HC Energie Karlovy Vary

Karlovarské pušky umlkly, Slavia rozhodla v přesilovkách

F5: Slavia Praha - Energie 4:0 (1:0, 1:0, 2:0). Stav série: 3:2.
Hokejisté Energie nenapodobili útočný koncert z předešlého duelu a před rekordní návštěvou play off v O2 Areně tahali většinu pátého zápasu za kratší konec. V cestě jejich ofenzivním snahám stála organizovaná obrana středního pásma a brankář Svoboda, jenž vychytal první čisté konto ve finálové sérii. Ta pokračuje šestým zápasem již v pondělí, kdy se energetici v posledním letošním zápase v Dolní Kamenné pokusí odvrátit slávistický útok na titul.
O2 extraliga, F5, so 12.4.2008, Zimní stadion Eden
Slavia
Karlovy Vary
4:0
1:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 10. Klepiš (Vondrka), 31. Klepiš (Hruška), 45. Drtina (Novák), 53. Drtina (Klepiš). Rozhodčí: Husička, Hradil - Pešek, Šátava. Vyloučení: 10:11, navíc Němec, Mudroch, Grof (všichni KVA) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 16617. Střely na branku: . Průběh utkání: 4:0.
Slavia: Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Drtina, Sloboda, Žižka, Kolařík - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Beránek, Rataj, Čermák
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Polák, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Procházka - Zucker, Pech, Hluchý

Komentář k utkání

Úvod zápasu se nesl v opatrném tempu, první šanci mohli diváci vidět až po třech minutách hry. Aktivní Rataj tvrdě vypálil z otočky a Mensator vyrazil puk pouze před sebe, kde hbitě dorážel neobsazený Miloslav Čermák. Byl však příliš blízko hostující bráně, a nezakončil tak nejlépe.

O chvíli později mohl skórovat David Hruška, karlovarský gólman mu ale na poslední chvíli kotouč vypíchl. Poté o sobě dali poprvé vědět i hráči Energie - Svobodu pořádně protáhla Melenovského střela z mezikuží. Slavia si postupem času vytvářela značný tlak a hosté odolávali jen za cenu vyhození puku přes všechny čáry. V čase 9:11 už ale Energie za svou pasivitu pykala! Michal Vondrka před modrou tvrdě vypálil, nejistý Mensator vyrazil kotouč jen k Jakubu Klepišovi a ten bez potíží rozvlnil síť – 1:0.

Gól domácí ještě více nabudil, a hra tak i nadále probíhala převážně v obranném pásmu Karlových Varů.

To se na okamžik změnilo v 16. minutě, kdy na trestnou usedl Tomáš Micka. Ve vůbec první přesilovce zápasu se hosté usadili před Svobodou, paradoxně největší možnost ke vstřelení branky měli ale opět domácí! Bednář si ukázkově vyměnil puk s Červenkou a rázem stál sám před odkrytou karlovarskou klecí, neposedný kotouč však trefil pouze bruslí.

Na začátku druhé části hry měl velkou příležitost k vyrovnání hostující František Skladaný, radost mu však na poslední chvíli překazila Svobodova pohotová lapačka! Tato akce ovšem byla spíše výjimkou, směrem dopředu Energie i nadále předváděla bezzubou hru bez nápadu. Vliv na to mělo i jejich časté vylučování - prvních deset minut druhé třetiny hrály Vary neustále v oslabení.

Stejně tak i ve 31. minutě, kdy na trestné seděli Zucker se Skladaným. A tato dvojitá početní výhoda už pro hosty nedopadla dobře. Slavia si vytvořila drtivý tlak a zaslouženě odskočila do dvoubrankového vedení. Kadlec lišácky našel před brankou volného Hrušku, ten ihned posunul kotouč na protější tyč ke Klepišovi, jenž snadno vstřelil svůj druhý gól v zápase – 2:0.

Karlovy Vary působily dost unaveným dojmem a před slávistického brankáře se dostávaly prakticky jen při přesilovkách. A jelikož ani slávisté se nikam nehnali a soustředili se především na bránění svého náskoku, do konce druhé části jsme branku už neviděli.

Karty byly před závěrečnou dvacetiminutovkou rozdány zcela jasně – pokud hosté ještě chtěli otočit nepříznivý výsledek, museli přidat ve všech směrech. Jenže reálné to příliš nebylo, otěže utkání totiž drželi pevně v rukou domácí. Ve 42. minutě se s pukem dlouho mazlil Jaroslav Bednář, který vydatně obstřeloval Mensatora po celý zápas, recept na něj ale nenašel.

Obránce Jiří Drtina už ovšem ano. Nedisciplinovaní hosté šli znovu do tří a mladý slávistický bek propálil dělovkou od modré vše, co mu stálo v cestě – 3:0.

O vítězi tak bylo definitivně rozhodnuto a následovalo několik potyček, které k podobným zápasům neodmyslitelně patří. Nepatřičný byl ale určitě zákrok hostujícího Petra Mudrocha, jenž u mantinelu srazil loktem útočníka Vladimíra Růžičku. Vyfasoval za to osobní desetiminutový trest, a mohl tak jen přihlížet další trefě domácích. Netradiční střelec Jiří Drtina vypálil do modré další gólový projektil, kterému v cestě za Mensatorova záda hodně pomohl i nešťastný zákrok hostujícího beka Dobroně – 4:0.

Rekordní návštěva v play-off (16617 diváků) upadla z větší části do extáze a viděla ještě pořádně vyhrocený závěr zápasu, který opepřilo několik bitek. Skóre utkání se už ale nezměnilo, a Slavia tak zaslouženě vyhrála 4:0. K titulu jí tak stačí už jen jeden vyhraný duel.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia Praha): Vynikající publikum hnalo náš tým za vítězstvím. Dnes jsme měli zápas relativně pod kontrolou po taktické stránce, hráli jsme výborně do defenzivy a výborně nám vyšly přesilové hry, které byly rozhodujícím prvkem zápasu. Udržovali jsme si neustále náskok.

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Slavia dnešní zápas začala úplně jinak, než hrála u nás. My jsme s tím počítali, ale přesto byli domácí v první třetině aktivnější a my jsme se moc do šancí nedostávali. Ve druhé třetině jsme to chtěli změnit, ale bohužel jsme měli hodně vyloučení, které nás stála hodně sil, a Slavia přesilovky dnes hrála perfektně. Vyhrála zaslouženě. My jsme se do střeleckých šancí za celý zápas dostali poměrně málo. A když už jsme se do nich dostali, tak je pochytal Adam Svoboda. Utkání u nás mu nevyšlo, ale dnes vše vychytal. Teď je ale vše pryč, prohráváme 2:3 a doma se budeme snažit sérii vyrovnat a vybojovat si sedmý zápas.

Fotogalerie

Související články