HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Další stupínek zdolán, chybí už jen krok!

Junioři 1.FIN: Zlín - HC Energie 1:2
Už jen jeden krok schází juniorům karlovarské Energie v jejich cestě na hokejový vrchol! V prvním finále udolali na zlínském ledě místní mladíky a k zisku mistrovského poháru jim schází jediné vítězství! Výhru 2:1 režíroval především autor branky a nahrávky Pavel Kuběna a druhý zkušený střelec Vít Budínský. Ve skvělé formě odchytal zápas i gólman Petr Hruška (na snímku). Potvrdit největší úspěch v historii mládežnického hokeje v Karlových Varech mohou svěřenci trenéra Antonika už ve středu. V 17 hodin byste proto na zimním stadionu v Dolní Kamenné rozhodně neměli chybět. Zvlášť když je vstupné zdarma!
Extraliga juniorů, F1, po 17.3.2008, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Karlovy Vary
1:2
1:1, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 13. Matějka (Křemeček, Bořuta) - 11. Budínský (Kuběna, Zmeškal), 40. Kuběna (Šnajdr).
Zlín: Sedláček(Hampl) - Šenkeřík, Matula, Bořuta, Staněk, Chocholáček, Musil, Šimurda, Bokroš T. - Finsterle, Okénka, Matějka, Goiš, Jurík, Vlach, Honejsek, Puna, Okál, Křemeček, M. Čech, Brunec
Karlovy Vary: Hruška (Panec) - Schmidt, Přindiš, Jemeljanov, Tomeček, Boguský, Tollinger, Zmeškal, Rohan - Šnajdr, Topinka, Záhora, Kellner, Mareček, Sláma, Mistoler, Dej, Majer, Budínský, Kuběna, Rohan

Komentář k utkání

Od úvodních minut bylo patrné, že ve finále letošního ročníku juniorské extraligy se utkaly dva kvalitní a vyrovnané týmy. Boj o každý metr ledu, maximální důraz v osobních soubojích a velká porce obětavosti. To byly hlavní zbraně obou celků. V první třetině byli o chlup lepší domácí, jenže Jurík ani Okál své solidní šance v gól nepřetavili. Energetici hrozili především z rychlých brejků. Po jednom z nich minul puk před prázdnou brankou Kuběna. V 11. minutě už Karlovarští byli úspěšnější. Při vyloučení Matuly pálil Zmeškal a po Kuběnově teči pohotově doklepl poskakující puk do sítě Budínský – 0:1. Jenže chvíli nato šli hosté do čtyř a Zlín trestal. Matějka se na modré čáře protáhl kolem beka a přesnou střelu těsně nad ledem vyrovnal.

Pokud do první přestávky byli Berani mírně aktivnější, po pauze se hra vyrovnala. Hned ve 22. minutě spálil stoprocentní šanci Kuběna, chvíli po něm nebezpečně pálil Schmidt. Brankář Sedláček však byl na místě. Vzápětí měl i trochu nezbytného štěstí, když Kuběna podruhé v zápase před opuštěnou brankou minul přihrávku. Zlín odpověděl díky aktivnímu Matějkovi, po jehož akci Šenkeříkova dělovka zasvištěla kousek vedle levé tyče. Klíčová chvíle utkání přišla 58 sekund před druhou sirénou. Šnajdr z rohu kluziště našel přihrávkou Kuběnu, na jehož rychlý bekhendový blafák neměl Sedláček šanci zareagovat – 1:2.

Jak popsat třetí dějství? Jednoduše. Marná snaha Zlína dostat se do blízkosti Hruškovy klece se rozbíjela o pozornou defenzívu Energie. Domácí se snažili, dřeli, ale nervozita jim svazovala ruce i nohy. Vlachovi ve vyložené šanci utekl puk z hokejky, další sólo Matějky skončilo střelou těsně nad. Berani až příliš často zkoušeli individuální průniky přes přehuštěné střední pásmo. Ale všechno marné. K úspěchu nevedla ani střela Bořuty, kterou Hruška vůbec neviděl, ale trefila jej do vyrážečky. Hosté hlavně bránili a pojistku v podobě třetí trefy nepřidali. Mrzet je to ovšem nemuselo. Zlín druhou branku nevstřelil a v úvodním duelu finálové série prohrál 1:2.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Čech (trenér Zlína): "Nepovedené utkání. Hrozně jsme chtěli, ale byli jsme zbytečně nervózní. Soupeř byl u všech puků dřív, což rozhodlo. Když už jsme se téměř dostali do šance, puk nám odskočil z hokejky. Vary nás nenapadaly, spíš čekaly na naše chyby a výborně bránily. Neměli jsme moc prostoru. V takovém utkání je jedno, jestli zahrajete třeba patnáct zakázaných uvolnění za zápas, jak to dnes předvedl soupeř. Do šancí nás prostě nepouštěli. Ani střely od beků neprošly do brány. Musíme víc chodit před branku a zlepšit přechod před střední pásmo. Ale určitě nepanikaříme, Karlovy Vary nás musí porazit dvakrát. Věřím, že ve středu jsme schopní vyhrát."