HC Energie Karlovy Vary

Musíme koukat pouze dopředu, upozorňuje Lukáš Pech

Tak to byla paráda! Karlovarští hokejisté se s nečekanou lehkostí při zakončení v poklidu probojovali zpět k vyrovnání finálové série a v sobotu zamíří bojovat do O2 arény o finálový mečbol. Energetici ve středu našlápli k pohodovému vítězství už v první třetině, kterou vyhráli o tři branky. V dalším průběhu svůj náskok ještě zvyšovali. “V předchozích zápasech jsme tolik před branku nechodili. Ale bylo to i tím, že jsme neměli k dispozici tolik přesilovek jako dneska. Dávali jsme si skutečně záležet na důrazné práci v předbrankovém prostoru a to se rozhodně vyplatilo,“ nachází hlavní změnu oproti úternímu duelu neúnavný centr čtvrté řady Lukáš Pech.
Karlovy Vary vstoupily do utkání opět výborně. Stejně jako včera šly do vedení a při rostoucím tlaku měly i možnost přesilové hry. Jenže opět ve vlastním oslabení nebezpečně zaútočil nejlepší slávista dosavadního průběhu finále Jaroslav Bednář. „Oproti včerejšku byl v úvodu rozdíl v tom, že Bednář tentokrát v oslabení gól nedal. Také bylo důležité, že jsme vyhráli první třetinu tak markantně. Mrzela nás inkasovaná branka, ale rychle jsme zase skórovali, což pro nás bylo hodně uklidňující. I v dalším průběhu se nám dařilo hrát aktivně, nepouštěli jsme Slavii do výrazných šancí,“ vyjmenovává hlavní faktory domácího vítězství útočník Lukáš Pech.

I přes pohodový průběh měli energetici se soupeřem místy problémy. Zejména na vhazování a při přesilovkových kombinacích byli Růžičkovi svěřenci hodně silní. „Slavia je výborné mužstvo, má skvělé technické hráče. Celkově je to asi kompaktnější mužstvo, než byly Budějovice. Přesto věříme, že vyhrajeme,“ praví odhodlaně subtilní centr.

Poměrně dobré přesilovky Pražanů ovšem zastínila tradičně skvělá hra v početní převaze v zelenobílém provedení. „V přesilovce je nutné střílet a clonit před brankou. O tom to je! Nestačí si jenom přihrávat. Je nutné všechno tlačit do brány a tam důrazně dorážet. Když gólman první střelu nevidí a puk jenom odrazí, musíme puk došťouchat do branky. To na každého soupeře platí,“ je si jistý receptem na úspěch, jehož ingredience ve středu namíchal se spoluhráči v nejlepším možném poměru.

Pechova čtvrtá formace je po celou sezónu tajným trumfem karlovarského výběru. A jinak tomu není ani ve vyřazovacích bojích. Řada šikovných a odhodlaných mladíků dokáže otupit soupeřův tlak, navíc dokáže pravidelně skórovat. Také ve čtvrtém finálovém duelu se jihlavský odchovanec mohl radovat se svými souputníky ze vstřeleného gólu přímo na ledě: „Rodilo se tam přečíslení tři na dva, zkoušel jsem přihrát na střed Kubovi Grofovi, jenže mi puk nějak sjel z hole. Kuba to mohl proto jenom nahodit do pásma. Puk se mi podařilo dojet a vybojovat jej zpět pro nás. Pak už jsem jenom viděl Milana Hluchého, jak čeká u kruhů úplně sám. Tak jsem mu to poslal a on to trefil parádně do víka.“

Pro Milana Hluchého byl vstřelený gól alespoň malou náplastí na protrpěná příkoří při rekonvalescenci z komplikovaného zranění v obličeji. „Milan si to hrozně zasloužil a všichni jsme rádi, že je zpátky. Přesně takového hráče, který za každé situace dokáže skočit do střely, potřebujeme,“ chválí svého kolegu z útoku.

Vítězství 8:2 sice nadchlo celé hokejové Karlovy Vary, jenže k dosažení nejvyšší mety stále zbývá překročit dvě překážky. „Vůbec nesmíme myslet na průběh dnešního zápasu. Důležité je jen to, že se vyhrálo a stav série je 2:2. Nemůžeme koukat dozadu, musíme hledět pouze na to, co nás čeká,“ říká odhodlaně na závěr.

Související články