HC Energie Karlovy Vary

Senzace! Energie na Spengler Cup

Již 82 let bojují přední evropské celky (a v posledních letech i reprezentace Kanady) v horském prostředí švýcarského Davosu o legendární Spenglerův pohár. Na světě existuje jediná týmová soutěž, která se pyšní ještě delší historií – Stanley Cup. Do vybrané společnosti účastníků byla letos premiérově pozvána i HC Energie Karlovy Vary! „Je to pro nás obrovská čest. Samozřejmě, že si uvědomujeme i určitá rizika, ale toto pozvání skutečně nelze odmítnout,“ komentuje možná nejpříjemnější zprávu letošního léta generální manažer klubu Miroslav Vaněk.
Karlovarský klub vnímá pozvání pořadatelů na Spengler Cup jako mimořádnou poctu. „Je to pro nás další významné potvrzení vzestupu našeho klubu. Poprvé v historii se budeme pohybovat v té nejprestižnější hokejové společnosti. Jedná se skutečně o turnaj pro vyvolené, pozvání se nedostane každému,“ připomíná výjimečnost karlovarské účasti na klání v Davosu GM HC Energie Miroslav Vaněk.

Turnaj se odehraje v tradičním termínu mezi vánočními svátky a Silvestrem. Lesklá mince tedy ukrývá i druhou stránku. „Rozhodně si uvědomujeme náročnost, kterou s sebou účast nese. Termínová listina české extraligy je hodně nabitá a budeme nuceni přeložit tři utkání mezi vánočními svátky. Víme, že přijdeme o Vánoce a Silvestra, ale hokej je naší prací. Všichni hráči se na tuto událost nesmírně těší, protože si uvědomují, že takovouto zkušeností se příliš hokejistů pochlubit nemůže,“ vysvětluje klubový GM.

Přesto je účast na Spenglerově poháru zcela prvořadou zprávou pro celé hokejové Karlovy Vary. „Pozvání do Švýcarska je mimořádným přínosem pro zvýšení image karlovarského hokeje v evropském měřítku. Účasti v turnaji si velice ceníme, a proto určitě nasadíme naši nejsilnější sestavu. Uděláme maximum pro co nejlepší výsledek a pro dobrou reprezentaci karlovarského i českého hokeje na mezinárodní scéně,“ doplňuje.

Spengler Cup hraje tradičně pět mužstev, které vybírá a zve pořadatel, klub HC Davos. Letos se prestižního klání vedle karlovarské Energie zúčastní domácí HC Davos, Team Canada a Dynamo Moskva. Poslední účastník ještě nebyl potvrzený. Hrací systém svede všechny účastníky do jedné skupiny, kde se každý utká s každým. První a druhý tým ve skupině pak hraje finále. Zbylé pořadí se vytvoří podle bojů ve skupině, zápasy o další umístění se nehrají. Hraje se i o zajímavé odměny. Vítěz bere 170.000 švýcarských franků (přibližně 2,5 mil. Kč).

Více informací o historii a současnosti Spenglerova poháru Vám v nejbližší době přineseme ve speciálním článku.

Foto: www.spenglercup.ch