HC Energie Karlovy Vary

Letní dřina je u konce, energetiky čeká dovolená

Osm respektive devět týdnů suché přípravy mají ve svých nohou hokejisté Energie, kteří čtvrteční cyklistickou vyjížďkou završili fázi nabírání sil pro novou sezonu. Příprava loňských stříbrných medailistů byla ovlivněna neobvykle pozdním koncem předchozího ročníku, přesto asistent hlavního trenéra Mikuláš Antonik hlásí: „Potrénovali jsme kvalitně a díky poctivému přístupu všech hráčů jsme na sezonu připraveni dobře.“ První trénink na ledě čeká energetiky 23. července.
Nezvykle pozdní konec měla na karlovarské poměry sezona 2007/08, která se díky překvapivému tažení energetiků ČP play off protáhla až do nejpozdějšího možného termínu. Ani po sedmém finálovém zápase s pražskou Slavií si navíc hned trojice hokejistů nemohla oddechnout, útočníci Skuhravý, Kumstát a Skladaný odcestovali s českým, případně slovenským národním mužstvem na kanadský šampionát. Tradiční model letní přípravy tak s ohledem na nutnou regeneraci po náročném ročníku musel doznat změn, ty však dle Mikuláše Antonika rozhodně nebyly na úkor fyzické připravenosti hráčů: „Osm týdnů, což je takové tréninkové optimum, se nám podařilo dodržet. Samozřejmě ta příprava musela být trochu zhuštěnější a intenzivnější. Myslím však, že jsme potrénovali kvalitně a hráči jsou na sezonu připraveni dobře. Detailněji nám to ukáží až testy VO2 MAX a VINGATE, které hráči absolvují před nástupem na led.“

Již z dob drakonických dávek trenérského dua Sýkora – Rulík byla fyzická vybavenost vždy velkou předností karlovarského mužstva a nejinak tomu zřejmě bude i v ročníku příštím. „S přístupem hráčů jsem byl spokojený a řekl bych že dokonce i příjemně překvapený. Tréninky absolvoval kompletní kádr včetně Josefa Řezníčka, který ve svém věku spolykal všechny tréninkové dávky s neuvěřitelnou lehkostí. Pohled na něj musel být pro ty mladé kluky velkou motivací,“ vyjadřuje asistent Josefa Palečka svou spokojenost.

Náročné fyzické výkony s sebou samozřejmě nesou i riziko nepříjemných zranění, ta se však kádru Energie naštěstí vyhnula. Úlev si tak užili jen dva útočníci po plánovaných operacích. „Objevily se samozřejmě různé naraženiny, škrábance či natrženiny, vše se nám však po konzultacích s týmovými lékaři a maséry podařilo včas vyléčit. Volnější režim měl jen Honza Košťál s Milanem Procházkou, kteří jsou po operaci. Dostali tak na dovolenou individuální program, aby vše dohnali,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý kouč.

Dle původních plánů měli energetici zakončit suchou část letní přípravy v pátek na fotbalovém hřišti. Z důvodu výměny koberců v hráčském zázemí zimního stadionu a deštivé předpovědi na páteční dopoledne však dostali předčasné volno. Následného volna si samozřejmě užijí všichni členové realizačního týmu včetně trenérů: „Plánuji vyrazit na Šumavu, dále bych pak chtěl navštívit sestru v Pardubicích. Zajdu také na golf a se synem vyrazíme na kole,“ prozrazuje závěrem Mikuláš Antonik své plány pro následující dny. Se svými svěřenci se opět uvidí ve středu 23. července, kdy Energii začíná příprava na ledě. První přátelské utkání je na programu již 31.7., kdy na západ Čech zavítají hokejisté z Českých Budějovic.

Co všechno hokejisté během přípravy stihli?