už nemohl dál pozorovat trenér Žižka, a tak si netradičně šest minut před koncem třetiny vybral oddechový čas. Ani čerstvé pokyny však příliš nepomohly, protože do rychlého kontru ujel Geier a jeho pobídku zakončil Jiří Berger tvrdou ranou mimo vzdálenější tyč. Hosté dostali ještě jednou možnost hrát v pěti proti čtyřem, ale Zapletalův skákavý pokus z vlastního obranného pásma jen dokazoval, jak obtížně se Sparta prosazovala.

Žraloci ani s přibývajícím časem neměnili taktiku a podle hesla "nejlepší obrana je útok" dál zatápěli před Vápenkou. Na Michala Geiera zívala 70 sekund před koncem prázdná polovina branky, ale po delším zpracovávání puku se stihl hostující gólman přemístit. Stejný karlovarský útočník trefil v poslední minutě v nadějné pozici jen Vápenkovu sledge. Mrzet ho to však nemuselo, protože parta v bílých dresech i tak díky jeho vítěznému gólu z 5. minuty dokráčela k premiérovému titulu mistra České republiky ve sledge hokeji!

Završilo se tak pětileté úsilí, během kterého se sledge hokej v Karlových Varech vyšplhal od úplných začátků až na vrchol. Práce všech zainteresovaných kolem SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary si proti určitě zaslouží respekt.