HC Energie Karlovy Vary

Ani sobota nebyla zelená. Domů s dvouzápasovým mankem

SF2: HC Mountfield - HC Energie 2:1 (0:0, 0:0, 2:1). Stav série: 2:0.
Po padesát minut drželi karlovarští hokejisté ve druhém semifinálovém duelu nerozhodný stav a i díky důraznějšímu výkonu drželi naději na srovnání série. Jenže pak v přesilovce udeřil Vydarený a když tři minuty před koncem zvyšoval Kůrka, zatáhlo se nad Energií temné nebe. To se podařilo alespoň kosmeticky vyjasnit Řezníčkovi, jenž znovu v úplně poslední vteřině duelu snížil na 1:2. V první třetině nastřelil Pech tyčku Turkovy branky. Série se stěhuje na západ Čech. Energetici zahájí stíhací závod v úterý od 17:25. Připravte si hlasivky, zelená družina je stále ve hře!
O2 extraliga, SF2, so 22.3.2008, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
2:1
0:0, 0:0, 2:1
Branky a nahrávky: 51. Vydarený (Gulaš), 57. Kůrka (V. Hübl) - 60. Řezníček (Skuhravý). Rozhodčí: Mikula, R. Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:8, navíc Mudroch (K. Vary) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 2:0.
České Budějovice: Turek - Mucha, Gřegořek, Toman, Vydarený, Sičák, Frolo, F. Novák - Hudec, Brabenec, Sailer - Hřebejk, Šimánek, Kotrla - Gulaš, Vak, Veselý - Kůrka, V. Hübl, L. Květoň
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Duben, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Pech, Kristek, Milan Procházka - Zucker, V. Polák, Zaťovič

Komentář k utkání

Zatímco v prvním zápase se hrálo od začátku hodně opatrně, v tom druhém zase nechybělo pořádné nasazení. Hrálo se tvrdě, hrálo se na hraně faulů, ale rozhodčí hru hodně pouštěli. Zároveň nechyběla ani nervozita, protože už od úvodních minut byly k vidění různé potyčky. Na varské straně byl jejich aktérem hlavně Josef Řezníček, na straně domácích se střídali Frolo, Vydarený a hlavně Brabenec se dostával často do křížku s beky soupeře.

Ovšem hokej není jen o potyčkách. Nechyběly ani šance. Zápas vlastně začal přesilovkou domácích, protože Skuhravý putoval na trestnou lavici za sestřelení Hudece už po třiceti vteřinách hry. Přesilovka ale žádnou výraznou šanci nepřinesla. Až po návratu hostujícího útočníka na led se do šance dostal Sailer, ale nedal. Napodobil ho i Hübl o chvilku později a přidal se i Květoň. Energetici poprvé ohrozili Turka v 8. minutě, když Kristek v rohu vybojoval puk. Dal ho před branku Pechovi a ten trefil tyčku. Branková konstrukce pomohla domácímu gólmanovi ještě ve 14. minutě, když pro změnu pálil Polák. Kromě štěstí předvedl Roman Turek i výrazný um. Ve vlastním oslabení na něm po chybě Sailera ujížděl Košťál, ale neuspěl.

Domácí dohrávali konec první třetiny v permanentní přesilové hře, ale žádná z jejích vypracovaných šancí se neujala. Oba týmy tak odcházely do šaten za bezbrankového stavu.

A za bezbrankového stavu odcházely oba týmy do kabin i po druhé části hry. Brankáři totiž byli lepší útočníků a nebo jim v jejich práci pomohla i některá z částí brankové konstrukce. Všechno podstatné se stalo ještě do poloviny zápasu. Lépe začali druhou herní část hosté a Turek se musel ohánět při jejich několika šancích v úvodní minutě. Poté ale jejich snažení trochu vyprchalo a do hry se dostávali domácí. Ve 25. minutě atakoval Hudec u střídačky Procházku a dostal dvě minuty. Ještě v signalizovaném trestu se dostal k zakončení varský Pech, ale Turek byl, kde měl.

Domácí poprvé zahrozili až ve 28. minutě. To Šimánek vyslal na hostující branku pěknou bombu a Mensator se dokázal výborně přesunout a navíc efektně zakročit. Boje domácích hokejistů s karlovarským brankářem pokračovaly. Ve třicáté minutě se toho dělo hodně. Nejprve ujela po chybě domácích dvojice Grof – Skladaný a postupovala na osamoceného beka Budějovic. Skladanému, který zakončoval, scházely milimetry a Jihočeši měli tentokrát velké štěstí. Ještě v té samé minutě se zase na druhé straně opřel do puku Hřebejk a zvonilo břevno. Do třetice šancí selhal před prázdnou brankou Sailer.

Po svižné první polovině zápasu přišel trochu útlum. Hrálo se hlavně v rozích a ve středním pásmu a když se dokázal jeden z celků prosadit bylo to hlavně střelou z dálky. Další velkou šanci si připravili domácí. Podobně jako v první třetině, když ujel Košťál, využil tentokrát zaváhání Dubna Sailer a s jeho tečí se zmocnil touše a postupoval sám na branku, ale ani jeden ze tří pokusů neproměnil.

Stav se měl hýbat až ve třetí části hry. Do té vstoupily oba celky dost opatrně, ale v parádní atmosféře, která oproti včerejšímu zápasu začala v Budvar aréně panovat. Šlo o hodně a všichni si toho byli vědomi. Vůbec k prvnímu ohrožení branky se dostal domácí Vydarený střelou od modré čáry a načal tím zvyšující se úsilí domácích, kteří pomalou začínali strhávat stav zápasu na svou stranu. Jako klíčové se ukázalo vyloučení hostujícího Poláka v 50. minutě. I když se Jihočechům v zápase přesilovky nevedly, tuhle využili. Gulaš našel nahrávkou před brankou zcela volného René Vydareného a ten poslal domácí do vedení – 1:0. Hala bouřila, hosté znervózněli, což se projevilo především na zbytečných zákrocích nebo i přehnané reakci Mudrocha, který dostal desetiminutový trest za nesportovní chování.

Ve zbytku zápasu domácí dominovali a svůj náskok ještě navýšili. Za svůj dobrý výkon byl oceněn i Tomáš Kůrka. Toho našel krásnou nahrávkou Viktor Hübl a českobudějovický forvard se z prostoru před brankou nemýlil – 2:0. Jeho branka byla velice důležitá, protože stejně jako ve včerejším zápase dokázali hosté skórovat. V čase 59:59 nahodil puk z rohu před branku Josef Řezníček a domácí beci si ho srazili do vlastní sítě. To už však nic nezměnilo na tom, že hokejisté HC MOUNTFIELD pojedou do Varů s vedením dva nula na zápasy.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Bylo to daleko urputnější utkání než to včerejší a vzhledem k tomu, že se to vyvíjelo tak, že nepadl ani gól, tak s narůstajícím časem všichni tušili, že rozhodne první gól. My jsme ho, bohudík, dali a to zápas rozhodlo. To, že padá málo branek, se dalo čekat. Je to semifinále a narazily na sebe kvalitní týmy s kvalitními systémy, které se navíc znají navzájem. Nedá se předpokládat, že by někdo někoho válcoval, což trochu divně někdo snad předpokládá. Takhle to v play off chodí, nejsou to brankové hody."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Z mého pohledu to bylo velice kvalitní, vyrovnané utkání, ve kterém nejlepšími hráči byli brankáři obou mužstev. Bylo jasné, že kdo dá první gól, asi zápas vyhraje. My jsme to bohužel nebyli, přestože jsme si stejně jako včera nějaké šance vytvořili a měli jsme i samostatný nájezd. V koncovce nám ale chybělo trochu štěstíčka. Domácí nám toho ale stejně jako v prvním zápase moc neumožnili a brankář Turek chytá výborně."

Související články